Το σκάνδαλο Ίσις που συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο
Ένας από τους πιο σπουδαίους ξένους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του ΟΦΗ ήταν ο Αλεχάντρο Ίσις, o οποίος συν τοις άλλοις χρίστηκε 41 φορές διεθνής με τη Χιλή από το 1981 μέχρι το 1989.
Είχε τη χαρά να αγωνιστεί στην κρητική ομάδα σε μία περίοδο που δεν έχανε ούτε με… μπαλωθιές στο «Γεντί Κουλέ», κατέλαβε τη 2η θέση το 1986, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας του 1987 κ.τ.λ.
Πάντως, ο Ίσις αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς στις 16 Απριλίου 1986 βρέθηκε για δεύτερη φορά θετικός σε απαγορευμένη ουσία.
Η υπόθεση είχε ανοίξει στις 26 Ιανουαρίου, όταν στον οργανισμό του είχε ανιχνευθεί για πρώτη φορά το φάρμακο Deca Durabolin που περιείχε δεκανοϊκή νανδρολόνη, έπειτα από τη λήξη της εκτός έδρας αναμέτρησης με την Παναχαϊκή.
Με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Τάσου Παπαχρήστου, η εφημερίδα «Έθνος» είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο και είχε ωθήσει σε παραίτηση τους Ευάγγελο Σαβράμη (διευθυντής ΟΑΚΑ), Χρήστο Σκορδή (υπεύθυνος ιατρείου).
Αρχικά, ορισμένοι είχαν προσπαθήσει να αποκρύψουν την αλήθεια, ωστόσο όταν διέρρευσε ο αριθμός ελέγχου του επίμαχου δείγματος υποχρεώθηκαν να παραδεχθούν τι είχε συμβεί.
Τότε, οι κανονισμοί προέβλεπαν τιμωρία τόσο του ποδοσφαιριστή όσο και της ομάδας, όμως ούτε στον Ίσις ούτε στον ΟΦΗ επιβλήθηκαν ποινές.
Το σκεπτικό της αθώωσης ήταν ότι είχαν περάσει 15 ημέρες από τον χρόνο λήψης του δείγματος με εκείνον της ανάλυσης, ενώ ο Ίσις επέμενε ότι είχε λάβει το φάρμακο το περασμένο καλοκαίρι από Χιλιανούς γιατρούς εξαιτίας ενός τραυματισμού.
Η υπόθεση, όμως, είχε και συνέχεια, καθώς κληρώθηκε για νέο έλεγχο στο εκτός έδρας ματς της 13ης Απριλίου με τον ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής.
Πριν από 32 χρόνια, ήτοι την Τετάρτη 16 Απριλίου 1986, έγινε γνωστό ότι ο Χιλιανός διεθνής βρέθηκε θετικός στην ίδια απαγορευμένη ουσία.
Εντούτοις, με βάση έγγραφο του εργαστηρίου της Κολωνίας που ανέφερε ότι τα ίχνη της εμφανίζονται σε πιο χαμηλά επίπεδα (κατά τέσσερις φορές), ο ΟΦΗ και ο Ίσις αθωώθηκαν εκ νέου.
«Βρωμερή ανάμιξη Ντόνικε», ανέφερε στο εξώφυλλο η εφημερίδα «Φως των Σπορ» και «Απατεώνας ο Ντόνικε, τα πήρε χοντρά για τον Ίσις», ο «Φίλαθλος»
Ο συγκεκριμένος δεν ήταν άλλος από τον καθηγητή Μάνφρεντ Ντόνικε, ο οποίος είχε υπογράψει το εν λόγω έγγραφο που αθώωνε τον παίκτη και την ομάδα.
O αείμνηστος ποδηλάτης και χημικός είχε πρωτοστατήσει στην περιβόητη υπόθεση ντόπινγκ του Μπεν Τζόνσον με το ολυμπιακό μετάλλιο του 1988 που αφαιρέθηκε.
Όπως καταλαβαίνει και ο πιο αδαής, η παραπάνω αιτιολογία δεν προβλεπόταν από κανέναν διεθνή κανονισμό ως επαρκής υπεράσπιση, πολλώ δε μάλλον ως απαλλαγή από τις κατηγορίες…
«Η ΕΠΑΕ απάλλαξε τον Ισις και τον ΟΦΗ στις 11 Απριλίου με ψήφους 11-2 (μειοψήφισαν Ηρακλής και Αρης), επειδή είχαν περάσει οι προθεσμίες που προβλέπει το άρθρο 32 του ΚΑΠ για τον έλεγχο των ούρων και επειδή δεν ειδοποιήθηκαν να είναι παρόντες στην εξέταση του δείγματος και να κάνουν έφεση κατά της απόφασης», αναφερόταν σε ρεπορτάζ της εποχής.
«Ο Ισις είχε κάνει την ένεση στη Χιλή, αλλά είπε ότι ο ΟΦΗ αγνοούσε το γεγονός, ισχυριζόμενος ότι δεν έγινε στην Ελλάδα. Και απέρριψε την προσφυγή. Ακόμη, ο Χατζάκης δέχτηκε ότι ο Ντόνικε έκανε καλά που έστειλε τις διευκρινίσεις για την περίπτωση Ισις και επεσήμανε ότι από την πρώτη φορά που βρέθηκε ντοπαρισμένος τον Ιανουάριο μέχρι και τη δεύτερη τον Απρίλιο, η ποσότητα της νανδρολόνης ήταν τέσσερις φορές πιο κάτω».
Η παραπάνω παράγραφος προέρχεται από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» και ο Χατζάκης ήταν ο αθλητικός δικαστής.
Ο ισχύων τότε κανονισμός προέβλεπε ήττα και αφαίρεση 4 βαθμών σε κάθε αγώνα που υπήρξε ανίχνευση, αντ’ αυτού όμως ο ΟΦΗ κατέλαβε την υψηλότερη θέση της ιστορίας του.
Η μη επιβολή ποινών αποτέλεσε δεδικασμένο δύο χρόνια αργότερα στην περιβόητη υπόθεση Τσίγκοφ, με αφορμή την οποία η ελληνική πολιτεία αποφάσισε (μετά τις κινητοποιήσεις των οπαδών της ΑΕΛ) να εναρμονίσει το θεσμικό πλαίσιο περί φαρμακοδιέγερσης με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες ποδοσφαίρου της Ευρώπης.
Ουσιαστικά, το 1988 αποφασίστηκε η άρση οποιαδήποτε ευθύνης από τον σύλλογο που ανήκε ο εκάστοτε ντοπαρισμένος παίκτης.
Ο Αλεχάντρο Ίσις αγωνίστηκε σε 21 ματς πρωταθλήματος της σεζόν 1985-86 και σε 130 συνολικά μέχρι το 1990, όταν και αποχώρησε για λογαριασμό της μεξικανικής Μοντερέι.
Η ΑΕΚ και ο Ηρακλής τερμάτισαν στην 3η θέση (2 βαθμούς κάτω από τον ΟΦΗ) και έδωσαν αγώνα μπαράζ-παρωδία για το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Η αλήθεια είναι ότι ο κρητικός σύλλογος διέθετε ομαδάρα εκείνη τη σεζόν, όμως η υπόθεση Ίσις τον στιγμάτισε…
πηγή: sport-retro.gr
_____________________________________________________________
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, που απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
1834: Αρχίζει η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.
1894: Η Άρντγουικ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Σίτι.
1896: Ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.
1912: Η Harriet Quimby γίνεται η πρώτη γυναίκα που πετάει πάνω από την Μάγχη
1924: Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, αποφασίζει να δώσει στον προσφυγικό οικισμό που βρίσκεται κοντά στο Παγκράτι την ονομασία «Βύρωνας».
1945: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την τελική επίθεση εναντίον των γερμανικών δυνάμεων, με σχεδόν 1.000.000 στρατιώτες να πολεμούν στα Υψώματα Ζέελοβ.
1947: Ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ρούζεβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.
1964: Για απόπειρα βιασμού ανήλικης τροφίμου του ορφανοτροφείου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης, παραπέμπεται τελικά σε δίκη ο συλληφθείς ως «δράκος του Σέιχ Σου», Αριστείδης Παγκρατίδης.
1990: Ο τηλεσκηνοθέτης Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος και ο Άγγελος Πυριόχος σώζονται σαν από θαύμα όταν συντρίβεται το αεροπλάνο τους.