Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

Σαν σήμερα, στις 13 Αυγούστου του 2004, είχαμε την τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη τελετή έναρξης στην ιστορία των αγώνων.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε σε μία αντίστροφη μέτρηση 28 δευτερολέπτων - ένα δευτερόλεπτο για τον κάθε έναν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες - από ήχους που δίνουν τον ρυθμό ενός ενισχυμένου χτύπου της καρδιάς. Μετά από 108 χρόνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην πατρίδα τους, την Ελλάδα. Η τελετή έναρξης του 2004 στην Αθήνα ήταν ένα φαντασμαγορικό ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο παρήλασαν 201 εθνικές αποστολές και 10.625 αθλητές, υπό τους ήχους του DJ Tiesto. Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας ήταν ο Πύρρος Δήμας. «Μαγική η γιορτή», παγκόσμια τα εύσημα για τον καλλιτεχνικό της διευθυντή, Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Η τελετή ξεδίπλωσε μια εντυπωσιακή αλληλουχία εικόνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από τα κυκλαδικά ειδώλια και την κλασική Ελλάδα, μέχρι τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, η παράσταση ταξίδεψε τους θεατές σε μια συναρπαστική διαδρομή μέσα στον χρόνο. Η ένωση του παρελθόντος με το μέλλον αποτυπώθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς σύγχρονα στοιχεία, όπως η διπλή έλικα του DNA, συνυπήρχαν αρμονικά με αρχαία σύμβολα. Η ελιά, ως δώρο της Αθηνάς στην πόλη, αποτέλεσε ένα ισχυρό σύμβολο ειρήνης και σοφίας.

Η Ολυμπιακή φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία την 25η Μαρτίου 2004. Μετά το σύντομο ταξίδι στην Πελοπόννησο, η φλόγα γύρισε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα τις πόλεις που διοργάνωσαν Θερινούς ή Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά τη διεθνή λαμπαδηδρομία, τον Ιούλιο η φλόγα διέσχισε όλους τους νομούς της Ελλάδας με κορύφωση το βράδυ της 13ης Αυγούστου, με τον Νίκο Κακλαμανάκη (παίρνοντας τη …σκυτάλη από τους Νίκο Γκάλη, Μίμη Δομάζο, Βούλα Πατουλίδου, Κάκι Καχιασβίλι, Ιωάννη Μελισσανίδη) να ανάβει τον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου, σηματοδοτώντας την έναρξη των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων.

«Απίστευτο», «εντυπωσιακό», «μοναδικό», «μαγευτικό», «μεγαλοπρεπές» ήταν μερικοί μόνο από τους αποθεωτικούς τίτλους που χτυπήθηκαν στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου την επομένη, κάνοντας λόγο για την καλύτερη τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία.

Η Τελετή Έναρξης ξεκίνησε με το «Ζεϊμπέκικο της Ολυμπιάδας» ή «Ζεϊμπέκικο του Δία» που συνέθεσε ο Σταύρος Ξαρχάκος. 47 μπουζούκια από το Μουσικό Σύνολο των «Επόμενων» του Θανάση Πολυκανδριώτη συνοδεύουν ρυθμικά περίπου 400 νταούλια σε μία από τις πιο βαθιά συγκινητικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Είχαμε επίσης τις υπέροχες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ η Bjork ερμήνευσε το τραγούδι «Oceania», που γράφτηκε ειδικά για την τελετή έναρξης.

Με μια ματιά…

1863: Πεθαίνει ο Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος. Το αριστούργημά του θεωρείται ο πίνακας «Η σφαγή της Χίου», εμπνευσμένο από τους αγώνες των Ελλήνων κατά των Τούρκων.

1898: Γεννιέται ο Γιάννης Σπαρίδης, Έλληνας λαϊκός κωμικός της μουσικής σκηνής και του «βαριετέ». Δημιούργησε με ιδιαίτερη επιτυχία τον τύπο του αφελούς και «γκαφατζή» Αρμένη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Σπανομαρίδης.

1899: Γεννιέται ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες όλων των εποχών, επονομαζόμενος και «μετρ του σασπένς».

1910: Πεθαίνει η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, Αγγλοϊταλίδα φιλάνθρωπος και νοσοκόμα, που καθιέρωσε το λειτούργημα της νοσοκόμας ως επάγγελμα.

1922: Τα ξημερώματα εξαπολύεται η μεγάλη αντεπίθεση του τουρκικού στρατού του Κεμάλ Ατατούρκ κατά των ελληνικών θέσεων στον τομέα του Αφιόν Καραχισάρ. Σύντομα το μέτωπο των Ελλήνων θα καταρρεύσει, ανοίγοντας τον δρόμο στους Τούρκους για την τελική επικράτηση και την εκδίωξη της ελληνικής στρατιάς από τα εδάφη τους.

1926: Γεννιέται ο Φιντέλ Κάστρο, ηγέτης της Κούβας από το 1959 έως το 2008.

1961: Οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας αρχίζουν να κατασκευάζουν το τείχος του Βερολίνου. Το «τοίχος του αίσχους», όπως ονομάστηκε, θα διατηρηθεί έως τις 9 Νοεμβρίου του 1989, οπότε θα γκρεμιστεί κατά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

1968: Ο Αλέκος Παναγούλης προσπαθεί να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, αλλά αστοχεί και συλλαμβάνεται.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110