Ο θάνατος του Ωνάση

Σαν σήμερα απεβίωσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. 

Ο θάνατος του Ωνάση

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς κλάδους, κυρίως της ναυτιλίας, και το όνομά του βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία των πιο πετυχημένων επιχειρηματιών παγκοσμίως.

Στην προσωπική του ζωή είχε αποκτήσει έναν γιο και μία κόρη από τον γάμο του με την Αθηνά Λιβανού. Ο Αλέξανδρος ήταν η μεγάλη αδυναμία του Αριστοτέλη Ωνάση και στις 22 Ιανουαρίου του 1973 η ζωή τους πήρε άλλη τροπή. Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Αλέξανδρος συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Τα τραύματα στον εγκέφαλο ήταν σοβαρότατα και έπειτα από ιατρική σύσκεψη και με τη συγκατάθεση του πατέρα του οι γιατροί αφαίρεσαν τη μηχανική υποστήριξη. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν πίστεψε ποτέ ότι ο μοναχογιός του σκοτώθηκε σε ατύχημα και πρόσφερε ένα εκατομμύριο δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορία ότι επρόκειτο για σαμποτάζ.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά η πορεία του πετυχημένου επιχειρηματία πήρε την κατιούσα. Μάλιστα, τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν προσβλήθηκε από μυασθένεια, μία νόσο που με την πάροδο του χρόνου εξασθενεί το μυϊκό σύστημα. Έτσι, ο Ωνάσης αποσύρθηκε στο νησί που διατηρούσε, τον Σκορπιό. Παρά την προσπάθεια των καλύτερων γιατρών του κόσμου, η υγεία του επιχειρηματία δεν βελτιώθηκε ποτέ και άφησε την τελευταία του πνοή στις 15 Μαρτίου 1975 στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού.

ME MIA MATIA...

1838: Η 25η Μαρτίου καθιερώνεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα ως ημέρα εθνικής εορτής.

1884: Γεννιέται ο Άγγελος Σικελιανός, από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.

1956: Ξεκινά η προβολή της ταινίας του Βασίλη Γεωργιάδη «Οι άσοι του γηπέδου» με πρωταγωνιστές τους διεθνείς Στάθη Μανταλόζη, Κώστα Λινοξυλάκη, Λάκη Πετρόπουλο, Ανδρέα Μουράτη και Κώστα Πούλη. Το σενάριο της ταινίας ανήκει στον Ιάκωβο Καμπανέλλη και η μουσική στον Αργύρη Κουνάδη.

1957: Ο Νέιλ Μακ Μπέιν σε ηλικία 51 ετών και 120 ημερών παίζει τερματοφύλακας με τη Χάρτπουλ (Γ’ κατηγορία) και δημιουργεί το ρεκόρ του γηραιότερου παίκτη σε εθνικό πρωτάθλημα. Το αμέσως επόμενο ανήκει στον σερ Στάνλεϊ Μάθιους, που έπαιξε σε ηλικία 50 ετών και 5 ημερών με τη Φούλαμ εναντίον της Στόουκ στις 6/2/1965.

1992: Δεύτερος σεισμός μέσα σε δύο μέρες συγκλονίζει την Τουρκία, σκοτώνοντας 800 άτομα.

1993: H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποστέλλει κλιμάκιο των ΜΑΤ στον Υμηττό για να ξηλώσει την κεραία του τηλεοπτικού σταθμού του Βασίλη Λεβέντη, Κανάλι 40.

1995: Επίθεση με ρουκέτα στις εγκαταστάσεις του MEGA στην Παιανία. Την ευθύνη θα αναλάβει στις 28 Μαρτίου η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

1997: Το γκαζάδικο «Ευγενία» γίνεται ενέδρα θανάτου για τους μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος. Ο απολογισμός της τρομακτικής έκρηξης που ταράζει το μεσημέρι της 15ης Μαρτίου την περιοχή είναι τρεις νεκροί και αρκετοί τραυματίες.


2019: Πραγματοποιούνται δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ διαδοχικά σε ένα τζαμί και ένα ισλαμικό κέντρο, σκοτώνοντας 49 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 50.

2023: Ο Ολυμπιακός νικά με 3-0 σετ (25-16, 25-21, 25-16) τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (είχε κερδίσει 0-3 και στον πρώτο αγώνα) και κατακτά το Τσάλεντζ Καπ στο κατάμεστο ΣΕΦ. Πρόκειται για τον πρώτο τίτλο στη διοργάνωση για ελληνική ομάδα και τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο στην Ιστορία του Ολυμπιακού μετά τη σεζόν 1995-96 με το Κύπελλο Κυπελλούχων και τη σεζόν 2004-05 με το Top Teams Cup.

2023: Ο Μίμης Παπαϊωάννου πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών, μετά από μεγάλη μάχη που έδινε με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Με την ΑΕΚ αγωνίστηκε για 17 σεζόν, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και 3 Κύπελλα (1964, 1966, 1978), ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ δύο φορές. Συνολικά με τους «κιτρινόμαυρους» είχε 289 γκολ (πρώτος σκόρερ όλων των εποχών) σε 566 συμμετοχές.