Ο θάνατος του ξεχασμένου Τέσλα

Στις 7 Ιανουαρίου του 1943 απεβίωσε φτωχός και ξεχασμένος ο Νίκολα Τέσλα.

Ο θάνατος του ξεχασμένου Τέσλα

Ο Σέρβος φυσικός και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1856 στο χωριό Σμιλιάν, στην επαρχία Λίκα της Κροατίας. Εκεί ολοκλήρωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευσή του, συνέχισε τις σπουδές του στο πολυτεχνικό σχολείο του Γκρας και τις ολοκλήρωσε στο πανεπιστήμιο της Πράγας.

Εργάστηκε ως ηλεκτρικός μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1884. Στη Νέα Υόρκη εργάστηκε δίπλα στον Τόμας Έντισον, βελτιώνοντας πολλές από τις εφευρέσεις του. Όμως, οι διαφορές στο ύφος μεταξύ των δύο ανδρών οδήγησαν σύντομα στον χωρισμό τους. Ο Τέσλα παραιτήθηκε το 1885 και ίδρυσε τη δική του εταιρεία. Από το 1887 ως το 1894 σχεδίασε και κατοχύρωσε δεκάδες ευρεσιτεχνίες, συνεργαζόμενος με τον μεγαλοεπιχειρηματία Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, ο οποίος αγόρασε τα δικαιώματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο επιστήμονα άρχισε το 1895. Λόγω οικονομικών δυσκολιών, η εταιρεία του χρεοκόπησε. Με το πέρασμα του χρόνου, ο Τέσλα γινόταν όλο και πιο εκκεντρικός και κλειστός χαρακτήρας, ενώ συνήθιζε να περνάει όλη τη μέρα του πειραματιζόμενος με τα ραδιοκύματα αλλά και με σεισμικά μηχανήματα που ο ίδιος είχε κατασκευάσει.

Ο Τέσλα προσέφερε στην ανθρωπότητα εφευρέσεις όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, το πηνίο τέσλα, την ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ κ.ά., ανοίγοντας τον δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του πλανήτη. Το 1912 τού απονεμήθηκε από κοινού με τον Τόμας Έντισον το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Ωστόσο, αρνήθηκε να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι μοιραζόταν το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη».

Ο προφήτης του 21ου αιώνα, όπως θεωρείται από πολλούς, πέθανε φτωχός και ξεχασμένος απ’ όλους στις 7 Ιανουαρίου του 1943 σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Μετά τον θάνατό του το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της μαγνητικής επαγωγής πεδίου, ενώ η κληρονομιά του -70.000 επιστολές, 31.522 προσωπικά ντοκουμέντα, 5.297 τεχνικά σχέδια, 12.832 αποκόμματα περιοδικών, 1.000 φωτογραφίες, 40 βραβεία και διπλώματα- φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1186: Αποφασιστική νίκη κοντά στον Στρυμόνα επιτυγχάνει ο Έλληνας στρατηγός Αλέξιος Βρανάς επί των Νορμανδών, οι οποίοι βάδιζαν κατά της Κωνσταντινούπολης, μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης.

1826: Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον αποκλεισμό του Ιμπραήμ και μεταφέρει πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

1919: Τα πρώτα ελληνικά τμήματα (34 ΣΠ) αποβιβάζονται στην Οδησσό της Ρωσίας προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις των Συμμάχων κατά των μπολσεβίκων.

1963: Ο 25χρονος τότε Τάκης Λουκανίδης κάνει το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό απέναντι στην ΑΕΚ και σκοράρει στη νίκη των «πράσινων» με 3-2.

1966: Ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι άρχισε να μελοποιεί εννέα ποιήματα από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου, με αφορμή τα επεισοδιακά γεγονότα του Πειραιά της 6ης Ιανουαρίου.

1973: Η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει την ήττα με 3-2 από την Ισπανία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας. Τα γκολ πετυχαίνουν οι Κούδας και Δομάζος.

1977: Οι λιμενικές αρχές εντοπίζουν και κατάσχουν 11 τόνους χασίς επί του υπό κυπριακή σημαία Μ/S «Γκλόρια» στον Ισθμό της Κορίνθου. Η υπόθεση αυτή γρήγορα γίνεται λαϊκό τραγούδι από τον Βασίλη Τσιτσάνη, με τίτλο «Το βαπόρι απ’ την Περσία».

2015: 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, σκοτώνονται σε επίθεση που εξαπολύουν ένοπλοι κουκουλοφόροι στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας «Σαρλί Εμπντό» στο Παρίσι, μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 11. Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση «Αλ Κάιντα».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110