Το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος»

Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου -  Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» αποτελεί ένα από τα πιο διαβασμένα βιβλία σε όλο τον κόσμο.

Το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος»

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1848 οι Γερμανοί φιλόσοφοι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς δημοσιεύουν το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος». Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» αποτελεί ένα από τα πιο διαβασμένα βιβλία σε όλο τον κόσμο μαζί με τη Βίβλο, το Κοράνι και το «Κόκκινο Βιβλιαράκι» του Μάο, ενώ, παρότι μόλις 23 σελίδων, άσκησε μεγάλη επιρροή στην πολιτική σκέψη τον 19ο και τον 20ό αιώνα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά συγγράμματα, μαζί με τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη» της Γαλλικής Επανάστασης.

Το κείμενο ήταν παραγγελία της «Κομμουνιστικής Λίγκας» για το συνέδριό της στο Λονδίνο το ίδιο έτος, με την έκδοσή του να λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες πριν από την «Επανάσταση του Φεβρουαρίου» στο Παρίσι, στις 24 Φεβρουαρίου του 1848. Ξεκινάει με την πασίγνωστη φράση «ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα του Κομμουνισμού», ενώ καταλήγει με το γνωστό πλέον σε όλους «προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε».

Εκδόθηκε αρχικά στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα φλαμανδικά και τα δανικά, ενώ μέχρι το 1917 είχε μεταφραστεί σε περίπου 30 γλώσσες. Στην Ελλάδα μεταφράστηκε πρώτη φορά από τον διανοούμενο και πρωτοπόρο δημοτικιστή Κωνσταντίνο Χατζόπουλο το 1908 για την εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου, με τον τίτλο «Προκήρυξη του Κοινωνιστικού Κόμματος», φέροντας το ψευδώνυμο Π. Βασιλικός. Η ίδια μετάφραση θα εκδοθεί το 1913 σε μπροσούρα από το Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθηνών, αυτήν τη φορά με ενυπόγραφο πρόλογο του Κ. Χατζόπουλου και τον τίτλο «Το Κοινωνιστικό Μανιφέστο». Το 1919 κυκλοφόρησε από το ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ) νέα έκδοση σε μετάφραση Α. Δούμα και πρόλογο του Αριστοτέλη Σίδερι, με τίτλο «Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο», η οποία επανακυκλοφόρησε το 1921.

Το «Μανιφέστο» παρουσιάζει την ανθρώπινη Ιστορία ως αποτέλεσμα της πάλης των τάξεων, ενώ περιγράφει τα βήματα μέσα από τα οποία η ανθρωπότητα θα περάσει από το στάδιο του Καπιταλισμού στην «Κομμουνιστική Ολοκλήρωση» μέσα από «τη βίαιη ανατροπή όλου του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος». Γράφτηκε σε μία περίοδο την οποία ακολούθησαν κοινωνικοί αγώνες και επαναστάσεις που άλλαξαν τον ρουν της Ιστορίας, για να θεωρούνται αυτονόητες σήμερα έννοιες όπως το 8ωρο, η κρατική παρέμβαση στην οικονομία και η κατάργηση της παιδικής εργασίας.

Με μια ματιά…

362: Ο εξόριστος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Αθανάσιος επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια.

1437: Δολοφονείται ο Ιάκωβος Α’ της Σκωτίας.

1804: Πραγματοποιείται στην Ουαλία το πρώτο δρομολόγιο αυτοπροωθούμενης ατμομηχανής.

1821: Η πρώτη ένοπλη σύγκρουση Ελλήνων υπό τον Βασίλειο Καραβιά και Τούρκων στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας, δύο μέρες πριν από την έναρξη της Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

1874: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Oakland Daily Tribune».

1878: Εκδίδεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος.

1885: Εγκαινιάζεται το πρόσφατα ολοκληρωμένο Μνημείο του Ουάσινγκτον.

1913: Βαλκανικοί Πόλεμοι: απελευθέρωση των Ιωαννίνων και ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό κράτος.

1916: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει στη Γαλλία η μάχη του Βερντέν.

1919: Δολοφονείται ο Γερμανός σοσιαλιστής Κουρτ Άισνερ. Ο θάνατός του έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Βαυαρικής Σοβιετικής Δημοκρατίας και τη διαφυγή του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης από το Μόναχο.

1924: Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τα Σοβιέτ της Ρωσίας, με την πεποίθηση να διευκολυνθεί η υπογραφή ελληνορωσικής σύμβασης εμπορικών ανταλλαγών.

1952: Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καταργεί τις αστυνομικές ταυτότητες για τους πολίτες της.

1964: Σε τετράωρη εγχείρηση στο στομάχι υποβάλλεται ο βασιλιάς Παύλος στα ανάκτορα του Τατοΐου, παρουσία Βρετανού ραδιολόγου. Ο διάδοχος Κωνσταντίνος ορίζεται αντιβασιλιάς.

1965: Δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο Μάλκολμ Χ.

1972: Πραγματοποιείται η ιστορική επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον, στην Κίνα.

1975: Σκάνδαλο «Γουότεργκεϊτ»: ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μίτσελ, και δύο πρώην σύμβουλοι του Λευκού Οίκου καταδικάζονται σε φυλάκιση.