Οριάν Εξπρές: Το θρυλικό τρένο του Τρότσκι, του Χέμινγουεϊ, της Μάτα Χάρι κι ένα... έγκλημα

Το Οριάν Εξπρές, η ταχεία της Ανατολής, που έκανε τη διαδρομή Παρίσι - Κωνσταντινούπολη - Ο Τρότσκι, ο Χέμινγουεϊ, η Μάτα Χάρι, κι ένα πραγματικό έγκλημα που ενέπνευσε την Αγκάθα Κρίστι.

Οριάν Εξπρές: Το θρυλικό τρένο του Τρότσκι, του Χέμινγουεϊ, της Μάτα Χάρι κι ένα... έγκλημα

Το Οριάν Εξπρές -Οrient Express, δηλαδή Ταχεία της Ανατολής- ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης. Έκανε τη διαδρομή των 2.740 χιλιομέτρων περίπου από το Παρίσι (Gare de l'Est) έως την Κωνσταντινούπολη, με ενδιάμεσες σύντομες στάσεις στο Στρασβούργο, το Μόναχο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι.

Το Οριάν Εξπρές, ταυτίστηκε με την ταξιδιωτική πολυτέλεια. Άρχισε να λειτουργεί στις 5 Ιουνίου του 1883. Το 1919 ξεκίνησε να λειτουργεί η γραμμή Simplon Orient Express. Περιλάμβανε διαφορετικό δρομολόγιο και περνούσε από τους σταθμούς της Λωζάνης, του Μιλάνου, της Βενετίας, της Τεργέστης, του Βελιγραδίου.

Ετοιμάζουν νέο «Οριάν Εξπρές» με στόχο τον Πειραιά

Στη ιστοσελίδα mixanitouxronou.gr, διαβάζουμε: «Ήταν ένα πολυτελές τρένο, το οποίο επέλεγαν για τις μετακινήσεις τους αριστοκράτες, πολιτικοί και βασιλιάδες, μεταξύ των οποίων ο εξόριστος Λεόν Τρότσκι, ο Αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο «Λόρενς της Αραβίας», η «κατάσκοπος» Μάτα Χάρι και σημαντικοί Ευρωπαίοι του περασμένου αιώνα. Είχε ξύλινα χωρίσματα διακοσμημένα με ξυλόγλυπτα μοτίβα και υαλοπίνακες, ενώ μικρά αγαλματίδια συμπλήρωναν τη διακόσμηση του χώρου. Τα διαμερίσματα ήταν συνήθως δίκλινα. Είχαν αναπαυτικά κρεβάτια, ακριβά χαλιά και γραφεία. Τα γεύματα των ταξιδιωτών περιείχαν εδέσματα από έναν μάγειρα από τη Βουργουνδία, ακριβά κρασιά και σερβιρίζονταν σε ασημένια και πορσελάνινα σερβίτσια...».

Η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα. Ύποπτος... ο λήσταρχος Γιαγκούλας

Το 1977 οι τακτικές υπηρεσίες του σταμάτησαν καθώς δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει τον ανταγωνισμό με το αεροπλάνο. Ωστόσο, το θρυλικό αυτό τρένο εξακολουθεί να λειτουργεί σήμερα και να προσφέρει πολυτελείς υπηρεσίες στους επιβάτες. Πλέον το δρομολόγιο του είναι κάπως σύντομο, σε σύγκριση με το δρομολόγιο του παρελθόντος. Καθημερινά συνδέει το Παρίσι με την Βιέννη, περνώντας από το Στρασβούργο, το Μπάντεν-Μπάντεν, το Μόναχο και πολλούς άλλους σταθμούς. Δύο από τα βαγόνια του τρένου - μια κλινάμαξα και το εστιατόριο - διασώζονται και εκτίθενται στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Κορδελιό.

Ο θηριώδης χορευτής, ηθοποιός Ζαννίνο - Πώς ανακάλυψε τον Χάρρυ Κλυνν - Ποιος και γιατί τον βάφτισε

Επιρροές στον πολιτισμό

Το Οριάν Εξπρές, λόγω της φήμης του στην εποχή του ως πολυτελούς τραίνου, αποτέλεσε σκηνικό για το γνωστό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές και για την ομώνυμη υποψήφια για έξι Όσκαρ ταινία του 1974. Έμπνευση για την Αγκάθα Κρίστι αποτέλεσε ένα πραγμαγματικό έγκλημα ενώ σκηνικό ήταν το πολυτελές τρένο σε έα από τα δυσκολότερα ταξίδια του. Επρόκειτο για τα ταξίδι του 1929, όταν ακινητοποιήθηκε επί πέντε μέρες στο χιόνι. Οι επιβάτες άρχισαν να λιποθυμούν από το κρύο.
Η Αγκάθα Κρίστι στο μυθιστόρημα «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές», εμπνεύστηκε από την υπόθεσης απαγωγής του μωρού του διάσημου αεροπόρου Τσαρλς Λίντμπεργκ, μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει τότε, όλον τον κόσμο.

Πεθαίνει η τελευταία επιζήσασα του «Τιτανικού»

Το έγκλημα

Ο Τσαρλς Ογκάστας Λίντμπεργκ (Charles Augustus Lindbergh, 4 Φεβρουαρίου 1902 – 26 Αυγούστου 1974), γνωστός και ως Slim, Lucky Lindy και The Lone Eagle (Μοναχικός Αετός), ήταν Αμερικανός αεροπόρος. Έγινε γνωστός καθώς το 1927 κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό, διανύοντας, μόνος του και χωρίς στάση, 5.800 χιλιόμετρα με το μονοθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο του Spirit of St. Louis. Για το κατόρθωμά του αυτό έλαβε το έπαθλο των 25.000 δολαρίων που προσέφερε ο Raymond Orteig σε όποιον θα κατάφερνε να διασχίσει χωρίς στάση τον Ατλαντικό. Του απονεμήθηκε επίσης το Μετάλλιο της Τιμής, το πιο μεγάλο στρατιωτικό βραβείο.

Τον Μάρτιο του 1932 απήχθη και δολοφονήθηκε ο μόλις είκοσι μηνών γιος του. Το έγκλημα αυτό χαρακτηρίστηκε ως το έγκλημα του αιώνα και οδήγησε τον Λίντμπεργκ να φύγει με την οικογένειά του από τις Η.Π.Α και να εγκατασταθεί στην Ευρώπη μέχρι την άνοιξη του 1939.

Η Αγκάθα Κρίστι

Στο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, ένα Αμερικανός, ο κ.Ράτσετ, βρίσκεται μαχαιρωμένος σε ένα κλειδωμένο με αλυσίδα δωμάτιο στο Οριάν Εξπρές. Ο περιβόητος Ηρακλής Πουαρό ψάχνει ανάμεσα στους 13 συνεπιβάτες τον ένοχο. Τελικά, ο πανέξυπνος Βέλγος επιθεωρητής αποκαλύπτει ότι ο κ.Ράτσετ στην πραγματικότητα ήταν ένας διαβόητος γκάνγκστερ με το όνομα Casseti. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε απαγάγει μία τρίχρονη κληρονόμο. Τη σκότωσε και μετά έπεισε την οικογένειά της ότι ήταν ακόμη ζωντανή προκειμένου να αποσπάσει ένα τεράστιο ποσό για λύτρα. Η συγγραφέας των τιμωρεί με θάνατο στο Οριάν Εξπρές.

Το μυθιστόρημα αυτό, από τα πιο δημοφιλή - αν όχι το δημοφιλέστερο από τα έργα της Αγγλίδας συγγραφέως - έχει συμπεριληφθεί από την βρετανική εφημερίδα "The Guardian" στη λίστα με τα 10 καλύτερα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι.

Το ναυάγιο του «Ηράκλειον»

Γκράχαμ Γκρην και Τζέιμς Μποντ

Στο Οριάν Εξπρές αναφέρεται και το το βιβλίο του Γκράχαμ Γκρην Το Τραίνο της Σταμπούλ. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σαν σκηνικό σε αρκετές ταινίες. Η διάσημη ταινία του Τζέιμς Μποντ Από τη Ρωσία με αγάπη (From Russia with Love) παρουσιάζει σκηνές δράσης που διαδραματίζονται στο Οριάν Εξπρές.

Μια μεγάλη περιπέτεια για το παιχνίδι ρόλων τρόμου Call of Cthulhu της εταιρείας παιχνιδιών Chaosium εξελίσσεται στο θρυλικό Οριάν Εξπρές και συγκεκριμένα στο Simplon-Orient Express. Η περιπέτεια αυτή ονομάζεται Horror on the Orient Express και είχε κερδίσει το 1991 από την Origin Awards τα βραβεία καλύτερης περιπέτειας παιχνιδιού ρόλων και καλύτερης γραφικής παρουσίασης