Η έξοδος του Μεσολογγίου, ο Κώστας Καραπαπάς και η προέλευση του επωνύμου του

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς γράφει για το επώνυμό του και την έξοδο του Μεσολογγίου.

Η έξοδος του Μεσολογγίου, ο Κώστας Καραπαπάς και η προέλευση του επωνύμου του

Σαν σήμερα, το 1826. Για την ακρίβεια τη νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826. Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Ο Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την μπαρουταποθήκη στο Μεσολόγγι.
Έξοδος του Μεσολογγίου ή κατά ορισμένους συγγραφείς Ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου.

Γι' αυτήν γράφει ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς. Μάλιστα με αφορμή αυτήν γράφει και για το επώνυμό του και την προέλευσή του.

Ο Κώστας Καραπαπάς, σε ανάρτησή του στα social media συνοδεύει μέρος του ζωγραφικού πίνακα «Η Έξοδος του Μεσολογγίου», του Θεόδωρου Βρυζάκη (1853), με το ακόλουθο κείμενο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Το κάστρο του Μεσολογγιού δεν παίζει δε γελάει»:

«O Χρήστος Παληός μαζί με τον αδερφό του Χαράλαμπο, παιδιά του μαστρο Κώστα Παληού από το Πέτα (έπεσε από τα μαχαίρια του Μουσταφά Αλή της Πρέβεζας) και της Δήμητρας Παπαγιαννάκη από το Ξηρόμερο, πήραν μέρος με το κλέφτικο σε δεκάδες μάχες και η μοίρα τους έφερε στην ηρωική αντίσταση των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου.

Τη μέρα πριν την έξοδο ο Χαράλαμπος είπε στο μεγάλο του αδερφό: «Να πούμε του παπά να μας ευλογήσει. Θα το ήθελε και η μάνα».

«Όσο για παπά, να, στάσου να σε ευλογήσει ο ΚΑΡΑ-ΠΑΠΑΣ»

Ο Χρήστος τον έπιασε από τους ώμους και του είπε: «Μάνα μας είναι η πατρίδα κι εκεί που πάμε θα μας έχει πάντα στην αγκαλιά της. Όσο για παπά, να, στάσου να σε ευλογήσει ο ΚΑΡΑ-ΠΑΠΑΣ, του είπε και έβγαλε με καμάρι το μαυρομάνικο (μάυρο=κάρα) γιαταγάνι του και έδειξε προς τα τείχη». Τα τρανταχτά γέλια των συμπολεμιστών έσβησαν στη σιωπή και στην αγωνία.

Μετά την ηρωική αντίσταση και την θυσία των Μεσολογγιτών και όσων έτρεξαν στο πλευρό τους, η αντίσταση που συγκίνησε από τον Βίκτορ Ουγκό μέχρι το Λόρδο Βύρωνα και όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ήρθε η μέρα της Εξόδου, στις 10 Απρίλη 1826.
Μαζί και η προδοσία.

Η μοίρα της Ελλάδας... Οι εχθροί περίμεναν, ο Χαράλαμπος Παληός έπεσε στη μάχη, ο Χρήστος με τον φίλο του τον καρδιακό, τον Αντώνη Καραγιώργο, εμπροσθοφυλακή οι δυο τους σε ένα από τα σημεία της εξόδου πολέμησαν σα λιοντάρια και πέρασαν τις γραμμές και έφτασαν στους άντρες του Καραισκάκη με τον οποίο έφυγαν για την Ανατολική Ρούμελη.

Τα βράδια στα βουνά έφταναν τα νέα για όσα φρικτά συνέχισαν να συμβαίνουν σε όσους άμοιρους απέμειναν στο μαρτυρικό Μεσολόγγι.

Ο Άγιος του Ελληνισμού... Καραϊσκάκης

Ο Άγιος του Ελληνισμού, ο αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης ποτέ δεν ξεπέρασε ότι δεν έφτασε πιο νωρίς στο κάστρο του Μεσολογγιού.

Ο Χρήστος Παληός πλέον ονομαζόταν «Καραπαπάς» από όλους τους συμπολεμιστές του και συντρόφους του στην συνέχεια του αγώνα…

(Το κείμενο αφορά κυρίως όσους έχουν το επώνυμο Καραπαπάς, αλλά αφορά και τις αμέτρητες οικογένειες που πότισαν το αίμα της πατρίδας για την ελευθερία. Και αξίζει τον κόπο να μιλήσετε στα παιδιά σας για τους Ελεύθερους Πολιορκημένους και την Έξοδο του Μεσολογγίου. Και όσοι έχετε την τύχη, όπως εγώ, να έχετε πηγές για το παρελθόν, ψάξτε και θα μάθετε πράγματα που δεν θα πιστεύετε. Αξίζει ο κόπος...)».

Η ανάρτηση του Κώστα Καραπαπά