Γεννιέται στην Κέρκυρα ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Στις 13 Μαρτίου του 1872 γεννιέται στην Κέρκυρα ο Έλληνας λογοτέχνης και διανοούμενος Κωνσταντίνος Θεοτόκης.

Γεννιέται στην Κέρκυρα ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, φοίτησε στο Εκπαιδευτήριο «Καποδίστριας» και στη συνέχεια στο Κερκυραϊκό Γυμνάσιο, για να πάει στα 17 του για ανώτερες σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και τη Φυσικομαθηματική Σχολή.

Δύο χρόνια αργότερα θα γνωρίσει στη Βενετία τη βαρόνη Ερνεστίνα Φον Μάλοβιτς από τη Βοημία, την οποία θα παντρευτεί το 1891. Μαζί θα αποκτήσουν μία κόρη το 1895, με τον Θεοτόκη να έχει εγκαταλείψει τις σπουδές του και να έχει αποσυρθεί στους Καρουσάδες της Κέρκυρας.

Στη συνέχεια θα συνδεθεί με τον Λορέντζο Μαβίλη προσχωρώντας στο κίνημα του δημοτικισμού. Μέσω αυτής της σύνδεσης θα ασπαστεί τις ιδέες του σοσιαλισμού, ενώ θα συμμετάσχει και στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Ομίλου και του Αλληλοβοηθητικού Εργατικού Συνδέσμου Κερκύρας (1910-1914).

Συμμετείχε στην επανάσταση της Κρήτης το 1896 ως εθελοντής και στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 στη Θεσσαλία, ως επικεφαλής δικού του σώματος. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έλαβε ενεργό μέρος στο κίνημα της Θεσσαλονίκης. Μετά τον πόλεμο θα απολέσει όλη την περιουσία που είχε από την προίκα της συζύγου του και θα αναζητήσει εργασία στην επιτροπή λογοκρισίας της ελληνική κυβέρνησης, για να παραιτηθεί δύο μέρες μετά την πρόσληψή του. Στη συνέχεια θα βρει εργασία στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Με σκοπό να καλύψει τα έξοδά του θα πουλήσει τα έργα του στους εκδοτικούς οίκους Βασιλείου και Ελευθερουδάκη. Έτσι θα δουν το φως της δημοσιότητας μερικά από τα γνωστότερα σήμερα πεζογραφήματά του όπως το «Σκλάβοι στα δεσμά τους», «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα» και οι μεταφράσεις του από τον Γκαίτε («Χέρμαν και Δωροθέα»), από τον Σαίξπηρ («Οθέλλος», «Αμλέτος», «Βασιλιάς Ληρ»), από τον Φλομπέρ («Η Κυρία Μποβαρύ», Α' τόμος) και από τον Ρόσελ («Τα προβλήματα της Φιλοσοφίας»).

Το 1922 θα διαγνωστεί με καρκίνο του στομάχου και θα αποσυρθεί και πάλι στην Κέρκυρα, όπου και χειρουργήθηκε, για να αφήσει την τελευταία του πνοή την 1η Ιουλίου του 1923.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

624: Ο στρατός του Μωάμεθ νικά τους Κουραϊσίτες στη μάχη του Μπαντρ, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο στρατιωτικό γεγονός στην Ιστορία του Ισλάμ. Η μάχη έλαβε χώρα στην περιοχή Χετζάζ της δυτικής Αραβίας.

1138: Ο καρδινάλιος Γκρεγκόριο Κόντι εκλέγεται αντίπαπας με το όνομα Βίκτωρ Δ’, διαδεχόμενος τον Ανάκλητο Β’.

1639: Το κολέγιο Χάρβαρντ παίρνει το όνομά του από τον κληρικό Τζον Χάρβαρντ.

1781: Ο Ουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει τον πλανήτη Ουρανό.

1865: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: οι Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής συμφωνούν με τη χρήση αφροαμερικανικών στρατευμάτων.

1881: Ο Αλέξανδρος Β’ της Ρωσίας δολοφονείται κοντά στο παλάτι του από ρίψη βόμβας.

1884: Αρχίζει η πολιορκία του Χαρτούμ στο Σουδάν.

1900: Δεύτερος Πόλεμος των Μπόερς: οι βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Μπλουμφοντέιν στο Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης.

1930: Η είδηση για την ανακάλυψη του Πλούτωνα τηλεγραφείται στο Αστεροσκοπείο του Χάρβαρντ.

1940: Λήγει ο ρωσοφινλανδικός πόλεμος.

1943: Ολοκαύτωμα: οι γερμανικές δυνάμεις προβαίνουν σε εκκαθάριση του εβραϊκού γκέτο της Κρακοβίας.

1957: Κουβανοί επαναστάτες φοιτητές εισβάλλουν στο προεδρικό παλάτι στην Αβάνα, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια κατά της ζωής του Προέδρου Φουλχένσιο Μπατίστα.

1965: Νέος ισχυρότατος σεισμός ολοκληρώνει την καταστροφή στην Αλόννησο και ισοπεδώνει τη Σκόπελο.

1969: Πρόγραμμα «Απόλλων»: η αποστολή «Απόλλων 9» επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη.

1979: Ο Μόρις Μπίσοπ απομακρύνει τον πρωθυπουργό Έρικ Γκέρι, σε ένα σχεδόν αναίμακτο πραξικόπημα στη Γρενάδα.

1992: Στην ανατολική Τουρκία 500 άνθρωποι σκοτώνονται από σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

1996: Κρατώντας τέσσερα όπλα, ένας άνδρας σκοτώνει 16 μαθητές και τη δασκάλα τους σε σχολείο της Σκωτίας.

2003: Σε συναγερμό τίθεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, καθώς μία θανατηφόρος επιδημία γρίπης και πνευμονίας, το SARS, έχει ξεσπάσει στην Ασία. Τα συμπτώματα του ιού είναι υψηλός πυρετός, βήχας και δύσπνοια.

2013: Ο αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εκλέγεται Πάπας και λαμβάνει το όνομα Φραγκίσκος.