«Σίγησε» η πένα του Τένεσι Ουίλιαμς

Στις 25 Φεβρουαρίου του 1983 φεύγει από τη ζωή ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας Τένεσι Ουίλιαμς.

«Σίγησε» η πένα του Τένεσι Ουίλιαμς

Ο Τόμας Λάνιερ Ουίλιαμς -όπως ήταν το πραγματικό του όνομα- γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1911 στο Κολάμπους της πολιτείας του Μιζούρι στις ΗΠΑ. Γιος ενός περιοδεύοντος πλασιέ υποδημάτων που έλειπε για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι και αντιμετώπιζε προβλήματα με το αλκοόλ, την ανατροφή θα αναλάβει η μητέρα του.

Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο θα ξεκινήσει να σπουδάζει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, παρατώντας σύντομα τις σπουδές του. Στη συνέχεια θα εγγραφεί το 1936 στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις στην Ουάσινγκτον και εν μέσω οικονομικής κρίσης θα πιάσει δουλειά σε ένα εργοστάσιο υποδημάτων, όπου μικροί θίασοι διοργάνωναν παραστάσεις, γεγονός που θα τον ωθήσει να σπουδάσει δραματουργία στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα όπου και αποφοίτησε του 1938.

Έχει γράψει σπουδαία θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο, όπως ο «Γυάλινος κόσμος», η «Λυσσασμένη γάτα» και το «Λεωφορείον ο πόθος». Μαζί με τους Ευγένιο Ο’ Νιλ και Άρθουρ Μίλερ συγκροτούν την τριάδα των κορυφαίων Αμερικανών θεατρικών συγγραφέων.

Από το 1939 που θα έρθει η πρώτη τιμητική διάκριση μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ήταν «στον αφρό» με τη μία επιτυχία να έρχεται πίσω από την άλλη. Από τη δεκαετία του ‘60 όμως θα αρχίσει να δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τους κριτικούς θεάτρου λόγω της ομοφυλοφιλικής του ταυτότητας.

Τότε θα αρχίσει και να αρρωσταίνει συχνά λόγω της χρόνιας χρήσης υπνωτικών χαπιών που κατανάλωνε μαζί με αλκοόλ. Ο Ουίλιαμς θα κάνει σημαντικό αγώνα για να ξεπεράσει τον εθισμό του φτάνοντας τον οργανισμό του στα άκρα το 1969. Το 1976 διατέλεσε πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, όμως τα έργα που έγραψε στη συνέχεια δεν πήραν καλές κριτικές λόγω του έντονου πειραματισμού του που τον αποξένωσε από το συντηρητικό περιβάλλον των κριτικών θεάτρου στις ΗΠΑ.

Θα βρεθεί νεκρός σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που είχε νοικιάσει στο «Eλιζέ» της Νέας Υόρκης έχοντας σφηνωμένο στον λαιμό του έναν φελλό. Παρά την επιθυμία του να αποτεφρωθεί και οι στάχτες του να πεταχτούν στον Κόλπο του Μεξικού, θάφτηκε στον οικογενειακό του τάφο, στο κοιμητήριο Κάλβαρι του Σεντ Λούις.

ΜE MIA MATIA…

138: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός υιοθετεί τον Αντωνίνο τον Ευσεβή, καθιστώντας τον έτσι διάδοχό του.

493: Έπειτα από τρία χρόνια πολιορκίας της Ραβέννας, ο Οδόακρος συμφωνεί σε μεσολαβούμενη ειρήνη με τον Θεοδώριχο τον Μέγα.

628: Ο Χοσρόης Β’ της Περσίας ανατρέπεται από τον γιο του, Καβάδη Β’.

1822: Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα.

1836: Ο Σάμουελ Κολτ λαμβάνει ευρεσιτεχνία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για το περίστροφο Κολτ.

1856: Αρχίζει το Συνέδριο των Παρισίων μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο.

1912: Η Μαρία Αδελαΐδα, η μεγαλύτερη από τις έξι κόρες του Γουλιέλμου Δ’ του Λουξεμβούργου, γίνεται μεγάλη δούκισσα του Λουξεμβούργου.

1921: Η Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, καταλαμβάνεται από τους Ρώσους.

1932: Ο Αδόλφος Χίτλερ αποκτά τη γερμανική υπηκοότητα με πολιτογράφηση, γεγονός που του επιτρέπει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

1941: Στο κατεχόμενο Άμστερνταμ κηρύσσεται γενική απεργία ως απάντηση στα αυξανόμενα μέτρα κατά των Εβραίων που θεσπίζουν οι ναζί.

1947: Ανακηρύσσεται η επίσημη διάλυση της Πρωσίας από το Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου. Η πρωσική κυβέρνηση είχε ήδη καταργηθεί το 1934 με τον νόμο για την ανασυγκρότηση του Ράιχ.

1948: Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναλαμβάνει τον έλεγχο της κυβέρνησης στην Τσεχοσλοβακία.

1951: Ο Χουάν Περόν εγκαινιάζει επίσημα στο Μπουένος Άιρες τους πρώτους Παναμερικανικούς Αγώνες.

1956: Ο Νικίτα Χρουστσόφ εκφωνεί την ομιλία «Περί της προσωπολατρίας και των συνεπειών της», με την οποία ξεκινά η περίοδος της αποσταλινοποίησης στην ΕΣΣΔ.

1973: Μακελειό σε κέντρο διασκέδασης της Αθήνας από τους αδελφούς Κοεμτζή για μια παραγγελιά. Τρεις αστυνομικοί σκοτώνονται και δύο τραυματίζονται. Λίγο αργότερα ο Διονύσης Σαββόπουλος θα εμπνευστεί από το γεγονός στο τραγούδι του «Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο».

1973: 3.000 φοιτητές οχυρώνονται στη Νομική Σχολή της Αθήνας και διαδηλώνουν από την ταράτσα του κτιρίου με συνθήματα κατά της χούντας.

1982: Ρεκόρ ταχύτητας από εκχιονιστικό όχημα με 239 χλμ./ώρα.

2002: Η αμερικανική εταιρεία Οdyssey Μarine Εxploration παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις ότι ανακάλυψε το «Sussex», μια βρετανική ναυαρχίδα με 80 κανόνια, η οποία ναυάγησε το 1694, μετά από σφοδρή θαλασσοταραχή, κοντά στο στενό του Γιβραλτάρ. Το πλοίο εικάζεται ότι μετέφερε τόνους χρυσού και ασημιού, έναν θησαυρό αξίας 4,5 δισ. ευρώ.