Όταν ο Αγγελόπουλος πήρε τον Χρυσό Φοίνικα…

Σαν σήμερα, στις 24 Μαΐου του 1998 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κερδίζει στις Κάννες τον Χρυσό Φοίνικα.

Όταν ο Αγγελόπουλος πήρε τον Χρυσό Φοίνικα…

Στις 24 Μαΐου 1998 ο ελληνικός κινηματογράφος κατόρθωσε να κερδίσει μία τεράστια διάκριση. Στο 51ο διεθνές Φεστιβάλ των Καννών ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κατακτούσε τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα».

Το βραβείο στον Θόδωρο Αγγελόπουλο έδωσε ο μεγάλος Μάρτιν Σκορσέζε ως πρόεδρος της επιτροπής. Η ταινία του Αγγελόπουλου, άλλωστε, είχε πάρει διθυραμβικές κριτικές, όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Κάννες έντεκα μέρες νωρίτερα. Η διεθνής αναγνώριση μέσω του βραβείου ήρθε να προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα σεβασμό που είχε ο διεθνής κινηματογράφος για τον Έλληνα σκηνοθέτη.

Η ταινία που του χάρισε το βραβείο παραμένει ακόμα και σήμερα μία από τις πιο κλασικές και όμορφες δημιουργίες του. Στο «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα» ο Αγγελόπουλος αφηγείται την ιστορία ενός συγγραφέα που δεν του μένει και πολύς χρόνος για να ζήσει. Εξαντλημένος και κουρασμένος, μέσα στην αναζήτηση των λέξεων που θα χτίσει ένα έργο ζωής, βαδίζει προς τον θάνατο, έχοντας μέσα του το παράπονο μιας ζωής γεμάτης από ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις. Ένα άστεγο αγόρι θα βρεθεί στον δρόμο του και θα του δώσει μια «παράταση» ζωής, μια παράταση της… αιωνιότητας κατά μία ημέρα.

Ο συγγραφέας αναβάλλει την «αποχώρησή» του, προσπαθώντας να χαρίσει στο παιδί κάτι από τη γνώση του, να αφήσει σε κάποιον το στίγμα του, ώστε ένα κομμάτι του να παραμείνει αθάνατο.


Με μια ματιά…

1543: Πέθανε ο Μικολάι Κόπερνικ, Νικόλαος Κοπέρνικος η ελληνική εκδοχή του ονόματός του, Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

1626: Ο Ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, αξίας είκοσι τεσσάρων δολαρίων.

1743: Γεννήθηκε ο Ζαν Πολ Μαρά, Γάλλος ιακωβίνος επαναστάτης που δολοφονήθηκε από την ερωμένη του, Σαρλότ Κορντέ.

1899: Γεννήθηκε η Σουζάν Λανγκλέν, Γαλλίδα τενίστρια, από τις κορυφαίες του αθλήματος, νικήτρια του Γουίμπλεντον έξι φορές (1919-1923 και 1925) και δύο φορές του Ρολάν Γκαρός (1925-1926).

1917: Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο Γάλλος τέως υπουργός Εξωτερικών, Σελεστέν Ζονάρ, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαιτεί την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.

1941: Γεννήθηκε ο Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν, Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης.

1956: Διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Νικήτρια αναδεικνύεται η Ελβετίδα Λις Άσια με το τραγούδι «Refrain».

1968: Ο Σαρλ Ντε Γκολ προκηρύσσει δημοψήφισμα για την παραμονή του ή όχι στην Προεδρία για τις 16 Ιουνίου. Ανακοίνωση για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων. Το απεργιακό κίνημα κλιμακώνεται με 10 εκατομμύρια απεργούς.

1968: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν την επιτυχία τους «Jumpin’ Jack Flash».

1974: Απεβίωσε ο Ντιουκ Έλινγκτον, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ.

2001: Πέθανε η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Ελληνίδα πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας.