Έξι χρόνια χωρίς τον Σταύρο Νταϊφά: «Είστε όλοι νάνοι μπροστά στον Ολυμπιακό»

Σαν σήμερα πριν από 6 χρόνια έφυγε από τη ζωή ένας από τους πλέον ιστορικούς προέδρους του Ολυμπιακού, ο Σταύρος Νταϊφάς.

Έξι χρόνια χωρίς τον Σταύρο Νταϊφά: «Είστε όλοι νάνοι μπροστά στον Ολυμπιακό»

Το πρωί της 24ης Μαρτίου του 2014 (ημέρα Δευτέρα), διακομίστηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ο ιστορικός διοικητικός ηγέτης της ομάδας του Πειραιά απεβίωσε στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, επί των οδών Ποσειδώνος και Άρεως. Ο Σταύρος Νταϊφάς συνετέλεσε στο να γίνει το μεγάλο και ιστορικό "deal" μεταξύ του Σωκράτη Κόκκαλη και του Βαγγέλη Μαρινάκη το καλοκαίρι του 2010, όταν ο πρώτος παραχώρησε το πλειοψηφικό πακέτο του ποδοσφαιρικού τμήματος στον δεύτερο.

Υπήρξε στενός φίλος με τον Μιλτιάδη Μαρινάκη, πατέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί την δεκαετία του 1980. Τότε ο Σταύρος Νταϊφάς είχε επιλέξει για τη θέση του Γενικού Αρχηγού τον Μιλτιάδη Μαρινάκη. Ο Σταύρος Νταιφάς συνολικά ήταν στην προεδρία του Ολυμπιακού για 9 χρόνια, σε 3 διαφορετικές χρονικές περιόδους, απο το 1979 έως το 1985, το 1986 και απο το 1992 έως το 1994. Στο ενεργητικό του πιστώνονται τα 4 διαδοχικά πρωταθλήματα που κατέκτησε ο Ολυμπιακός στα ισάριθμα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας (με τον πρώτο τίτλο να έρχεται μέσω του μπαράζ στο Βόλο όπου οι Πειραιώτες επιβλήθηκαν με 2-0 του Άρη) και το πρωτάθλημα της σεζόν 1986-87.

Στην ιστορία έχει μείνει η περίφημη ατάκα του προς τον διαιτητή Ζλατάνο, μετά το αλήστου μνήμης παιχνίδι Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο το 1982, όταν ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί 2-0, του ακυρώθηκε κανονικό γκολ και στη συνέχεια σφυρίχτηκαν τρία πέναλτι σε βάρος των ερυθρόλευκων. Τότε είχε πει προς τον Ζλατάνο: «είστε όλοι νάνοι μπροστά στον Ολυμπιακό».

Αυτοδημιούργητος εφοπλιστής

Πέρα από την ανιδιοτελή αγάπη του για τον Ολυμπιακό, ο Σταύρος Νταϊφάς μνημονεύεται ως ένας αυτοδημιούργητος εφοπλιστής και ως επί το πλείστον μία σημαντική προσωπικότητα της ναυτιλιακής κοινότητας του Πειραιά μετά την μεταπολίτευση στην Ελλάδα το 1974.

Γεννήθηκε το 1927 σε οικογένεια ναυτικών και πλοιοκτητών ιστιοφόρων, καταγόμενη από την Μάνη. Μετά τον β' παγκόσμιο πόλεμο, στράφηκε στις επιχειρήσεις και απέκτησε τα πρώτα του μικρά ιστιοφόρα, ενώ ήταν μόλις 20 χρονών. Η αγορά του πρώτου μηχανοκίνητου πλοίου 500 τόνων οδήγησε στην δημιουργία ενός στόλου φορτηγών που δραστηριοποιούταν στην Μεσόγειο. Η εταιρία του, Stavros Daifas Marine Enterprises S.A., ήταν γνωστή για την υψηλής ποιότητας κατασκευή και συντήρηση των πλοίων της.

Ο Νταϊφάς, στενός φίλος και πιστός συνεργάτης του αείμνηστου Αντώνη Χανδρή στην διάρκεια της προεδρίας του στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, συνεισέφερε κατά πολύ στην προσπάθεια να προστατευθεί η υπόσταση της Ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας σε μία κρίσιμη συγκυρία της ιστορίας της. Έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης το 1974 και υπηρέτησε αδιαλείπτως ως το 1991, έχοντας την θέση του αντιπροέδρου από το 1982 και μετά. Υπηρέτησε επίσης στα διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

Ο Νταϊφάς εργάστηκε για να ισχυροποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των εφοπλιστών και των ναυτικών, και για να ενδυναμωθεί η θέση του Πειραιά ως Διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Στις τιμητικές διακρίσεις περιλαμβάνονταν Επίτιμο δια βίου Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, διάκριση από το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος το 2010, και το Βραβείο Lloyd’s List/Propeller Club Lifetime Achievement Award το 2012.