Η τραγωδία στο γήπεδο της Γουατεμάλας

Στις 16 Οκτωβρίου του 1996 έγινε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην Ιστορία της Γουατεμάλας.

Η τραγωδία στο γήπεδο της Γουατεμάλας

Η φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, αν και έχει χτυπηθεί από κάθε είδους φυσικό φαινόμενο, κανείς δεν πίστευε ότι θα θρηνήσει θύματα σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Συγκεκριμένα, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα υποδεχόταν την Κόστα Ρίκα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το παιχνίδι ήταν καθοριστικό για την πορεία της ομάδας στη διοργάνωση και γι’ αυτό η ζήτηση για ένα εισιτήριο ήταν τεράστια. Ο αγώνας θα γινόταν σε γήπεδο χωρητικότητας 45.000 θεατών.

Αν και οι κερκίδες είχαν γεμίσει ασφυκτικά, οι φίλαθλοι δεν σταματούσαν να προσεγγίζουν το γήπεδο προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την αναμέτρηση. Εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης είχαν βγει στην αγορά και πλαστά εισιτήρια με αποτέλεσμα να βρεθούν 60.000 θεατές στο γήπεδο. Έτσι, σε έναν στενό διάδρομο του γηπέδου εγκλωβίστηκαν άνθρωποι με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν και να χάσουν τη ζωή τους.

Όταν ο πρόεδρος της Γουατεμάλας έδωσε εντολή να μην αρχίσει το ματς, ήταν ήδη αργά. Οι νεκροί που καταμετρήθηκαν ξεπερνούσαν τους 85 και μερικοί εξ αυτών πέθαναν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνοι του γηπέδου τοποθετούσαν στον αγωνιστικό χώρο τις σορούς σε τρεις γραμμές, την ίδια στιγμή που οι συγγενείς αναζητούσαν τους δικούς τους ανθρώπους.

Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας κατακλύστηκαν από τους φιλάθλους που έπρεπε να λάβουν ιατρική βοήθεια, αντιμετωπίζοντας κυρίως προβλήματα ασφυξίας. Η τραγωδία οδήγησε τον πρόεδρο της Γουατεμάλας να κηρύξει τριήμερο πένθος, ενώ ο προπονητής της εθνικής ομάδας, Οράσιο Κορντέρο, φανερά συγκλονισμένος, δήλωσε: «Τι σημασία έχει το ποδόσφαιρο τώρα;».

Για την τραγωδία κατηγορήθηκαν 13 υπεύθυνοι ασφαλείας και διευθυντές του σταδίου, αλλά γρήγορα απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες. Παρά την ανείπωτη τραγωδία, κανείς δεν τιμωρήθηκε, με την υπόθεση να μπαίνει στο αρχείο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1813: Αρχίζει η Μάχη της Λειψίας, η αποκληθείσα και Μάχη των Εθνών, μεταξύ των δυνάμεων του Ναπολέοντα και του Έκτου Συνασπισμού (Πρωσίας, Ρωσίας, Μ. Βρετανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Γερμανικών Κρατών).

1912: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει Κατερίνη και Βέροια, στο πλαίσιο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

1923: Ιδρύεται από τον Γουόλτ Ντίσνεϊ η κινηματογραφική εταιρεία Disney, που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων.

1946: Δέκα εξέχοντες ναζί, που καταδικάστηκαν σε θάνατο από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης, απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου.

1951: Δολοφονείται στο Ροβαλπίντι ο πρώτος πρωθυπουργός του Πακιστάν, Λιακάτ Αλί Χαν.

1956: Πεθαίνει ο Ζιλ Ριμέ, Γάλλος ποδοσφαιρικός παράγοντας, εμπνευστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1961: Πρεμιέρα μετ’ εμποδίων για την ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη «Συνοικία το όνειρο», με πρωταγωνιστές τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Μάνο Κατράκη, Αλίκη Γεωργούλη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία επεμβαίνει και διακόπτει την προβολή της ταινίας λόγω της αριστερής της οπτικής.

1964: Η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη πυρηνική δοκιμή της και γίνεται η πέμπτη χώρα που εισέρχεται στο «κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων», μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία.

1968: Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5,35 μ., αλλά κατατάσσεται τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού. Πρώτος ανακηρύσσεται ο Αμερικανός Μπομπ Σίγκρεν με 5,41 μ.

1975: Αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνων για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 33 άτομα, ανάμεσά τους ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης.

2000: Ο αγώνας Ρεάλ - Ολυμπιακός (75-73) εγκαινιάζει το νέο πρωτάθλημα μπάσκετ της Eυρωλίγκας που διοργανώνεται από την ULEB.

2002: Ανοίγει τις πύλες της η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ο θεμέλιος λίθος της οποίας είχε τοποθετηθεί το φθινόπωρο του 1989 στο ακρωτήριο Σιλσίλα. Η Αρχαία Βιβλιοθήκη που είχε ιδρυθεί από τον Πτολεμαίο Α’ ήταν ονομαστή και διέθετε 500.000 τόμους. Περισσότεροι από 3.000 εκλεκτοί προσκεκλημένοι παρίστανται στα εγκαίνια, που λαμβάνουν χώρα με κάθε μεγαλοπρέπεια. Για την κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης χρειάστηκαν 12 χρόνια και περισσότερα από 220 εκατομμύρια δολάρια.

2007: Η Ελλάδα αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO. Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος θα είναι ο πρόεδρος για δύο χρόνια.

2010: Πεθαίνει ο Γιάννης Δαλιανίδης, Έλληνας σκηνοθέτης, που θεωρείται ο πατέρας του ελληνικού κινηματογραφικού μιούζικαλ.

2010: Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών από καρκίνο ο Νίκος Φάσουρας, σέντερ της ομάδας του Περιστερίου από το 1986 μέχρι το 1996, με 98 συμμετοχές (σε Α1 και Α2) και 9 με την εθνική ομάδα των ανδρών.