Ο πρώτος μελετητής του Καραγκιόζη

Την 31η Ιανουαρίου του 1982 πέθανε ο Τζούλιο Καΐμη, εβραϊκής καταγωγής ζωγράφος από την Κέρκυρα. Θεωρείται ο πρώτος μελετητής που ασχολήθηκε συστηματικά και σοβαρά με τον παραμελημένο Καραγκιόζη.

Ο πρώτος μελετητής του Καραγκιόζη

Το 1935 δημοσιεύτηκε από τις «Ελληνικές Τέχνες» η μελέτη του Καΐμη για τον Καραγκιόζη -γραμμένη στα γαλλικά ως συνήθιζε να γράφει η τότε ελίτ-, η οποία αποτελεί το βασικότερο ερευνητικό του εγχείρημα. Ερευνά την καταγωγή του θεάτρου σκιών και την εξέλιξή του, συνομιλεί με τους δασκάλους αυτής της τέχνης, επισυνάπτει έναν κατάλογο με τα ονόματα των πιο φημισμένων καλλιτεχνών του ελληνικού Καραγκιόζη, από την εποχή της εμφάνισής του στην Ελλάδα το 1860 έως το 1935.

Ο Ηλίας Πετρόπουλος αναφέρει στο βιβλίο του «Υπόκοσμος και Καραγκιόζης» ότι ο Καΐμη ήταν ο μελετητής που έγραψε για τον Καραγκιόζη τα πιο όμορφα πράγματα. Η πίστη του Καΐμη για αυτήν του τη μελέτη τον οδήγησε σε επιτόπια λαογραφική έρευνα, μέσω της οποίας συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε πρωτογενές υλικό, περιπλανώμενος σε χωριά της Αττικής και της Πελοποννήσου. Ήρθε σε επαφή με καραγκιοζοπαίχτες, κατέγραψε μαρτυρίες, συνέλεξε πληροφορίες για τη ζωή τους, κατανοώντας έτσι τον τρόπο που χρησιμοποιούν τη σάτιρα για να διακωμωδήσουν την πραγματικότητα της εποχής τους. Έτσι, ο Καΐμη μπορεί να θεωρηθεί ο πρώτος Έλληνας μελετητής που ασχολήθηκε συστηματικά με την ιστορία και την εξέλιξη του ελληνικού θεάτρου σκιών, συλλαμβάνοντάς το ως ένα πολύπλευρο πολιτιστικό φαινόμενο, με διαστάσεις ιστορικές, κοινωνιολογικές και αισθητικές.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην ελληνική κυβέρνηση ότι παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, μόνο εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.

1934: Είκοσι χιλιάδες θεατές παρακολουθούν τον ελληνικής καταγωγής Τζιμ Λόντος (Χρήστος Θεοφίλου) να κερδίζει τον Τζόε Σαβόλντι σε αγώνα μιας πτώσης στο Σικάγο, ένα από τα ογκωδέστερα πλήθη θεατών σε αγώνα πυγμαχίας.

1949: Ο Μάνος Χατζιδάκις δίνει την περίφημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης.

1979: Η τρομοκρατική οργάνωση «Ιούνης '78» δολοφονεί, κατόπιν ενέδρας έξω από το σπίτι του στον Άγιο Σώστη Νέας Σμύρνης, τον αστυνόμο της Γενικής Ασφάλειας, Πέτρο Μπάμπαλη, 49 ετών, που κατηγορήθηκε για βασανισμούς πολιτών στη διάρκεια της δικτατορίας.

1985: Ολοκληρώνονται στο Ζάππειο οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, γνωστή και ως «Πρωτοβουλία των 6».

1996: Κορυφώνεται και εκτονώνεται η Κρίση των Ιμίων, με αμερικανική παρέμβαση («No ships, no troops, no flags» η προσταγή Χόλμπρουκ). Το Πολεμικό Ναυτικό χάνει ένα ελικόπτερο με το τριμελές πλήρωμά του, που το αποτελούν ο ανθυποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο ανθυποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο σημαιοφόρος Έκτωρ Γιαλοψός.

1999: Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυγαδεύεται από την Αθήνα στην Κένυα.

2000: Εκατόν τριάντα ένας άνθρωποι σκοτώνονται όταν αεροσκάφος συντρίβεται στις ακτές του Μαλιμπού, στην Καλιφόρνια.

2014: Ο 25χρονος διεθνής επιθετικός Κώστας Μήτρογλου μεταγράφεται από τον Ολυμπιακό στη Φούλαμ έναντι του ποσού των 15,2 εκατ. ευρώ.

2021: Στον αγώνα της 20ής αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ Απόλλων Σμύρνης - Ολυμπιακός ο προπονητής του Απόλλωνα, Γιώργος Παράσχος, συμπληρώνει 900 αγώνες ως παίκτης (314) και προπονητής (586) στην κατηγορία.