Το χρυσό της Στεφανίδη στο Ρίο
Στις 19 Αυγούστου 2016 η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτά την κορυφή του κόσμου στο άλμα επί κοντώ, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία.
Για να το πετύχει αυτό, χρειάστηκε να πιάσει επίδοση στα 4,85 μ., όσο και η μεγάλη της αντίπαλος στον τελικό, Σάντι Μόρις, από τις ΗΠΑ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, όμως, είχε καλύτερη παρουσία συνολικά, έχοντας περάσει στις προηγούμενες προσπάθειές τις τα 4,70 μ. Τρίτη με επίδοση στα 4,80 μ. είχε έρθει η Νεοζηλανδή Ελίζα Μακ Κάρτνεϊ. Μάλιστα, στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών εκείνης της χρονιάς χρίστηκε σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής.
Δεν ήταν, όμως, αυτή η καλύτερη επίδοσή της εκείνη τη χρονιά, αφού λίγους μήνες νωρίτερα στο μίτινγκ κλειστού στίβου της Νέα Υόρκης είχε κάνει άλμα στα 4,90 μ., σπάζοντας έτσι το πανελλήνιο ρεκόρ που κατείχε στα 4,81 μ. η Νικόλ Κυριακοπούλου. Η περίοδος εκείνη θεωρείται η καλύτερη για την Ελληνίδα επικοντίστρια, έχοντας καταφέρει το διάστημα 2016 με 2018 ένα μοναδικό ρεκόρ. Να είναι, δηλαδή, κάτοχος τόσο του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 2017, ενώ την επόμενη χρονιά στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο το 2018 κατέχει και το ρεκόρ του πρωταθλήματος με 4,85 μ. Έχει συμμετάσχει σε τέσσερις Ολυμπιακούς (2012, 2016, 2021, 2024) και έχει κερδίσει τέσσερις φορές τη σειρά αγώνων Ντάιαμοντ Λιγκ.
Παθιασμένη τόσο με το άθλημά της όσο και με τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους αθλητές, υπήρξε εκλεγμένο μέλος της Επιτροπής Αθλητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου με δικαίωμα συμμετοχής στα διοικητικά συμβούλιά της.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Έχει υπάρξει πρωταθλήτρια στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ και κατείχε την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως της κατηγορίας Κ18 στο επί κοντώ με 4,37 μ., όταν ήταν ακόμα στην κατηγορία Κ16. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην πρώτη της μεγάλη διοργάνωση, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ18 το 2005, ενώ στην τελευταία της συμμετοχή (μέχρι την επόμενη) στους Ολυμπιακούς Αγώνες βγήκε 9η με καλύτερο άλμα στα 5,70 μ.
Με μια ματιά…
1772: Ο Γουσταύος Γ' της Σουηδίας πραγματοποιεί πραξικόπημα, με το οποίο αναλαμβάνει την εξουσία.
1828: Σφαγή 91 χριστιανών στην Αρχοντική Ρεθύμνης από τουρκορεθεμνιώτες.
1839: Η γαλλική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι η φωτογραφική διαδικασία του Λουί Νταγκέρ είναι δώρο «ελεύθερο στον κόσμο».
1919: Το Αφγανιστάν αποκτά πλήρη ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1928: Ελληνικές βουλευτικές εκλογές: νικητής το Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου.
1934: Το γερμανικό δημοψήφισμα του 1934 εγκρίνει τον διορισμό του Αδόλφου Χίτλερ ως αρχηγού του κράτους με τον τίτλο του Φύρερ.
1942: Η 2η Καναδική Μεραρχία Πεζικού ηγείται αμφίβιας επίθεσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο των συμμαχικών δυνάμεων στη Διέππη της Γαλλίας και αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να αιχμαλωτιστούν πολλοί Καναδοί. Η επιχείρηση είχε σκοπό να αναπτύξει και να δοκιμάσει νέες τακτικές αμφίβιας απόβασης για την επερχόμενη πλήρη απόβαση στη Νορμανδία.
1944: Το Παρίσι εξεγείρεται ενάντια στη γερμανική κατοχή με τη βοήθεια συμμαχικών στρατευμάτων.
1953: Η CIA και η Secret Intelligence Service βοηθούν στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν και στην παλινόρθωση του σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.
1960: Ο Φράνσις Γκάρι Πάουερς, πιλότος του αμερικανικού U2, που κατερρίφθη από τους Σοβιετικούς, καταδικάζεται στη Μόσχα σε 10 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπία.
1960: Πρόγραμμα «Σπούτνικ»: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το διαστημικό σκάφος «Σπούτνικ 5» με τα σκυλιά Μπέλκα και Στρέλκα, 40 ποντίκια, δύο αρουραίους και διάφορα φυτά.
1969: Μια ολόκληρη πόλη, κατεστραμμένη και θαμμένη από έκρηξη ηφαιστείου το 1530 π.Χ., ανακαλύπτεται στη Σαντορίνη. Πολλά σπίτια είναι τελείως ανέπαφα, ενώ τα σημαντικότερα ευρήματα ρίχνουν φως στον μινωικό πολιτισμό.
1989: Εκατοντάδες Ανατολικογερμανοί διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Αυστρίας.
1999: Στο Βελιγράδι, δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι συγκεντρώνονται για να ζητήσουν την παραίτηση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
2001: Με τη νίκη του στο Γκραν Πρι της Ουγγαρίας ο Μίχαελ Σουμάχερ εξασφαλίζει τον τίτλο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Αλέν Προστ με 51 νίκες σε Γκραν Πρι και τέσσερις παγκόσμιους τίτλους.
2002: Ρωσικό ελικόπτερο Mi-26, που μεταφέρει στρατιώτες, δέχεται επίθεση από πύραυλο Τσετσένων έξω από το Γκρόζνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 118 στρατιώτες.
2002: Νεκρός από σφαίρες βρίσκεται στο σπίτι του στη Βαγδάτη ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, Αμπού Νιντάλ. Ο θάνατος του «άσπονδου εχθρού» του Γιασέρ Αραφάτ φαίνεται πως οφείλεται σε αυτοκτονία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ