Το ντεμπούτο του Γιούτσου στον Ολυμπιακό

Στις 10 Ιανουαρίου του 1965 ο Νίκος Γιούτσος έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Το ντεμπούτο του Γιούτσου στον Ολυμπιακό

Ο 24χρονος τότε ποδοσφαιριστής είχε κάνει ντεμπούτο στο εκτός έδρας ντέρμπι των «ερυθρόλευκων» με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Η αναμέτρηση είχε ολοκληρωθεί ισόπαλη 1-1 με σκόρερ τους Ανδρέα Παπαεμμανουήλ και Παύλο Γρηγοριάδη.

Ο Γιούτσος πέτυχε το πρώτο του γκολ με τα χρώματα του Ολυμπιακού λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στη νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 4-0. Την επόμενη μέρα το «ΦΩΣ» είχε γράψει με κεφαλαία γράμματα στην πρώτη σελίδα: «Ο ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΠΑΙΞΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΙΔΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΓΗΠΕΔΑ, ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟΥ ΠΑΟΚ 4-0».

Επίσης έγραψε: «ΟΛΗ η Θεσσαλονίκη μιλάει για τον χθεσινό ΑΦΘΑΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΟΥΤΣΟ»! Συνολικά αγωνίστηκε στην ομάδα του Πειραιά για δέκα χρόνια (1964-1974) και κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδας (1966, 1967, 1973, 1974) και ισάριθμα Κύπελλα (1964, 1968, 1971, 1973). Παράλληλα είχε πετύχει 100 γκολ σε 276 συμμετοχές με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής και λατρεύτηκε από τον κόσμο του συλλόγου. Η ιαχή «Έμπαινε, Γιούτσο, έμπαινε», που ακούστηκε στις εξέδρες, έγινε το σλόγκαν που τον συνόδεψε σε όλη του την καριέρα, αλλά και τη ζωή του.

Ο Γιούτσος είχε γεννηθεί στο χωριό Κονόμλαντι (μετέπειτα Μακροχώρι) στην Καστοριά το 1941. Το χωριό ήταν σλαβόφωνο και έτσι στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα αγωνιζόταν με το επώνυμο Γιούτσοφ. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου το Κονόμλαντι δέχτηκε μεγάλη επίθεση από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Έτσι οι αντάρτες πήραν την πρωτοβουλία και με τη συγκατάθεση των γονιών μετέφεραν σχεδόν 200 παιδιά στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να σωθούν. Ένα από αυτά ήταν και ο Γιούτσος. Όταν ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, πήρε μεταγραφή στην ουγγρική Τσέπελ. Η επίσκεψη του γραμματέα της ελληνικής πρεσβείας στη Βουδαπέστη ονόματι Παππάς στην Αθήνα για μία χειρουργική επέμβαση άνοιξε τον δρόμο της επιστροφής στον Γιούτσο. Ο Παππάς είχε μιλήσει στον γιατρό και τότε παράγοντα της ΑΕΚ, Βασίλη Χατζηγιάννη, για την περίπτωση του Γιούτσου. Οι «κιτρινόμαυροι» εξέτασαν σοβαρά την απόκτησή του και λίγες μέρες μετά κινήθηκαν για την ολοκλήρωση της μεταγραφής.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός τούς χάλασε τα σχέδια. Συγκεκριμένα, ο αείμνηστος εκδότης της εφημερίδας «ΦΩΣ», Θόδωρος Νικολαΐδης, σε συνεργασία με τον τότε παράγοντα των «ερυθρόλευκων» και βιομήχανο Άγγελο Λαναρά και τον Δημήτρη Γλέζο (συντάκτης στη «Δημοκρατική Αλλαγή» και φανατικός Ολυμπιακός) κινήθηκαν για την απόκτησή του. Έπειτα από ενέργειες του Θόδωρου Νικολαΐδη, ο Δημήτρης Γλέζος χρησιμοποίησε τις επαφές που είχε στη Βουδαπέστη, μέσω του ξαδέρφου του, Μανώλη Γλέζου, και έτσι ο Γιούτσος έμαθε για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Στη συνέχεια ο ίδιος αποδέχτηκε την πρόταση των «ερυθρόλευκων», με τη φανέλα των οποίων έγραψε τη δική του ιστορία. Τον περασμένο Νοέμβριο ο θρύλος του Ολυμπιακού απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

403 π.Χ.: Ο δημοκρατικός στρατηγός Θρασύβουλος με 70 άνδρες νικά τον στρατό των Τριάκοντα Τυράννων, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

49 π.Χ.: Ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει τον ποταμό Ρουβίκωνα. Αναφωνεί «ο κύβος ερρίφθη» και κηρύσσει τον πόλεμο στη Σύγκλητο και τον Πομπήιο.

1920: Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία λήγει και τυπικά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

1927: Συγκρούσεις ξεσπούν στην Αθήνα μεταξύ οπαδών του παλαιού και του νέου ημερολογίου.

1929: Ο Βέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ, δημιουργεί τον χάρτινο ήρωα Τεν Tεν.

1941: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κλεισούρα.

1943: Ρωσική αντεπίθεση στο μέτωπο του Στάλινγκραντ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1969: Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοινώνει την πρόσληψη για πρώτη φορά γυναικών στην ελληνική αστυνομία.

1983: Ανακοινώνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15,5% έναντι των νομισμάτων των δυτικών χωρών και τίθενται φραγμοί στις εισαγωγές, για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

1989: Τραυματίζεται στα πόδια ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Aνδρουλιδάκης, ο οποίος θα πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα στον «Ευαγγελισμό». Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η «17 Νοέμβρη».

2012: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο επί σειρά ετών μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Θωμάς Βουλινός, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

2015: Η τρομοκρατική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ» επιτίθεται στην πόλη Μπάγκα, στη βορειοανατολική επαρχία του Μπόρνο, και εκτελεί 2.000 πολίτες της Νιγηρίας.

2016: Πεθαίνει ο Ντέιβιντ Μπόουι, Άγγλος τραγουδιστής, παραγωγός και ηθοποιός.