Κιλιάν Εμπαπέ: Η γέννηση του σταρ της σύγχρονης εποχής

Στις 20 Δεκεμβρίου του 1998 γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της σύγχρονης εποχής. Ο λόγος για τον Γάλλο διεθνή επιθετικό Κιλιάν Εμπαπέ, που είδε το πρώτο φως του ηλίου στο Παρίσι.

Κιλιάν Εμπαπέ: Η γέννηση του σταρ της σύγχρονης εποχής

Προέρχεται από οικογένεια μεταναστών, οι οποίοι είχαν σχέση με τον αθλητισμό. Ο πατέρας του, Ουιλφρίντ, έχει καταγωγή από το Καμερούν, εργάζεται ως παιδαγωγός στην ποδοσφαιρική ομάδα του Μποντί, ενώ η μητέρα του είναι αλγερινής καταγωγής (καβυλικής, μια εθνότητα βερβερικής καταγωγής που ζει στη βόρεια Αλγερία) και υπήρξε επαγγελματίας στο χάντμπολ.

Ο Ζιρές Κεμπό-Εκοκό, θετός αδερφός του, είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τη Σταντ Ρενέ.

Ο Κιλιάν ξεκίνησε την καριέρα του στη Μονακό και σε ηλικία 17 ετών έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία. Με τους Μονεγάσκους κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2017, σημειώνοντας μάλιστα 15 γκολ στο πρωτάθλημα. Ήταν μόλις 19 ετών. Το 2017 πήγε δανεικός στην Παρί και το 2018 οι πρωτευουσιάνοι τον αγόρασαν, ξοδεύοντας το ποσό των 180.000.000 ευρώ. Το 2018 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση του Μουντιάλ με την εθνική ομάδα της χώρας του στα γήπεδα της Ρωσίας.

Οι «μπλε» νίκησαν (4-2) στον τελικό την Κροατία, με τον Εμπαπέ να σημειώνει το τελευταίο τέρμα της ομάδας του. Αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης, σημειώνοντας 4 γκολ στο τουρνουά. Ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Γάλλων και στο Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Οδήγησε την ομάδα του στον τελικό, αλλά αυτήν τη φορά έχασε το τρόπαιο από την Αργεντινή. Αναδείχθηκε όμως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 8 γκολ, πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις, ενώ βρέθηκε και στην καλύτερη ενδεκάδα του τουρνουά.
Στο Τσάμπιονς Λιγκ με την Παρί δεν έχει κατακτήσει το τρόπαιο, αλλά έφτασε μαζί της έως τον τελικό της διοργάνωσης το 2020, χάνοντας τον τίτλο από την Μπάγερν.
Στις 10 Μαρτίου 2021 έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που έφτασε τα 25 γκολ στην ίδια διοργάνωση, σπάζοντας το ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι.

Η πορεία του αρκετές φορές συγκρίνεται με εκείνη του Βραζιλιάνου Πελέ, κυρίως επειδή θριάμβευσε από νεαρός στα Μουντιάλ, διαθέτοντας παράλληλα τρομερή τεχνική κατάρτιση και έφεση στο γκολ. Ποδοσφαιρικά του είδωλα υπήρξαν οι Ζινεντίν Ζιντάν, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Νεϊμάρ, Ανρί, αλλά και ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, παίρνοντας από τον καθένα κινήσεις και εμπνεύσεις. Έχει κατακτήσει συνολικά 6 πρωταθλήματα Γαλλίας, ενώ έχει αναδειχθεί και πρωταθλητής Ευρώπης Κ19 με τη Γαλλία. Το 2021 κατέκτησε και το Νέισονς Λιγκ με την πατρίδα του. Ένας από τους πιο προικισμένους ποδοσφαιριστές της σύγχρονης εποχής, έχοντας κατακτήσει και πετύχει τόσα πολλά στην καριέρα του, μόλις σε ηλικία 24 ετών

Με μια ματιά

1522: Έπειτα από πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, οι Ενετοί παραδίδουν τη Ρόδο στους Οθωμανούς, υπό όρους.

1802: Γεννήθηκε ο Δημήτριος Βούλγαρης, γνωστός και με το παρωνύμιο «Τζουμπές», πολιτικός από την Ύδρα. Διετέλεσε και πρωθυπουργός, ο κυριότερος εκπρόσωπος της φαυλότητας στην πολιτική Ιστορία της Ελλάδας.

1812: Κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος με 86 παραμύθια των αδελφών Γκριμ, εν μέσω αντιδράσεων, επειδή ορισμένα από αυτά θεωρούνται ακατάλληλα για παιδιά.

1880: Πέθανε ο Ζώρζης Δρομοκαΐτης, Έλληνας έμπορος και εθνικός ευεργέτης.

1881: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με νίκη του Χαρίλαου Τρικούπη. Εκλέγονται και έξι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας: Γ. Φιλάρετος, Τ. Φιλήμων, Α. Πετσάλης, Γ. Μαυρομαράς, Α. Ρηγόπουλος και Χ. Δουζίνας. Από αυτούς, μόνο ο Γ. Φιλάρετος θα παραμείνει πιστός στις ιδέες του.

1957: Γεννήθηκε η Κύπρια τραγουδίστρια, με μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα, Άννα Βίσση.

1968: Πέθανε ο Τζον Στάινμπεκ, Αμερικανός συγγραφέας. Τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας (1962) και Πούλιτζερ («Τα σταφύλια της οργής», «Άνθρωποι και ποντίκια», «Ανατολικά της Εδέμ»).

1970: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος δηλώνει πως οι εκλογές θα γίνουν όταν αυτός, ως φορέας της εντολής του ελληνικού λαού, εκτιμήσει ότι μπορούν να γίνουν.

1977: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, ζητά από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το άνοιγμα του «φακέλου της Κύπρου» και την τιμωρία των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας. Η κυβέρνηση θα απορρίψει το αίτημα την επόμενη μέρα.

2001: Ο μεγάλος ζωγράφος Λουσιάν Φρόιντ παρουσιάζει ένα πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ και προκαλεί αντιδράσεις.

2009: Πέθανε ο Γιάννης Μόραλης, Έλληνας εικαστικός, ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της λεγόμενης γενιάς του ’30, με πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.