Το πρώτο ευρωπαϊκό στη Ρώμη

Στις 24 Απριλίου 1997 η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού αναδείχτηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης στο φάιναλ φορ που διεξήχθη στη Ρώμη.

Το πρώτο ευρωπαϊκό στη Ρώμη

Ύστερα από τους χαμένους τελικούς σε Τελ Αβίβ (‘94) και Σαραγόσα (‘95), οι Πειραιώτες έκατσαν στον θρόνο, έστω και με καθυστέρηση. Το όνειρο του προέδρου Σωκράτη Κόκκαλη έγινε πραγματικότητα. Πήρε τους «ερυθρόλευκους» από την 8η θέση του πρωταθλήματος και μέσα σε λίγα χρόνια οδήγησε τον σύλλογο στο ιστορικό τριπλ κράουν.

Στον τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ο οποίος διεξήχθη στο γήπεδο «Παλαέουρ», στις εξέδρες βρέθηκαν περίπου 8.000 φίλαθλοι των «ερυθρολεύκων», κάνοντας τους παίκτες του προπονητή Ντούσαν Ίβκοβιτς να αισθάνονται λες και έπαιζαν στο ΣΕΦ! Στο πρώτο ημίχρονο οι Πειραιώτες προηγήθηκαν 31-29, αλλά στο δεύτερο μέρος πάτησαν... γκάζι και «πάτησαν» τους Καταλανούς.

Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το τρόπαιο επικρατώντας 73-58, περιορίζοντας τους φημισμένους Σάσα Τζόρτζεβιτς και Αρτούρας Καρνισόβας. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο συγκλονιστικός Ντέιβιντ Ρίβερς, ο οποίος ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 26 πόντους, κατακτώντας και το βραβείο του MVP.

Ο Αμερικανός πλέι μέικερ προσέφερε ουσία και θέαμα με τους απολαυστικούς αιφνιδιασμούς του στο ανοιχτό γήπεδο, ήταν ασταμάτητος μέσα στη ρακέτα με κάθε του διείσδυση και ισοπέδωσε τα αμυντικά συστήματα των Ισπανών. Ο τρομερός Ντράγκαν Τάρλατς έκανε νταμπλ νταμπλ με 11 πόντους και 14 ριμπάουντ.

Ο αρχηγός Γιώργος Σιγάλας ύψωσε ψηλά το τρόπαιο, ενώ στην επιστροφή της ομάδας στο αεροδρόμιο της Αθήνας χιλιάδες φίλαθλοι έκλεισαν τους δρόμους. Παναγιώτης Φασούλας, Ευθύμης Μπακατσιάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Μίλαν Τόμιτς, Φράνκο Νάκιτς, Κρίστιαν Βελπ, Νάσος Γαλακτερός ήταν οι υπόλοιποι παίκτες που οδήγησαν τους Πειραιώτες στη… Γη της Επαγγελίας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1821: Πέθανε ο Αθανάσιος Διάκος, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, που εκτελέστηκε δι’ ανασκολοπισμού από τους Τούρκους στη Λαμία.

1827: Μία μέρα μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου, σημερινό Νέο Κόσμο.

1915: Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 εξέχοντες Αρμένιους της Κωνσταντινούπολης. Αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων, που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους έως το 1923.

1944: Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν στους Πύργους (Κατράνιτσα) Κοζάνης 318 κατοίκους του χωριού, σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο Γερμανών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

1966: Γεννήθηκε ο Ιταλός παλαίμαχος σέντερ μπακ, Αλεσάντρο Κοστακούρτα, με σπουδαία καριέρα στη Μίλαν.

1967: Γεννήθηκε ο σπουδαίος Κροάτης μπασκετμπολίστας, Ντίνο Ράτζα, ο οποίος διέπρεψε με την τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Έπαιξε στο ΝΒΑ, σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και σάρωσε τους τίτλους με τη Γιουγκοπλάστικα.

1967: Το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 1» συντρίβεται κατά την επιστροφή του στη Γη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κοσμοναύτης Βλαντίμιρ Κομαρόφ. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής.

1981: Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.

2004: Το «σχέδιο Ανάν» για την επίλυση του Κυπριακού τίθεται σε δύο χωριστά δημοψηφίσματα στη Μεγαλόνησο και απορρίπτεται από τους Ελληνοκυπρίους. Κατά του σχεδίου τάσσεται το 75,83% έναντι 24,17% των υποστηρικτών του. Αντίθετα, στα κατεχόμενα «ναι» ψηφίζει το 64,91% των Τουρκοκυπρίων και «όχι» το 35,01%.