Η πολυβραβευμένη ταινία του Σπίλμπεργκ

Στις 22 Μαρτίου του 1994 η ταινία με τίτλο «Η λίστα του Σίντλερ» απέσπασε επτά βραβεία Όσκαρ.

Η πολυβραβευμένη ταινία του Σπίλμπεργκ

Η περίφημη ταινία αφορούσε βιογραφικό δράμα με θέμα τον Όσκαρ Σίντλερ, έναν Γερμανό επιχειρηματία που έσωσε τις ζωές χιλίων Πολωνών Εβραίων στο Ολοκαύτωμα προσλαμβάνοντάς τους στα εργοστάσιά του. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και το σενάριο έγραψε ο Στίβεν Ζαϊλίαν, βασισμένο στη νουβέλα του Τόμας Κενάλι. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι Λίαμ Νίσον, Ρέιφ Φάινς και Μπεν Κίνγκσλεϊ. Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 15 Δεκεμβρίου 1993.

Απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, αποφέροντας 322,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Παράλληλα, έλαβε 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Νίσον και Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Φάινς. Τελικά κέρδισε 7 χρυσά αγαλματίδια, ανάμεσά τους για την καλύτερη ταινία, τη σκηνοθεσία και του διασκευασμένου σεναρίου. Η ταινία βραβεύτηκε επίσης με 7 βραβεία BAFTA και 3 Χρυσές Σφαίρες. Το 2004 η ταινία επελέγη από τη βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1993 στην Κρακοβία και συνεχίστηκαν για 71 ημέρες. Οι σκηνές γυρίστηκαν στις πραγματικές τοποθεσίες, αν και το στρατόπεδο Πλαστσόφ έπρεπε να κατασκευαστεί σύμφωνα με το πρωτότυπο, καθώς είχε υποστεί αλλαγές μετά τον πόλεμο. Παρ’ όλα αυτά, στους ανθρώπους της παραγωγής δεν δόθηκε άδεια να γυρίσουν σκηνές μέσα στο Άουσβιτς κι έτσι τις γύρισαν σε ένα πανομοιότυπο στρατόπεδο απέναντι από το πραγματικό.

Για τον Σπίλμπεργκ τα γυρίσματα ήταν μια πολύ έντονη συναισθηματικά περίοδος, καθώς τον ανάγκασαν να αντιμετωπίσει στοιχεία των παιδικών του χρόνων, όπως τον αντισημιτισμό που βίωσε. Ο Σπίλμπεργκ χρησιμοποίησε τη γερμανική και πολωνική γλώσσα σε αρκετές σκηνές για να δημιουργήσει την εντύπωση τού να ζεις το παρελθόν και την αγγλική για να δώσει έμφαση στα δραματικά σημεία.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821
: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο «πιάνουν» την άλλη πλευρά. Η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό.

1832: Πεθαίνει ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας.

1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα, με απόφαση της κυβέρνησης Βενιζέλου.

1933: Ανοίγει τις πύλες του το πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου της Βαυαρίας.

1963: Οι Μπιτλς κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους υπό τον τίτλο «Please, please me».

1975: Πεθαίνει ο Θέμος Ασδέρης σε ηλικία 75 ετών. Από τους παίκτες που στελέχωσαν την ΑΕΚ αμέσως μετά την ίδρυσή της, ερχόμενος από την Πόλη και τη θρυλική Πέρα Κλουμπ. Αργότερα εργάστηκε ως προπονητής (και ομοσπονδιακός) και διαιτητής, ενώ ήταν αυτός που, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τους Λινοξυλάκη και Πετρόπουλο.

1982: Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.

1997: Η Βουλιαγμένη κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο πόλο επικρατώντας της Ρόμα με 7-6 στο ΟΑΚΑ. Το παιχνίδι στη Ρώμη μία εβδομάδα πριν είχε ολοκληρωθεί ισόπαλο 9-9.

2008: Πεθαίνει ο Ισραέλ «Κατσάο» Λόπες, Κουβανός μουσικός, που θεωρείται ο δημιουργός της μουσικής μάμπο.

2016: Το κέντρο των Βρυξελλών συγκλονίζεται από τρομοκρατική ενέργεια με δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ακόμη μία στo μετρό της πόλης. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

2017: Τρομοκρατική επίθεση με τέσσερις νεκρούς έξω από το κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές και είχε ασπαστεί το Ισλάμ.

2020: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει πανελλαδικώς κοινωνική αποστασιοποίηση (λοκντάουν), στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών από την πανδημία του κορονοϊού.

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο Τζόζεφ Ντάγκαν, ο οποίος εφηύρε τη διαδικασία των πέναλτι. Ο Ντάγκαν είχε θεσμικό ρόλο στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας επί χρόνια και ήταν αυτός που παρέα με τον Μίκαελ Άλμογκ εφηύραν τη «ρώσικη ρουλέτα», εφόσον το αποτέλεσμα ενός αγώνα ή της παράτασης είναι ισόπαλο.

2021: Ο Άγγλος πρώην διεθνής επιθετικός Φρανκ Γουόρθινγκτον πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με ασθένεια.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110