Είκοσι δύο χρόνια χωρίς τη δραχμή

Συμπληρώνονται σήμερα 22 χρόνια από τότε που η δραχμή έπαψε να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και δίνοντας οριστικά τη θέση της στο ευρώ.

Είκοσι δύο χρόνια χωρίς τη δραχμή

Δύο μήνες μετά τη χρήση του ευρώ, καταργήθηκε εντελώς η δραχμή. Ακόμα και τώρα, όμως, αρκετός κόσμος συνεχίζει να υπολογίζει τα χρήματα σε δραχμές και να κάνει την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα. Για να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω, η λέξη δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράττω, που σημαίνει πιάνω σφιχτά.

Το νόμισμα έχει κάνει την εμφάνιση του από τα αρχαία χρόνια και ανά τους αιώνες έχει υποστεί πολλές και μεγάλες αλλαγές. Το τετράδραχμο αποτέλεσε το πλέον διαδεδομένο νόμισμα στην περίοδο της ακμής της Αθήνας, τον χρυσό αιώνα του Περικλή. Στη μία όψη υπήρχε η Αθηνά και στην άλλη το σύμβολο της πόλης των Αθηνών, η γλαύκα. Μετά από αιώνες η γλαύκα του αθηναϊκού τετράδραχμου εμφανίζεται ξανά στην ελληνική εθνική όψη του κέρματος του ενός ευρώ.

Ως σύγχρονο νόμισμα η δραχμή κόπηκε το 1833 και η έλευση του έφερε πολλές αλλαγές στη χώρα. Ο φοίνικας ήταν το νόμισμα που είχε κοπεί επί Καποδίστρια και αποσύρθηκε από την κυκλοφορία. Με τη δραχμή ως νόμισμα έγινε μία προσπάθεια να συνδεθεί το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τον αρχαίο πολιτισμό. Στις 30 Μαρτίου 1841 ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και επιφορτίστηκε και με την ευθύνη για την έκδοση του νομίσματος. Άμεσα έθεσε σε κυκλοφορία τα πρώτα επίσημα ελληνικά χαρτονομίσματα 25, 50, 100 και 500 δραχμών που εκδόθηκαν στο Λονδίνο.

Τα χαρτονομίσματα ήταν τυπωμένα μόνο από τη μία πλευρά. Στο πίσω μέρος ανάμεσα σε δύο σφίγγες και σε μαύρο πλαίσιο υπήρχε η προειδοποίηση πως τιμωρείται η παραποίηση. Η Εθνική Τράπεζα διατήρησε το εκδοτικό προνόμιο μέχρι το 1927, όταν ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το 1974 εκδόθηκαν τα νέα κέρματα και όλα είχαν το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 1990 εκδόθηκε για πρώτη φορά κέρμα 100 δραχμών και το 2000 κέρματα των 500 δραχμών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Να σημειώσουμε πως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2002 είχαν αποσυρθεί περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δραχμές, ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 90% των δραχμών που βρίσκονταν σε κυκλοφορία.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1776: Αμερικανική Επανάσταση: Αρχίζει στη μάχη του Νασσάου (Μπαχάμες) η πρώτη αμφίβια απόβαση Αμερικανών πεζοναυτών.

1799: Η ρωσο-οθωμανική πολιορκία της Κέρκυρας λήγει με την παράδοση της γαλλικής φρουράς.

1821: Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ με φιρμάνι του απαιτεί από τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο Ε’ τον αφορισμό του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Μιχαήλ Σούτσου, για την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι του Πειραιά επίθεση του Κιουταχή, αρχικώς 800 και την άλλη ημέρα 6.000 Τούρκων. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του.

1861: Ο Αλέξανδρος Β΄ της Ρωσίας υπογράφει την απελευθέρωση των δουλοπάροικων.

1875: Διεξάγεται στο Μόντρεαλ ο πρώτος οργανωμένος αγώνας χόκεϊ επί πάγου σε κλειστό χώρο.

1878: Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου μεταξύ Οθωμανών και Ρώσων εκπροσώπων.

1913: Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

1957: Ηρωικός θάνατος του Γρηγορίου Αυξεντίου, ο οποίος, αρνούμενος μέχρι τέλους να παραδοθεί στους Άγγλους, πολέμησε επί ώρες μόνος και νίκησε ηθικά κατά της ισχυρής αγγλικής δύναμης.

1966: Ανακοινώνεται η απέλαση από την Τουρκία και του τελευταίου Έλληνα υπηκόου, κατοίκου Κωνσταντινούπολης, εξαιρουμένων των περίπου 1.500 που παραμένουν για διαφόρους λόγους, αλλά ως αλλοδαποί.

1974: Ο Ολυμπιακός νίκησε με 11-0 τον Φωστήρα και έκανε ρεκόρ στην Ιστορία της Α’ Εθνικής.

1976: Το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική με τη φανέλα του Εθνικού έκανε ο Τάσος Μητρόπουλος.

2000: Ιστορικό παιχνίδι για τον Λόταρ Ματέους, που είναι το 464ο και αποχαιρετιστήριο με την Μπάγερν Μονάχου εναντίον της Στουτγκάρδης για την Μπουντεσλίγκα.

2009: Λεωφορείο που μετέφερε την ομάδα κρίκετ της Σρι Λάνκα δέχθηκε επίθεση από τρομοκράτες στη διαδρομή προς το γήπεδο. Έξι αστυνομικοί που συνόδευαν την αποστολή σκοτώθηκαν, ενώ τραυματίστηκαν επτά παίκτες και ο προπονητής.

2017: 26η μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα, όσον αφορά τις επιδόσεις της στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

2021: Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ πλήττει τη Θεσσαλία. Το επίκεντρο εντοπίζεται 19 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ελασσόνας και ο σεισμός γίνεται αισθητός σε ολόκληρη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.