Το doodle της Google για τον Rene Favaloro

Η ανθρωπότητα του οφείλει τη χειρουργική μέθοδο bypass

Το doodle της Google για τον Rene Favaloro

Η Google με το σημερινό doodle τιμά τον Rene Favaloro. Πρόκειται για τον Αργεντίνο καρδιοχειρουργό Ρενέ Φαβαλόρο, στον οποίο η ανθρωπότητα οφείλει τη χειρουργική μέθοδο bypass. Δηλαδή τη μέθοδο παράκαμψης της στεφανιαίας αρτηρίας.

Σήμερα, συμπληρώνονται 96 χρόνια από τη γέννησή του.

Γεννημένος στις 12 Ιουλίου 1923 στην πόλη Λα Πλάτα, σπούδασε ιατρική στο τοπικό Πανεπιστήμιο. Μεγάλωσε στην πρωτεύουσα της επαρχίας του Μπουένος Άιρες. Διορίστηκε αγροτικός ιατρός σε μια απομεμακρυσμένη περιοχή της Αργεντινής.

Αργότερα και κατόπιν προτροπής του καθηγητή του Χοσέ Μαρία Μαϊνέτι, μετέβη στης ΗΠΑ. Εκεί μετεκπαιδεύτηκε στην καρδιοχειρουργική στην ονομαστή «Κλινική του Κλίβελαντ» («Cleveland Clinic»).

Η πρώτη επέμβαση

Ο δρ, Φαβαλόρο πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης στις 9 Μαΐου 1967. Επρόκειτο για μια ιστορική ημέρα για την Ιατρική. Ο δρ. Φαβαλόρο έλαβε ένα μήκος φλέβας από το πόδι ασθενούς και το μεταμόσχευσε στη στεφανιαία αρτηρία του. Έτσι, κατάφερε να επιτρέψει στο αίμα να ρέει κανονικά γύρω από το μπλοκαρισμένο τμήμα.

Πρώην γιατρός του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην Γιουβέντους

Η ανθρωπότητα ήταν μπροστά σε μια ιατρική επανάσταση. Αυτομάτως, ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 50%. Η επέμβαση αυτή ήταν ένα από τα σπουδαιότερα ιατρικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι χρωστούν τη ζωή τους στη συγκεκριμένη ιατρική μέθοδο bypass.

Η επιστροφή

Η ιατρική συνέχεια του δρ. Φαβαλόρο ήταν λαμπρή. Το 1971 επέστρεψε στην Αργεντινή. Εκεί αποτέλεσε ένα είδος καθηγητή για όλους του γιατρούς της πατρίδας του και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αρχικά κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και την τεράστια πείρα του στην πατρίδα του. Με την βοήθεια της Cleveland Clinic δημιούργησε το «Ίδρυμα Φαβαλόρο» («Fundación Favaloro»). Σε αυτό άρχισε να εκπαιδεύει γιατρούς απ' όλη την Λατινική Αμερική στην καρδιοχειρουργική και να πραγματοποιεί επεμβάσεις.

Το δράμα

Στα τέλη του περασμένου αιώνα, η Αργεντινή περνά δύσκολες στιγμές ως χώρα. Η οικονομική κρίση αλλάζει τα πάντα. Δεν άφησε ανέγγιχτο το Ίδρυμα Φαβαλόρο. Τα χρέη του φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυξάνονται δραματικά. Ο δρ. Φαβαλόρο κάνει ότι μπορεί για να το διασώσει. Απευθύνεται στον τότε πρόεδρο της χώρας Φερνάντο ντε λα Ρούα. Ζητά από αυτόν οικονομική βοήθεια αλλά μάταια. Δεν θα λάβει καμία απολύτως απάντηση στο αίτημά του. Στις 29 Ιουλίου του 2000 κάνει κάτι τραγικό. Θέτει τέρμα στην ζωή με μια σφαίρα στο στήθος.

Στην ελίτ του ιατρικού αθλητικού κόσμου ο Θέος

Στην επιστολή που άφησε, διεκτραγωδούσε την μεγάλης κλίμακας διαφθορά που επικρατούσε στον χώρο της υγείας. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του «Δον Κιχώτη».