Τρία χρόνια χωρίς τον Πατριάρχη του αθλητικού Τύπου, Θόδωρο Νικολαΐδη

Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια, το "ΦΩΣ" έχασε τον πατέρα του, την ίδια του την ψυχή. Στις 18 Μαρτίου του 2017 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών ο Θόδωρος Νικολαΐδης, δημοσιογράφος, εκδότης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης-διευθυντής της εφημερίδας μας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μεταπολεμική ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Τρία χρόνια χωρίς τον Πατριάρχη του αθλητικού Τύπου, Θόδωρο Νικολαΐδη

Το τι ήταν ο Νικολαΐδης για το "ΦΩΣ" και το "ΦΩΣ" για τον Νικολαΐδη, είναι γνωστό τοις πάσι. Για όλους εμάς που τον ζήσαμε από κοντά ήταν ο δάσκαλος, ο άνθρωπος, που μας έκανε να αγαπήσουμε αγνά τη δημοσιογραφία και να πιστέψουμε σε αξίες, στις οποίες ο ίδιος δεν έκανε εκπτώσεις. Υπήρξε σκληρός, μα δίκαιος. Ήταν ο τελευταίος μεγάλος του είδους του...

Σχεδόν δύο δεκαετίες πριν το θάνατό του (1996), η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», σε σχετικό της άρθρο για την επιρροή που είχε το "ΦΩΣ" στα αθλητικά δρώμενα του τόπου και ειδικά στους φιλάθλους του Ολυμπιακού, είχε γράψει για τον Νικολαΐδη: «Στο τιμόνι της εφημερίδας βρίσκεται ένας άνθρωπος σχεδόν μυθικός στο χώρο της έντυπης αθλητικής δημοσιογραφίας. Είναι ο κ. Θεόδωρος Νικολαΐδης. Ένας άνθρωπος σχεδόν αόρατος! Φωτογραφίες του ελάχιστες κυκλοφορούν. Συνεντεύξεις δεν δίνει. Ξοδεύει τις περισσότερες ώρες του στην εφημερίδα. Έχει υψηλές διασυνδέσεις παντού. Και είναι στενός φίλος με μερικούς σημαντικούς πολιτικούς. Ο Nικολαΐδης, στον αθλητικό Τύπο, είναι ό,τι κι ο Λαμπράκης στον πολιτικό. Tο δε "ΦΩΣ" έχει παίξει στα θέματα του Ολυμπιακού, τον ίδιο ρόλο που έχουν παίξει και οι εφημερίδες του συγκροτήματος Λαμπράκη στα θέματα της Ελλάδας».

Στις 11 Απριλίου 1955, ο Θεόδωρος Νικολαΐδης κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας "Αθλητικόν Φως", η οποία μετονομάστηκε σε "ΦΩΣ των Σπορ", το οποίο κυκλοφορεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Κάθε φύλλο της εφημερίδας, πριν πάει στα πιεστήρια θα έχει ένα κομμάτι από τον ίδιο, ακόμη κι αν δεν θα είναι ποτέ το ίδιο χωρίς τον Πατριάρχη του αθλητικού Τύπου.