1987: Γκάλης εναντίον όλων! (vid)

Στη σωτήρια για το ελληνικό μπάσκετ ημερομηνία της 14ης Ιουνίου 1987 η φάση που παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη είναι εκείνη του Νίκου Γκάλη εναντίον όλης της σοβιετικής ομάδας, στο πρώτο ημίχρονο του τελικού του Ευρωμπάσκετ Ελλάδα - ΕΣΣΔ 103-101.

1987: Γκάλης εναντίον όλων! (vid)

Είναι η στιγμή που ο μυθικός Νικ παίρνει την μπάλα και ξεκινά μία από τις συνηθισμένες διεισδύσεις του, η οποία όμως θα γράψει πραγματικά ιστορία. Μπροστά του και γύρω του βρίσκονται τα τέσσερα πέμπτα της αντίπαλης ομάδας. Ματαίως προσπαθούν να τον ανακόψουν οι Βάλτερς, Ταρακάνοφ, Παγκράσκιν και Τιχονένκο. Ο Γκάλης σηκώνεται αποφασιστικά ανάμεσά τους και με ένα τριπλό σπάσιμο της μέσης στέλνει την μπάλα να αναπηδήσει βασανιστικά στη στεφάνη, με τον ίδιο να σηκώνει το χέρι πανηγυρίζοντας προτού αυτή καταλήξει ανακουφιστικά στο διχτάκι!

Ασύλληπτη ενέργεια από έναν ανεπανάληπτο θρύλο που στη συγκεκριμένη περίπτωση αγνόησε επιδεικτικά τον νόμο της βαρύτητας! Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σηκώνεται στο πόδι και ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος, που περιέγραφε, αναφωνεί: «Είναι απίστευτο! Περπάτησε στον αέρα για να αποφύγει τους Σοβιετικούς γίγαντες!». Ανατριχίλα…