Ο ανυπέρβλητος Σιδέρης των 35 γκολ

Σαν σήμερα στις 15 Ιουνίου του 1969 ο Γιώργος Σιδέρης ολοκληρώνει μία μοναδική επίδοση 35 γκολ στο πρωτάθλημα στη νίκη με 2-1 επί του Παναθηναϊκού.

Ο ανυπέρβλητος Σιδέρης των 35 γκολ

Με τον Γιώργο Σιδέρη να σκοράρει και να μοιράζει ασίστ φτάνοντας τα 35 γκολ, ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 τον Παναθηναϊκό την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος το 1969.

Ο «Φόντακας» δημιούργησε το πρώτο γκολ, με τον Βασιλείου να ανοίγει το σκορ στο 29’. Οι «πράσινοι» απάντησαν στο 67’ με τον Δημητρίου φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσα. Η τελευταία λέξη όμως ανήκε στον ανυπέρβλητο, όπως έγραψε το «ΦΩΣ», Γιώργο Σιδέρη, ο οποίος στο 79’ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και χάρισε τη νίκη στους Πειραιώτες.

Αυτό ήταν το 35ο γκολ του Σιδέρη και άπαντες θεώρησαν πως θα κέρδιζε το Χρυσό Παπούτσι, αφού απείχε τέσσερα γκολ από τον Ντουνάι της Ουίπεστ και έξι από τον Ζέκοφ της ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Ο πρώτος όμως είχε ένα ματς λιγότερο και ο δεύτερος τρία. Ο Ζέκοφ όμως σκόραρε επτά γκολ σε αυτά τα τρία παιχνίδια και προσπέρασε τον Σιδέρη.

Υπήρχε, πάντως, η εκτίμηση ότι οι Σοβιετικοί «μαγείρευαν» τα αποτελέσματα ούτως ώστε να κερδίζουν οι χώρες τους τα σχετικά βραβεία για πολιτικούς λόγους. Μια εκτίμηση που εν πολλοίς επιβεβαιώθηκε μέσω εγγράφων πως η Έλενα Τσαουσέσκου είχε συμμετοχή στην πρωτιά του Καματάρου το 1988 όταν σημείωσε 20 γκολ στα 6 τελευταία ματς!

Με μια ματιά…

1667: Ο γιατρός του Λουδοβίκου του 14ου, Ζαν Μπατίστ Ντενίς, πραγματοποιεί την πρώτη μετάγγιση αίματος προβάτου σε ένα 15χρονο αγόρι. Το αγόρι θα πεθάνει και ο γιατρός θα κατηγορηθεί για φόνο. Θεωρείται, πάντως, η πρώτη καταγεγραμμένη μετάγγιση αίματος.

1856: Με το νομοθετικό διάταγμα ΣΠΘ αποφασίζεται η έκδοση γραμματοσήμου για τις ταχυδρομικές ανάγκες της Ελλάδας.

1878: Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί, μετά τη συμφωνία με τους Οθωμανούς που την κατείχαν από το 1530.

1885: Ιδρύεται στον Πειραιά ο Όμιλος Ερετών, το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο στην Ελλάδα.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: τα συμμαχικά στρατεύματα αρχίζουν να εκκενώνουν τη Γαλλία, καθώς οι Γερμανοί κατέλαβαν το Παρίσι και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

1944: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Σαϊπάν. Οι αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στην κατεχόμενη από τους Ιάπωνες Σαϊπάν.

1954: Ιδρύεται στη Βασιλεία της Ελβετίας η ΟΥΕΦΑ, με πρωτοβουλία των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών Ιταλίας, Γαλλίας και Βελγίου.