Φυλάσσοντας τα ιερά και όσια-Όταν κατέβασαν τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη

Σήμερα συμπληρώνονται 78 χρόνια από μία ιστορική στιγμή. Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατεβάζουν την χιτλερική σημαία από τον βράχο της Ακρόπολης.

Φυλάσσοντας τα ιερά και όσια-Όταν κατέβασαν τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη

Το Ερέχθειο είναι αρχαίος ναός στην βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, αφιερωμένος στην θεά Αθηνά. Το όνομά του το οφείλει στον Εριχθόνιο.

Σύμφωνα με τον μύθο ο Εριχθόνιος γεννήθηκε από τον πόθο του Ήφαιστου για την Αθηνά. Η αγαπημένη κόρη του Δία, επισκέφθηκε κάποια στιγμή τον θεό της φωτιάς στο εργαστήριό του, προκειμένου να του παραγγείλει όπλα. Κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Ήφαιστος, την ερωτεύτηκε. Η θεά έφυγε, αλλά εκείνος, αν και χωλός, την κυνήγησε και την πρόλαβε. Η Αθηνά αντιστάθηκε και μέσα στην πάλη, σπέρμα του θεού χύθηκε επάνω στο μηρό της. Αηδιασμένη, σκούπισε το σπέρμα με τα μαλλιά της και το έριξε στη γη. Η γη γονιμοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο κι έκανε ένα παιδί, που η Αθηνά το περιμάζεψε και το ονόμασε Εριχθόνιο (πρώτο συνθετικό έριον, δηλαδή μαλλί και το δεύτερο χθων, δηλαδή γη).

Η Αθηνά ανέθρεψε τον Εριχθόνιο μέσα στον ιερό περίβολο του ναού της, στον Ιερό Βράχο και στην συνέχεια εκείνος, έγινε ο φύλακας αυτού του τόσο μοναδικού μνημείου. Η κατοικία του, η φωλιά του, ήταν ένα πηγάδι. Κατά την μυθολογία, οι ιέρειες των ναών ρίχνανε σε αυτό το πηγάδι μελόπιτες μια φορά τον μήνα, για να τρέφεται ο Εριχθόνιος και να συνεχίζει ακμαίος το έργο του: Την φύλαξη των ιερών.

Γιατί μια μέρα σαν τη σημερινή θυμηθήκαμε αυτόν τον μύθο;

Ήταν τη νύχτα της 30ης προς 31ης Μαΐου του 1941, όταν δυο φοιτητές, οι Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας, σκαρφαλωμένοι στον βράχο της Ακρόπολης, κατεβάζουν την χιτλερική σημαία και την κρύβουν σ’ ένα ξεροπήγαδο, σε αυτό ακριβώς το πηγάδι που ήταν η φωλιά του Εριχθόνιου.

Δεν είναι αληθινά παράξενο πώς μυθολογία και ιστορία συναντιούνται τόσους αιώνες μετά; Δεν είναι αξιοθαύμαστο που δυο νεαρά αγόρια αποτολμούν ένα τόσο γενναίο εγχείρημα στοχεύοντας και πάλι στην φύλαξη των ιερών αυτού του τόπου; Και δεν είναι εξόχως συμβολικό το ότι το αποτρόπαιο έμβλημα του ναζισμού «βρίσκει την θέση του» σ’ ένα σκοτεινό, αρχαίο πηγάδι, «δικαιώνοντας» τους στίχους του Φώντα Λάδη;

Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον
Καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει

Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
Και χάνονται βαθιά στα περασμένα

Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν
Μα όχι και το μίσος του για μένα.
Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι!