Η μέρα που το Κίεβο βάφτηκε με αίμα...

Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας μνήμης για την πόλη, καθώς πριν από πέντε χρόνια τουλάχιστον 100 Ουκρανοί σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις εναντίον του (μετέπειτα ένοχου για προδοσία) πρώην προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η μέρα που το Κίεβο βάφτηκε με αίμα...

Ποιος θα ξεχάσει τις εικόνες τον Φεβρουάριο του 2014 που μας έρχονταν από την Ουκρανία με τις μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδων Ουκρανών στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, την πλατεία Ανεξαρτησίας;

Ο στόχος τους ήταν η ανατροπή του πρώην προέδρου πλέον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος πριν από μερικές μέρες κρίθηκε από το Δικαστήριο ένοχος για προδοσία και για το γεγονός ότι ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού πρώτα είχε φροντίσει να εξαφανιστεί από την χώρα του.

Πριν από ακριβώς πέντε χρόνια η πλατεία Ανεξαρτησίας βάφτηκε με αίμα, με τουλάχιστον 100 Ουκρανούς να «φεύγουν» από τη ζωή σε εκείνες τις βίαιες διαδηλώσεις από σφαίρες αστυνομικών!

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας που συνέδεσε το όνομά του με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, αλλά αυτή τη στιγμή είναι εξαφανισμένος και προστατευμένος σε κάποιο θέρετρο στο Ροστόφ.

Χθες το βράδυ λοιπόν, οι πολίτες του Κιέβου δεν ξέχασαν όλους όσους “έφυγαν” από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2014 και όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και χθες τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των τουλάχιστον 100 ψυχών.

Δείτε τα βίντεο από το fosonline.gr που βρέθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας: