Ο χρόνος «πάγωσε» στο Μόναχο
Σαν σήμερα στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, οκτώ ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκουν τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο.
Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, οκτώ ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρήκαν τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο.
Η 6η Φεβρουαρίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στα ημερολόγια όλων όσων συνδέονται με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά και με τον κόσμο του ποδοσφαίρου.
Εκείνη την ημέρα του 1958, την πιο σκοτεινή στην ιστορία της Γιουνάιτεντ, 23 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων οκτώ παίκτες και τρία μέλη του προσωπικού του συλλόγου- βρήκαν τραγικό θάνατο στο αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου. Επιστρέφοντας από έναν αγώνα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών με τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, το αεροπλάνο της ομάδας σταμάτησε στη Γερμανία για ανεφοδιασμό. Οι δύο πρώτες προσπάθειες απογείωσης από το αεροδρόμιο του Μονάχου ματαιώθηκαν και μετά την τρίτη, το αεροπλάνο συνετρίβη.
Εικοσιένας από τους επιβαίνοντες έχασαν ακαριαία τη ζωή τους. Ο κυβερνήτης του αεροπλάνου Κένεθ Ρέιμεντ πέθανε λίγες εβδομάδες αργότερα από τα τραύματα που υπέστη, ενώ ο Ντάνκαν Έντουαρντς -ένα από τα οκτώ θύματα της ομάδας- απεβίωσε 15 ημέρες μετά τη συντριβή. Η τραγωδία αποτελεί ανεξίτηλο κομμάτι της ιστορίας της Γιουνάιτεντ, όπως και ο σερ Ματ Μπάσμπι που ξεπέρασε τους τραυματισμούς του και έφτιαξε μια άλλη σπουδαία ομάδα, η οποία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο 10 χρόνια αργότερα.
Οι Ρότζερ Μπιρν (28), Έντι Κόλμαν (21), Μαρκ Τζόουνς (24), Ντέιβιντ Πεγκ (22), Τόμι Τέιλορ (26), Τζοφ Μπεντ (25), Λίαμ Γουίλαν (22) και Ντάνκαν Έντουαρντς (21) έχασαν τη ζωή τους, μαζί με τον γραμματέα του συλλόγου Ουόλτερ Κρίκμερ και τους βοηθούς προπονητή Τομ Κέρι και Μπερτ Γουάλεϊ.
Οκτώ δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους: Οι Αλφ Κλάρκ, Τομ Τζάκσον, Ντον Ντέιβις, Τζορτζ Φέλοους, Άρτσι Λέντμπρουκ, Έρικ Τόμπσον, Χένρι Ρόουζ και Φρανκ Σουίφτ, πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι. Ο κυβερνήτης του αεροπλάνου Κεν Ρέιμεντ έχασε τη ζωή του, όπως και ο φίλος του Σερ Ματ, Γουίλι Σάτινοφ. Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Μπέλα Μάικλος και το μέλος του πληρώματος Τομ Κέιμπλ έχασαν επίσης τη ζωή τους.
Καθώς ο Ματ Μπάσμπι βρισκόταν ακινητοποιημένος στο Μόναχο, ο έμπιστος βοηθός του Τζίμι Μέρφι -ο οποίος δεν πήγε στο Βελιγράδι λόγω των υποχρεώσεών του ως προπονητής της Ουαλίας- έπρεπε να μαζέψει τα κομμάτια. Ο Μπάσμπι του είχε πει: «Κράτα τη σημαία ψηλά, Τζίμι».
Όπως θυμάται ο τερματοφύλακας Χάρι Γκρεγκ στην αυτοβιογραφία του, οι παίκτες που είχαν απομείνει και μπορούσαν, έπρεπε να ξαναπαίξουν. «Αυτό (το να παίζω ποδόσφαιρο) μου έσωσαν το μυαλό. Δεν μπορούσα να φτάσω στο γήπεδο αρκετά γρήγορα για την προπόνηση. Αυτές οι σύντομες στιγμές που περνούσα τρέχοντας, βουτώντας, κλωτσώντας, διαφωνώντας και παλεύοντας ήταν η διαφυγή μου».
Ο πρόεδρος της Γιουνάιτεντ, Χάρολντ Χάρντμαν, ήταν απόλυτα σύμφωνος. Μόλις 13 μέρες μετά τη συντριβή, ο επαναπρογραμματισμένος αγώνας του πέμπτου γύρου του Κυπέλλου με τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ διεξήχθη μπροστά σε 59.848 θεατές στο «Όλντ Τράφορντ», ενώ χιλιάδες άλλοι οπαδοί είχαν μείνει έξω από το γήπεδο. Κάτω από τον τίτλο «United will go on» (ενωμένοι θα προχωρήσουμε), το μήνυμα του Χάρντμαν στο εξώφυλλο του προγράμματος αγώνων του συλλόγου ήταν απλό, αλλά αποτελεσματικό.
«Αν και θρηνούμε τους νεκρούς μας και θρηνούμε για τους τραυματίες μας, πιστεύουμε ότι οι ένδοξες μέρες δεν έχουν τελειώσει για εμάς... Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα αναστηθεί ξανά».
Με μια ματιά…
1820: Ξεκινά η πρώτη προσπάθεια επαναπροώθησης των μαύρων από την Αμερική στην Αφρική, με τη δημιουργία του κράτους της Λιβερίας.
1885: Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει, εξαιτίας του επεισοδίου Νίκολσον και της βαριάς φορολογίας.
1918: Οι Βρετανίδες άνω των 30 ετών αποκτούν δικαίωμα ψήφου.
1922: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Μεταξύ των ιδρυτών της, ο Δημήτριος Λαμπράκης.
1952: Η Αγγλίδα πριγκίπισσα Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη ανεβαίνει στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου ως Ελισάβετ Β’ μετά τον θάνατό του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ’.
1982: Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.