Το «ΦΩΣ» έγινε 69 ετών!
Σαν σήμερα, στις 11 Απριλίου του 1955, κυκλοφορεί για πρώτη φορά το «Αθλητικόν ΦΩΣ».
Την 11η Απριλίου του 1955 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «ΦΩΣ». Αρχικά με την επωνυμία «Αθλητικόν ΦΩΣ» με 8 σελίδες και 1,5 δραχμή. Έκτοτε συνέχισε να κυκλοφορεί ανελλιπώς, αρχικά δισεβδομαδιαία, ενώ το 1956 μετονομάστηκε σε «ΦΩΣ των Σπορ», όπως το ξέρουμε σήμερα. Από το 1968 άρχισε να κυκλοφορεί καθημερινά.
Σήμερα το «ΦΩΣ», το δημιούργημα του Θεόδωρου και της Ειρήνης Νικολαΐδου, κλείνει 69 χρόνια ζωής και αποτελεί τη μακροβιότερη αθλητική ελληνική εφημερίδα σε κυκλοφορία. Το ρεκόρ πωλήσεων της εφημερίδας σημειώθηκε την επομένη της ιστορικής πρόκρισης του Ολυμπιακού επί του Άγιαξ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών τη σεζόν 1983-84. Το «ΦΩΣ» είχε πουλήσει τότε 100.000 φύλλα! Παρά το γεγονός πως το «ΦΩΣ» είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό σε όλα τα σπορ του συλλόγου, η εφημερίδα κατάφερε να κερδίσει την αποδοχή, τον σεβασμό και την αναγνώριση των οπαδών και των άλλων συλλόγων.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Στην ιδρυτική διακήρυξη της εφημερίδας ο Θεόδωρος Νικολαΐδης ανέφερε στο πρώτο φύλλο:
«Το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’, που παραδίδεται σήμερον εις την κρίσιν των φιλάθλων μας, είναι καρπός νεανικών ενθουσιασμών. Καρπός ωραίων, υγιών και πραγματικών αθλητικών σκέψεων. Μέσα εις το σκότος της εμπαθείας, του κιτρινισμού, της συμφεροντολογίας, της μικροπολιτικής και της κακοπιστίας, το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ έρχεται να χαράξη νέας φωτεινάς κατευθύνσεις, νέας γραμμάς, διά των οποίων οδηγούνται ασφαλώς εις την ευρωστίαν και την ακμήν όλαι αι αθλητικαί κοινωνίαι. Σθεναρός υπερασπιστής του δικαίου και της αλήθειας, συμπαραστάτης των πτωχών και των ταπεινών, αλλά και πολύτιμος βοηθός των πλουσίων, το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ φιλοδοξεί να δώση εις το φίλαθλον κοινόν της Ελλάδος το φύλλον που αναμένει χρόνια και χρόνια. Παναθηναϊκοί, Ενωσίτες, Ολυμπιακοί, Απολλωνισταί, Αιγαλεώται, Πανιώνιοι, Εθνικοί, Αθηναίοι, Πειραιείς, Θεσσαλονικείς, Επαρχιώται, όλοι μαζί ηνωμένοι εις μίαν σιδηράν παράταξιν, κοντά εις το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’, που θα έχει όλα εκείνα τα στοιχεία διά των οποίων οικοδομείται και συνίσταται μια πλήρης και απολύτως ενημερωμένη αθλητική εφημερίς. Έλληνες φίλαθλοι!
Το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ ουδέποτε θα υποστείλη την σημαίαν της δικαιοσύνης και δεν θα λυγίση ενώπιον οιωνδήποτε δυσχερειών. Θα σταθή ακλόνητον εις το ύψος του και προσανατολιζόμενον πάντοτε ορθώς και σταθερώς θα συντρίψη με πάταγον όλους τους φανερούς και κρυφούς εχθρούς του αθλητισμού. Όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρον, τον στίβον, το μπάσκετ και όλα τα αθλήματα, όσοι εμποτίσθησαν και εδηλητηριάσθησαν από υποβολιμαίας και νοσηράς εντυπώσεις και εγκατέλειψαν με περιφρόνησιν τα γήπεδα ας έλθουν μαζί μας! Ας στηρίξουν με θέρμη την προσπάθειάν μας και ας προετοιμάσουν με ζήλον την νίκην της. Θα είναι μια περίλαμπρος νίκη, που θα θέση τέρμα εις το καθεστώς εκείνων που επιρρίπτουν συνήθως τα λάθη των εις τους άλλους και οδηγούν συνήθως το φίλαθλον πλήθος εις την εξαγωγήν εσφαλμένων συμπερασμάτων.
Φίλαθλοι, το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ δεν είναι εμπορική επιχείρησις. Είναι η έκφρασις των πόθων και των ελπίδων νέων ανθρώπων, που σας το προσφέρουν ως μέσον προς διάγνωσιν και θεραπείαν πολλών αθλητικών μας παθήσεων. Εντελώς προσωρινώς και διά την αρτιωτέραν τεχνικήν οργάνωσίν του, το ‘‘Αθλητικόν ΦΩΣ’’ θα κυκλοφορή εκάστην Δευτέραν και την επομένην μεγάλων αθλητικών γεγονότων, εις πανηγυρικάς όπως και πολυσελίδους εκδόσεις, αι οποίαι θα καλύπτουν ολόκληρον την αθλητικήν εβδομάδα. Θα είναι ένα τέλειον φύλλον, που θα ακτινοβολά από νεότητα, από πίστην και από ισχύν. Σας το υποσχόμεθα».
Με μια ματιά...
1755: Γεννήθηκε ο Τζέιμς Πάρκινσον, Άγγλος γιατρός. Περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων που έλαβε το όνομά του.
1770: Γεννήθηκε ο Τζορτζ Κάνινγκ, πρωθυπουργός της Αγγλίας, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Προς τιμήν του, η πλατεία Κάνιγγος φέρει το όνομά του.
1826: Πέθανε ο Γιόχαν-Γιάκομπ Μάγερ, Ελβετός εκδότης και φιλέλληνας. («Ελληνικά Χρονικά»).
1890: Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη «Γη της Επαγγελίας». Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ.
1964: Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία. Καθιερώνονται η υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, η διδασκαλία της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε άπορους μαθητές και η εφαρμογή του «Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου».
1987: Πέθανε ο Πρίμο Λέβι, Ιταλός χημικός και συγγραφέας («Η Ανακωχή»).
1990: Ο Μίκης Θεοδωράκης αναλαμβάνει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
2010: Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο Έλληνας ηθοποιός Αλέκος Τζανετάκος.
2020: Πέθανε ο Περικλής Κοροβέσης, Έλληνας συγγραφέας («Ανθρωποφύλακες»), δημοσιογράφος και πολιτικός.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ