Οι πρώτοι κανόνες του μπάσκετ από τον Νέισμιθ
Στις 15 Ιανουαρίου του 1892 ο Τζέιμς Νέισμιθ δημοσίευσε τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Triangle» της Μασαχουσέτης.
Ο άνθρωπος που ανακάλυψε και δημιούργησε το άθλημα της καλαθοσφαίρισης πήρε στοιχεία από το ποδόσφαιρο, το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το χόκεϊ και άλλα αθλήματα ανοιχτού χώρου, αλλά (θεωρητικά τουλάχιστον) φρόντισε να απαγορεύεται η επαφή των αθλητών σώμα με σώμα.
Την 1η Δεκεμβρίου 1891 ο Τζέιμς Νέισμιθ παρουσίασε τη νέα αθλοπαιδιά, την οποία ονόμασε basketball (καλαθοσφαίριση στα ελληνικά). Σε αντίθεση με το σύγχρονο μπάσκετ, οι αρχικοί κανόνες του Νέισμιθ δεν περιλάμβαναν αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως ντρίμπλα. Δεδομένου ότι η μπάλα μπορούσε να μετακινηθεί στο γήπεδο μόνο μέσω πάσας, οι παίκτες πετούσαν την μπάλα πάνω από τα κεφάλια τους καθώς έτρεχαν. Επίσης, μετά από κάθε καλάθι ακολουθούσε τζάμπολ στο κέντρο του γηπέδου.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Το νέο αυτό σπορ άρχισε σταδιακά να γίνεται δημοφιλές ανάμεσα σε φοιτητές και μαθητές της περιοχής. Η εξάπλωσή του ήταν ραγδαία και έτσι το 1893 το μπάσκετμπολ άρχισε να παρουσιάζεται επίσημα από τα σχολεία της Χριστιανικής Αδελφότητας σε όλο τον κόσμο. Το 1904 το άθλημα παρουσιάστηκε ως επίδειξη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Λούις, αλλά τελικώς χρειάστηκε να περάσουν 32 ακόμα χρόνια για να αναγνωριστεί ως ολυμπιακό άθλημα το 1936 στους Αγώνες του Βερολίνου. Εκεί ο Νέισμιθ αναγορεύθηκε επίτιμος πρόεδρος από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2010 το αυθεντικό χειρόγραφο του Τζέιμς Νέισμιθ με τους 13 κανονισμούς του μπάσκετ που κατείχε ο εγγονός του, Ίαν Νέισμιθ, εκπλειστηριάστηκε από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's της Νέας Υόρκης. Πλειοδότησαν οι πάμπλουτοι επιχειρηματίες από το Κάνσας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ και Σούζαν Μπουθ, με μοναδικό κίνητρο να δωρίσουν το «Ευαγγέλιο του Μπάσκετ» στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Ο Ίαν Νέισμιθ έλαβε 4,3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ρεκόρ για αθλητικό αναμνηστικό παγκοσμίως.
Ο Τζέιμς Νέισμιθ γεννήθηκε στο Όλμοντ της επαρχίας Οντάριο του Καναδά στις 6 Νοεμβρίου 1861. Πάντα χαμηλών τόνων και χωρίς ο ίδιος να επιθυμεί την προβολή, ο Νέισμιθ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1937 σε ηλικία 76 ετών. Δύο χρόνια αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου του 1939, απεβίωσε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 78 ετών.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1622: Γεννήθηκε ο Μολιέρος, Ζαν Μπατίστ Ποκλέν το πραγματικό του όνομα, Γάλλος συγγραφέας («Δον Ζουάν», «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», «Ταρτούφος», «Αρχοντοχωριάτης»).
1809: Γεννήθηκε ο Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν, Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός, που από πολλούς θεωρείται ο «πατέρας» του αναρχισμού.
1820: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και αμφιβάλλοντας για τις δυνατότητες της Φιλικής Εταιρείας, δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της.
1822: Η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.
1884: Πέθανε ο Αντώνιος Γεωργαντάς, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός.
1906: Γεννήθηκε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, Έλληνας μεγιστάνας, εφοπλιστής, επιχειρηματίας και ευεργέτης, ένας από τους διασημότερους κροίσους του 20ού αιώνα. Το όνομα του Ωνάση έγινε συνώνυμο του πλούτου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ανέπτυξε πλούσια επιχειρηματική, ναυτιλιακή δραστηριότητα και το 1956 ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία, την οποία λόγω χρεών μεταβίβασε το 1975 στο ελληνικό κράτος.
1912: Η πρώτη εναέρια προπαγάνδα διεξάγεται κατά τη διάρκεια του ιταλοτουρκικού πολέμου στη Λιβύη. Ιταλικά αεροπλάνα ρίχνουν προκηρύξεις που απευθύνονται στους Άραβες της περιοχής. Προσφέρουν ένα χρυσό νόμισμα και ένα σακί αλεύρι σε όποιον παραδοθεί.
1919: Πέθανε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, Πολωνοεβραία κομμουνίστρια, ηγετική μορφή του κινήματος «Σπάρτακος».
1950: Δημοψήφισμα διεξάγεται από την Εκκλησία στην Κύπρο για την ένωση με την Ελλάδα. Υπέρ της ένωσης ψηφίζει το 95,7%.
1971: Ο κιθαρίστας και τραγουδοποιός Τζορτζ Χάρισον, πρώην μέλος του συγκροτήματος των Beatles, κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία τη μεγάλη επιτυχία «My sweet Lord».
2017: Πέθανε σε ηλικία 46 ετών η σπουδαία Ιρλανδή τραγουδίστρια Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν του συγκροτήματος των Cranberries, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του '90. Η διάσημη τραγουδίστρια βρέθηκε βυθισμένη μέσα στην μπανιέρα του δωματίου της σε ξενοδοχείο του Λονδίνου έχοντας καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, όπως κατέθεσαν σε δικαστήριο εμπειρογνώμονες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ