Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

Στις 8 Ιανουαρίου 1991 δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας από μέλη της ΟΝΝΕΔ. Προς τα τέλη του 1990 η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έφερε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή για την παιδεία, το οποίο προκάλεσε αναβρασμό.

Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

Υπουργός Παιδείας εκείνη την εποχή ήταν ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Το νομοσχέδιο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, την επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, την επανακαθιέρωση προσευχής, έπαρσης της σημαίας και εκκλησιασμού.

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας υπήρξαν καταλήψεις στα σχολεία με τους μαθητές να αντιδρούν κατά του νομοσχεδίου. Αγανακτισμένοι γονείς και κάποια δυναμικά στελέχη της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας ζητούσαν τον τερματισμό των καταλήψεων, έστω και διά της βίας. Γύρω στις 22.30 της 8ης Ιανουαρίου 1991 μέλη της ΟΝΝΕΔ προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Πάτρας. Κατά τη διάρκεια συμπλοκής που επακολούθησε βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος με σιδηρολοστό στο κεφάλι, ο καθηγητής του σχολείου Νίκος Τεμπονέρας, που είχε προστρέξει να βοηθήσει τους καταληψίες μαθητές του.

Μετά τη δολοφονία του καθηγητή ο Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, να τον χαρακτηρίζει «ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του Τεμπονέρα». Στη θέση του στο υπουργείο Παιδείας τοποθετήθηκε ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε την απόσυρση όλων των επίμαχων νομοθετημάτων και την έναρξη διαλόγου για την παιδεία «από μηδενική βάση». Όσον αφορά τους δράστες της δολοφονίας, ένοχοι κρίθηκαν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος, Ιωάννης Καλαμπόκας, και το μέλος της τοπικής ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός. Αμφότεροι συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές και στη συνέχεια προφυλακίστηκαν.

Η δολοφονία του Τεμπονέρα είχε ως αποτέλεσμα να γίνει συλλαλητήριο στην Αθήνα στο οποίο πήραν μέρος σχεδόν 100.000 άτομα. Τα επεισόδια με τα ΜΑΤ δεν έλειπαν και μάλιστα από τις συγκρούσεις έπιασε φωτιά το πολυκατάστημα «Κάπα-Μαρούσης» στην Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τέσσερις άνθρωποι. Τις επόμενες μέρες τα πνεύματα ηρέμησαν μετά και την οπισθοχώρηση της αντιπολίτευσης. Έτσι η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται και εντέλει οι μαθητές ξαναγύρισαν στα θρανία από τις 13 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα ο Αλέκος Μαραγκός απαλλάχθηκε με βούλευμα για τη δολοφονία του καθηγητή και στο εδώλιο κάθισε ως βασικός αυτουργός ο Ιωάννης Καλαμπόκας. Η δίκη του διήρκεσε σχεδόν έναν χρόνο και πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Το 1996 ο ίδιος άσκησε αναίρεση, προκειμένου να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του «βρασμού ψυχικής ορμής», αλλά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας δεν του το αναγνώρισε και διατήρησε την ποινή των 17 ετών και τριών μηνών. Ο Καλαμπόκας τον Φεβρουάριο του 1998 αφέθηκε ελεύθερος και σύμφωνα με τα λεγόμενά του δράστης της δολοφονίας Τεμπονέρα ήταν ο Αλέκος Μαραγκός.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1895: Συλλαλητήριο διοργανώνεται στο Πεδίον του Άρεως κατά της βαριάς φορολογίας των ακινήτων που επέβαλε η κυβέρνηση Τρικούπη.

1912: Ιδρύεται στη Νότια Αφρική το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, που θα παίξει τον καθοριστικότερο ρόλο στην ανατροπή του Απαρτχάιντ.

1935: Γεννιέται ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο «βασιλιάς» του ροκ εν ρολ.

1942: Γεννιέται ο Στίβεν Χόκινγκ, Άγγλος θεωρητικός φυσικός και αστροφυσικός, ο διασημότερος επιστήμονας μετά τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

1958: Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο θέατρο «Ολύμπια», επί της οδού Ακαδημίας, έδρα της Λυρικής Σκηνής μέχρι το 2017. Πρώτη παράσταση η «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι.

1961: Εγκαινιάζεται το κλειστό γήπεδο 1.500 θέσεων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, γνωστό και ως «Τάφος του Ινδού».

1962: Το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Μόνα Λίζα» εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αμερική, στην Ουάσινγκτον. Υπολογίζεται ότι πάνω από 500.000 Αμερικανοί πήγαν σε τρεις μόνο μέρες να δουν τον πίνακα. Ο πίνακας μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου πάνω από 1.000.000 άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να τον θαυμάσουν.

1973: Αρχίζει η δίκη για το σκάνδαλο «Γουότεργκεϊτ». Επτά κατηγορούμενοι κάθονται στο εδώλιο για τη διάρρηξη στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτίριο Γουότεργκεϊτ.

1989: Ο μέσος της Λάρισας, Κώστας Κολομητρούσης, τραυματίζεται σοβαρά από βίαιο μαρκάρισμα του αμυντικού του Ηρακλή, Γιώργου Παπαδόπουλου, κατά τη διάρκεια της νίκης της ΑΕΛ με 3-1. Ο Παπαδόπουλος θα τιμωρηθεί με ποινή 16 αγωνιστικών.

2010: Στην Ανγκόλα ομάδα ανταρτών επιτίθεται στο πούλμαν της αποστολής της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας του Τόνγκο που πηγαίνει να συμμετάσχει στο Κόπα Άφρικα. Τρία άτομα σκοτώνονται.

2011: Κατά την προσπάθεια δολοφονίας της γερουσιαστού της Αριζόνα, Γκάμπριελ Γκίφορντς, σκοτώνονται έξι άτομα. Η Γκίφορντς τελικά επιζεί, αλλά αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα υγείας.