Το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Τενερίφη

Στις 27 Μαρτίου 1977 δύο Μπόινγκ 747 συγκρούστηκαν στο αεροδρόμιο της Τενερίφης.

Το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Τενερίφη

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 583 άνθρωποι. Όλα ξεκίνησαν στη 1.15 το μεσημέρι της 27ης Μαρτίου, όταν και εξερράγη βόμβα που είχαν τοποθετήσει μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης «Ένοπλες Ομάδες των Γουάντσε».

Χωρίς να υπάρξουν θύματα από την έκρηξη, οι αρχές διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία και διοχέτευσαν την εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο «Λος Ροντέος» του γειτονικού νησιού της Τενερίφης. Επιπροσθέτως της αυξημένης κυκλοφορίας που προκάλεσε σύγχυση στον πύργο ελέγχου, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου είχαν να αντιμετωπίσουν και την ομίχλη που επικρατούσε στην περιοχή.

Στον αερολιμένα ήταν παρκαρισμένα και τα δύο μοιραία Μπόινγκ 747 της Παν-Αμ και της KLM. Όταν ξεκίνησε η κυκλοφορία στις 5 το απόγευμα, μία σειρά από λάθος εντολές έφερε τα δύο γιγαντιαία αεροσκάφη… αντιμέτωπα.

Συγκεκριμένα, το αεροπλάνο της KLM κατευθυνόταν με μέγιστη ταχύτητα για απογείωση, ενώ αυτό της Παν-Αμ ήταν τυλιγμένο από την ομίχλη στον αεροδιάδρομο. Η σύγκρουση και η φωτιά που ακολούθησαν στέρησε τη ζωή από όλους της επιβάτες του πρώτου αεροσκάφους, ενώ μόλις 61 επιβίωσαν από το δεύτερο.

Το περιστατικό αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη λήψη μιας σειράς μέτρων από τον ICAO για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, με ένα από αυτά να είναι η καθιέρωση συγκεκριμένης φρασεολογίας εντολών μεταξύ του πύργου ελέγχου και του κυβερνήτη, ενώ άρχισαν να ενθαρρύνονται τα μέλη του πληρώματος να εκφράζουν αντιρρήσεις στον κυβερνήτη όσον αφορά θέματα ασφαλείας.

Το δυστύχημα της Τενερίφης με τα 583 θύματα παραμένει μέχρι και σήμερα το πιο πολύνεκρο αεροπορικό στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1309: Ο Πάπας Κλήμης Ε’ αφορίζει τη Βενετία και όλους τους κατοίκους της.

1513: Ο Ισπανός εξερευνητής Χουάν Πόνθε ντε Λεόν φτάνει στις Μπαχάμες στο πρώτο του ταξίδι προς τη Φλόριντα.

1625: Ο Κάρολος Α’ γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, ενώ διεκδικεί και τον τίτλο του βασιλιά της Γαλλίας.

1794: Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θεσπίζει μόνιμο Ναυτικό και εγκρίνει την κατασκευή έξι φρεγατών.

1794: Η Δανία και η Σουηδία συνάπτουν συμφωνία ένοπλης ουδετερότητας για την προστασία του εμπορίου.

1809: Πόλεμος της Ιβηρικής Χερσονήσου: μία γαλλοπολωνική δύναμη νικά τους Ισπανούς στη μάχη της Θιουδάδ Ρεάλ.

1814: Αμερικανικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον στρατηγό Άντριου Τζάκσον, νικούν τους Ινδιάνους στην κεντρική Αλαμπάμα.

1821: Οι Έλληνες νικούν τους Οθωμανούς στη μάχη του Αγίου Αθανασίου Καρύταινας.

1833: Ο Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ, αρμόδιος για τα εκκλησιαστικά θέματα του συμβουλίου της οθωνικής αντιβασιλείας, συγκροτεί κληρικολαϊκή νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό την προεδρία του Σπυρίδωνος Τρικούπη, με σκοπό την εκπόνηση οριστικού σχεδίου διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

1871: Πραγματοποιείται ο πρώτος διεθνής αγώνας ράγκμπι, όταν η Σκωτία νικά την Αγγλία στο Εδιμβούργο.

1884: Ένας όχλος στο Σινσινάτι του Οχάιο επιτίθεται στους ενόρκους των οποίων η ετυμηγορία ήταν ανθρωποκτονία από αμέλεια σε μία σαφή περίπτωση δολοφονίας. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, ο όχλος θα δημιουργήσει ταραχές και θα καταστρέψει το Δικαστικό Μέγαρο.

1886: Ο Τζερόνιμο, πολεμιστής των Απάτσι, παραδίνεται στον αμερικανικό στρατό.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας της Γιουγκοσλαβίας ανατρέπουν την κυβέρνηση, σε ένα αναίμακτο πραξικόπημα.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει ναυμαχία στις Αλεούτιες Νήσους, όταν οι δυνάμεις του αμερικανικού ναυτικού παρεμποδίζουν τους Ιάπωνες να ενισχύσουν μία φρουρά στο Κίσκα.

1945: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Αργεντινή κηρύσσει τον πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα.

1958: Ο Νικίτα Χρουστσόφ γίνεται πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών της Σοβιετικής Ένωσης.

1961: Κλείνουν οι φυλακές Γυάρου με τη μεταφορά σε άλλες των τελευταίων 137 κρατουμένων, πολιτικών στην πλειονότητά τους, που βρίσκονταν εκεί.

1964: Ο σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής: ο πιο ισχυρός σεισμός στην Ιστορία των ΗΠΑ χτυπά τη νοτιοκεντρική Αλάσκα, σκοτώνοντας 139 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο Άνκορεϊτζ.