Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: Ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος

Στις 29 Ιανουαρίου του 1881 έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός Ρώσος μυθιστοριογράφος, φιλόσοφος, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.

Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: Ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος

Στα λογοτεχνικά έργα του διερευνά την ανθρώπινη ψυχολογία κατά την ταραγμένη πολιτικά, κοινωνικά και πνευματικά ατμόσφαιρα της Ρωσίας του 19ου αιώνα και καταπιάνεται με διάφορα πνευματικά και θρησκευτικά θέματα.

Στα πιο αναγνωρισμένα μυθιστορήματά του περιλαμβάνονται τα «Έγκλημα και Τιμωρία» (1866), «Ο Ηλίθιος» (1869), «Οι Δαιμονισμένοι» (1872) και «Αδελφοί Καραμάζοφ» (1880). Το συνολικό έργο του περιλαμβάνει 12 μυθιστορήματα, 4 νουβέλες, 16 διηγήματα και διάφορα άλλα γραπτά.

Πολλοί κριτικοί λογοτεχνίας τον θεωρούν έναν από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους της παγκόσμιας λογοτεχνίας και πολλά από τα έργα του θεωρούνται αριστουργήματα που άσκησαν μεγάλη επίδραση. Η νουβέλα του «Σημειώσεις από το υπόγειο» (1864) θεωρείται ένα από τα πρώτα έργα της υπαρξιστικής λογοτεχνίας.

Παρά το άνισο έργο του, τις αταξινόμητες συγγραφικές εμπειρίες του, την τραχιά γλώσσα και τη χαώδη αφήγησή του, παρά την αλλοπρόσαλλη κοσμοθεωρία του, την πολιτική του αγραμματοσύνη, τον καταστροφικό χαρακτήρα του και την απλοϊκότητά του, ο Ντοστογιέφσκι γέμισε τα πνευμόνια της λογοτεχνίας με νέες ιδέες και οράματα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1870: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Αλήθεια» ότι το 1869 είναι έτος εισαγωγής στην Ελλάδα του ποδηλάτου, του «περίεργου τούτου και δυσκόλου άμα είδους παιδιάς και ταχυδρομίας», όπως γράφει η εφημερίδα, και εισαγωγείς του ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ και ο Παύλος Δαμαλάς, γιατρός και δήμαρχος Πειραιώς.

1941: Ο Αλέξανδρος Κορυζής γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τον ξαφνικό θάνατο του προκατόχου του, δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.

1979: Η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ σκοτώνει δύο άτομα και τραυματίζει εννέα άλλα, όταν πυροβολεί από το σπίτι της κατά της εισόδου του παρακείμενου Δημοτικού Σχολείου. Το όπλο τής το χάρισε ο πατέρας της ως χριστουγεννιάτικο δώρο. Στους αστυνομικούς που τη συλλαμβάνουν δικαιολογείται με τη φράση «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες» («I don’t like Mondays»). Με αφορμή το περιστατικό αυτό, οι Boomtown Rats θα γράψουν το ομώνυμο τραγούδι τους.

1996: Κρίση των Ιμίων: ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά πλοία παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια. Γίνονται διαβήματα από την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.

1999: Ο ηγέτης του PKK, Αμπνουλάχ Οτσαλάν, φτάνει στην Αθήνα και διαμένει επί διήμερο παρανόμως.

2000: Κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας του Μετρό της Αθήνας, η χρήση του μέσου από το επιβατικό κοινό ξεπερνάει κάθε ρεκόρ. Μόνο μέχρι το μεσημέρι υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν σχεδόν 1.000.000 επιβάτες.