Το ματς της δεκαετίας που έγινε «πόλεμος» και ο Μπόμπαν (vid)

Ο αγώνας που δεν έγινε ποτέ και για πολλούς αποτέλεσε την αρχή του τέλους της Γιουγκοσλαβίας

Το ματς της δεκαετίας που έγινε «πόλεμος» και ο Μπόμπαν (vid)

Το ματς της δεκαετίας μεταξύ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Ερυθρού Αστέρα ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο γήπεδο Μαξιμίρ του Ζάγκρεμπ στις 13 Μαΐου 1990. Τελικά εξελίχθηκε σε επεισόδια μεταξύ των Blue Boys (οπαδών της Ντιναμό) και των Delije (Ηρώων) (οπαδών του Αστέρα). Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι Κροατικές εκλογές τις οποίες κέρδισε η Κροατική Δημοκρατική Ένωση που υποστήριζε την ανεξαρτησία της χώρας. Ένας πρώην στρατηγός, ο Φράνιο Τούτζμαν, είχε επικρατήσει με το σύνθημα «Ανεξαρτησία στην Κροατία».

Στο ματς τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσότερων από 60 άτομα από μαχαιριές, πυροβολισμούς αλλά και δηλητηρίαση από δακρυγόνα.

Το ματς μύριζε εξ αρχής... μπαρούτι. Οι «Delije» φωνάζουν: «Το Ζάγκρεμπ είναι σερβικό». «Τούντζμαν θα σε σκοτώσουμε». Οι «Bad Blue Boys» απαντούν: «Το Ζάγκρεμπ είναι Κροατία». «Σέρβοι, είστε σε ξένη χώρα»!

Λίγο αργότερα, στο ζέσταμα, σπάει η πόρτα και οι οπαδοί του Αστέρα εισβάλουν. Ακολουθεί το «ντου» των «Bad Blue Boys». Μαχαίρια, πέτρες, μάχες σώμα με σώμα μεταξύ των οπαδών. Η αστυνομία απαντά με πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και μάνικες.

Ένας αστυνομικός προσπαθεί να χτυπήσει τον 20χρονο τότε Ζβόνιμιρ Μπόμπαν που προσπαθεί να προστατέψει από την αστυνομία έναν οπαδό της Ντιναμό. Ο Μπόμπαν πηδά και κλοτσά τον αστυνομικό. Πλέον γίνεται σύμβολο αντίστασης των Κροατών.

Το Μάξιμιρ έγινε πεδίο μάχης. Περισσότεροι από 60 τραυματίες και ένα λαός που υποκλίνεται στον Μπόμπαν που τιμωρείται με εξάμηνο αποκλεισμό και απουσία από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας.

Εκείνο το παιχνίδι, που δεν παίχτηκε ποτέ θεωρήθηκε για πολλούς η αρχή του τέλους της Γιουγκοσλαβίας