12/6/2004: Η αρχή του ελληνικού έπους στην Πορτογαλία (vid)

Σαν σήμερα, στις 12 Ιουνίου του, 2004 ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι της Εθνικής στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Το ταξίδι της κατάκτησης της κορυφής της Ευρώπης!

12/6/2004: Η αρχή του ελληνικού έπους στην Πορτογαλία (vid)

Χιλιάδες Πορτογάλοι είχαν κατακλύσει το Ντραγκάο στην πρεμιέρα του Euro 2004 για να δουν την εθνική τους ομάδα να κάνει... πάρτι απέναντι στην πιο αδύναμη Ελλάδα.

Ο Καραγκούνης κάνει το 0-1 μόλις στο 6ο λεπτό και ο Μπασινάς με πέναλτι ανεβάζει τον δείκτη του σκορ στο 0-2, επίσης στο 6ο λεπτό, αλλά του δευτέρου ημιχρόνου (51')! Σε εκείνο το σημείο, όλοι άρχιζαν να πιστεύουν στην πρώτη ελληνική επιτυχία σε τελική φάση διοργάνωσης (Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ή Μουντιάλ).

Τα λεπτά περνούσαν, η ελληνική αμυντική λειτουργία έμοιαζε με... τανάλια και το μόνο που κατάφεραν να κάνουν οι γηπεδούχοι, ήταν να μειώσουν στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων με γκολ του νεαρού τότε, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Αυτή ήταν -κατά πολλούς- η ημέρα που άλλαξε το ελληνικό ποδόσφαιρο... Η συνέχεια γνωστή και η ιστορία ακόμα νωπή. Παρότι ήταν η μοναδική νίκη στον όμιλο (ήττα από Ρωσία, ισοπαλία με Ισπανία), η Εθνική ομάδα προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και το "παραμύθι" τελείωσε, όπως ξεκίνησε... Οι ομάδες που έπαιξαν στην πρεμιέρα, ήταν και στον τελικό. Ο νικητής ήταν ίδιος και εκατομμύρια Έλληνες βρέθηκαν στα ουράνια! Ετσι ξαφνικά...

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Λουίς Φελίπε Σκολάρι) Ρικάρντο - Αντράντε , Κόουτο, Φερέιρα, Ρούι Ζόρζε, Κοστίνια (65΄ Νούνο Γκόμεζ), Μανίς, Ρούι Κόστα (46΄ Ρονάλντο), Φίγκο, Σιμάο (46΄Ντέκο), Παουλέτα

ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης - Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (67΄ Νικολαϊδης), Χαριστέας (74΄ Λάκης), Φύσσας, Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (46΄ Κατσουράνης)