Ο θρυλικός αστυνομικός Φρανκ Σέρπικο

Σαν σήμερα, στις 14 Απριλίου του 1936, γεννιέται στο Μπρούκλιν ο Φρανκ Σέρπικο.

Ο θρυλικός αστυνομικός Φρανκ Σέρπικο

Ο Φρανκ Σέρπικο είναι Αμερικανός αστυνομικός, που έγινε γνωστός γιατί ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος ξεσκέπασε τη διαφθορά που ενδημούσε στην αστυνομία της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Η περίπτωσή του έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία του Σίντνεϊ Λιούμετ «Σέρπικο» (1973) με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο.

Ο Φραντσέσκο Σέρπικο γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1936 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από γονείς ιταλικής καταγωγής. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1959 εντάχθηκε στην αστυνομία της Νέας Υόρκης, την περίφημη NYPD, και τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε σε διάφορες περιοχές της αμερικάνικης μεγαλούπολης από διαφορετικές θέσεις. Ως μυστικός αστυνομικός ανακάλυψε το τεράστιο κλίμα διαφθοράς που επικρατούσε στους κόλπους του σώματος. Αρχικά δεν έγινε πιστευτός από τους ανωτέρους του, αλλά με τη βοήθεια ενός συναδέλφου και τη συνδρομή της Εισαγγελίας άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι. Ένα ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο των «Τάιμς» της Νέας Υόρκης στις 25 Απριλίου 1970, στο οποίο συνεισέφερε αρκετά στοιχεία, επιτάχυνε τις εξελίξεις. Θορυβημένος ο Τζον Λίντσεϊ, δήμαρχος της Νέας Υόρκης, στον οποίο υπάγεται η NYPD, διέταξε ανακρίσεις και συνέστησε πενταμελή επιτροπή με επικεφαλής τον δικηγόρο και μετέπειτα δικαστή Γουίτμαν Nαπ, για να διερευνήσει τις καταγγελίες του Σέρπικο.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1971 ο θαρραλέος αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο από έναν ύποπτο για εμπόριο ηρωίνης σε διαμέρισμα του Μπρούκλιν κατά τη διάρκεια έρευνας. Οι αστυνομικοί που τον κάλυπταν δεν του παρείχαν την αναγκαία βοήθεια, γεγονός που φούντωσε τη φημολογία ότι κάποιοι μέσα στο Σώμα επιδίωκαν την εξόντωσή του, λίγες ημέρες προτού καταθέσει στην Επιτροπή Ναπ. Η έρευνα που ακολούθησε δεν επιβεβαίωσε τις φήμες. Τελικά ο Σέρπικο κατέθεσε στην Επιτροπή Ναπ από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και έγινε ο πρώτος αστυνομικός στην υπερεκατονταετή ιστορία του NYPD που κατέθεσε ανοιχτά για τη συστημική και εκτεταμένη διαφθορά που υπήρχε στους κόλπους του Σώματος. Παρότι οι εκκαθαρίσεις ήταν περιορισμένης κλίμακας, το πόρισμα της επιτροπής συνέβαλε στη δημιουργία μηχανισμών που περιόρισαν, αλλά δεν εξάλειψαν τη διαφθορά.

Το 1973 ο Αμερικανός δημοσιογράφος Πίτερ Μάας εξέδωσε τη βιογραφία του, η οποία έγινε μπεστ σέλερ, πουλώντας πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα. Στο βιβλίο του Μάας βασίστηκε η ταινία «Σέρπικο», που έκανε πρεμιέρα στις 5 Δεκεμβρίου 1973. Ο πρωταγωνιστής Αλ Πατσίνο, που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου, πέρασε μήνες μαζί με τον Φρανκ Σέρπικο, προκειμένου να μπει στο «πετσί» του ρόλου. Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, που ήταν υποψήφιος για Γκράμι καλύτερης μουσικής επένδυσης σε κινηματογραφική ταινία.

Με μια ματιά...

1528: Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλόριντα. Προς τιμήν του έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ.

1821: Μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι είναι οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, δίνει τον χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο, ώστε να λυθεί η πολιορκία.

1837: Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.

1891: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Έλληνας ιστορικός, ο πατέρας της ελληνικής ιστοριογραφίας.

1942: Γεννήθηκε ο Βαλέρι Μπρούμελ, Ρώσος αθλητής του άλματος εις ύψος, που κατέρριψε 6 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ και κατέκτησε ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1945: Γεννήθηκε ο Ρίτσι Μπλάκμορ, Άγγλος κιθαρίστας των Deep Purple.

1986: Εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν από αέρος, για περισσότερο από μία ώρα, περιοχές της Λιβύης. Όπως ανακοινώνουν οι ΗΠΑ, πρόκειται για αντίποινα στην τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.