Ο πρώτος Έλληνας στον Νότιο Πόλο

Στις 19 Ιανουαρίου του 2003 ο Νίκος Μαγγίτσης έγινε ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στον Νότιο Πόλο. Μαζί με δύο Αμερικανούς διήνυσαν απόσταση 250 χιλιομέτρων, με θερμοκρασία που έφτανε τους -50 βαθμούς Κελσίου, και ύψωσε στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη τις σημαίες της Ελλάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο πρώτος Έλληνας στον Νότιο Πόλο

Όλα ξεκίνησαν το 2000, όταν βρέθηκε στην πρώτη ελληνική προσπάθεια στον Βόρειο Πόλο. Ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά και μια πολύ μεγάλη και ουσιαστική αποστολή. Εκεί από μια άλλη διαδρομή ερχόταν ένας Αμερικανός με μια άλλη ομάδα. Την επόμενη χρονιά του έστειλε μήνυμα από την Αμερική και του είπε ότι σκοπεύει να πάει στην Ανταρκτική, προσκαλώντας τον μαζί του. Έτσι έφτιαξαν μια μικρή ομάδα τριών ατόμων και πήγαν στον Νότιο Πόλο.

Ήταν 38 μέρες πάνω στην Ανταρκτική. Ήταν μεγάλο το χρονικό διάστημα, ανέβηκαν στην ψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής που ήταν το όρος Βίνσον. Το αυτονόητο όταν αποφασίζει κάποιος κάτι τέτοιο είναι ότι δεν υπάρχει καλή υγιεινή, δεν υπάρχει πολύ καλό φαγητό. Επίσης πρέπει να αναλογιστούμε ότι μετά τα 6.400 μέτρα υψόμετρο το ανθρώπινο σώμα νοσεί. Εκεί είχαν μόνιμα 37,5 πυρετό. Λόγω του υψομέτρου υπήρχε ανορεξία, πονοκέφαλος και ζαλάδα.

Ο Έλληνας ορειβάτης σε παλαιότερη συνέντευξή του τόνισε ότι για να κάνει κάποιος μια τέτοια προσπάθεια και να ανέβει σε ένα ψηλό βουνό χρειάζεται καλή σωματική προετοιμασία και προπόνηση. Δεύτερον, και σημαντικότερο, είναι η ψυχολογία, η ψυχολογική προετοιμασία. Πρέπει όποιος το επιχειρήσει «να τα έχει καλά με τον εαυτό του» λέει ο κ. Μαγγίτσης.

Ο Νίκος Μαγγίτσης (γεννημένος στον Βόλο το 1968) έχει διακριθεί σε ορειβατικές αποστολές στο εξωτερικό και έχει κατακτήσει σημαντικές κορυφές του κόσμου. Ο ίδιος και η Χριστίνα Φλαμπούρη είναι οι μόνοι Έλληνες αλπινιστές που έχουν ολοκληρώσει το εγχείρημα των «7 summits», τις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη, σε καθεμία από τις επτά ηπείρους, δηλαδή έχουν ανέβει στις εξής δυσκολότερες κορυφές: Έβερεστ, Ακονκάγκουα, Μακ Κίνλεϊ, Κιλιμάντζαρο, Ελ Μπρους, Βίνσον και Κάρστενσζ. Έχει κατακτήσει την κορυφή του Έβερεστ, του «βουνού των βουνών», την υψηλότερη κορυφή της Γης, στις 17 Μαΐου 2004, στις 5:45 τα ξημερώματα. Διετέλεσε πρεσβευτής του Ολυμπιακού Εθελοντισμού για την «Αθήνα 2004», επί 4 χρόνια. Έχει οργανώσει και υλοποιήσει 44 αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλο τον πλανήτη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
1923: Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της Συνέλευσης των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα.
1960: Η Σοβιετική Ένωση στέλνει στο διάστημα το «Σπούτνικ 5» με επιβάτες τους σκύλους Μπέλκα και Στρέλκα, 40 ποντίκια, 2 αρουραίους και πολλά φυτά. Το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη την επόμενη μέρα με όλα τα ζώα σώα.
1969: Mια ολόκληρη πόλη, κατεστραμμένη και θαμμένη από έκρηξη ηφαιστείου το 1530 π.Χ., ανακαλύπτεται στη Σαντορίνη.
1974: Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο, Ρότζερ Ντέιβις, δολοφονείται κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικών διαδηλώσεων, έναν μήνα μετά την τουρκική εισβολή.
1980: Η Ελλάδα επανέρχεται στο ΝΑΤΟ, με ανοιχτό το θέμα του Αιγαίου.
1991: Πραξικόπημα με πρωταγωνιστές σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές ανατρέπει τον τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
1993: Ο Σεργκέι Μπούμπκα κερδίζει τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στη Στουτγκάρδη.
1995: Ο Μάικ Τάισον κερδίζει τον Πίτερ Μακ Νίλι σε έναν αγώνα που κράτησε 89 δευτερόλεπτα. Είναι ο πρώτος αγώνας του Τάισον, αφότου βγήκε από τη φυλακή, όπου παρέμεινε 3 χρόνια καταδικασμένος για βιασμό.
2001: Με τη νίκη του στο γκραν πρι της Ουγγαρίας, ο Μίχαελ Σουμάχερ εξασφαλίζει τον τίτλο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Αλέν Προστ με 51 νίκες σε γκραν πρι και 4 παγκόσμιους τίτλους.
2002: Νεκρός από σφαίρες βρίσκεται στο σπίτι του στη Βαγδάτη ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, Αμπού Νιντάλ. Ο θάνατος του «άσπονδου εχθρού» του Γιασέρ Αραφάτ φαίνεται πως οφείλεται σε αυτοκτονία.
2016: Η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του επί κοντώ γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο με επίδοση 4,85 μ.
2021: Το ασημένιο μετάλλιο στον ακοντισμό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 που διεξάγεται στην πόλη Ναϊρόμπι της Κένυας κατακτά η 18χρονη Ελληνίδα Ελίνα Τζένγκο με βολή στα 59,60 μέτρα. Νικήτρια στον αγώνα η Αντριάνα Βιλάγκος (Σερβία) με 61,46 μ.