Πριν από 160 χρόνια ο Νόμπελ... έγραψε Ιστορία

Στις 14 Οκτωβρίου του 1863 ο Σουηδός χημικός Άλφρεντ Νόμπελ πέρασε στην Ιστορία. Ή καλύτερα έγραψε... Ιστορία.

Πριν από 160 χρόνια ο Νόμπελ... έγραψε Ιστορία

Ως επιχειρηματίας δραστηριοποιήθηκε στην πολεμική βιομηχανία και άφησε το 94% της τεράστιας περιουσίας του στο Ίδρυμα Νόμπελ, που απονέμει κάθε χρόνο από το 1901 τα ομώνυμα βραβεία. Ο νεαρός Άλφρεντ σπουδάζοντας κατ’ οίκον σε ηλικία μόλις 16 ετών είχε εξελιχθεί σε ικανότατο χημικό, ενώ μιλούσε με ευχέρεια Αγγλικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και βεβαίως Σουηδικά.

Σε μια μαούνα στο λιμάνι της Στοκχόλμης προσπάθησε να αναπτύξει μια ασφαλή μέθοδο παραγωγής της νιτρογλυκερίνης. Μια τυχαία ανακάλυψή του τον οδήγησε στην ανάπτυξη της δυναμίτιδας και του πυροκροτητή, του μηχανισμού με τον οποίο εκρήγνυται η δυναμίτιδα. Αφού κατοχύρωσε τις δύο εφευρέσεις του με διπλώματα ευρεσιτεχνίας στη Μεγάλη Βρετανία (1867) και τις ΗΠΑ (1868), δημιούργησε μια πιο δυναμική μορφή δυναμίτιδας, τη ζελατινοδυναμίτιδα, ενώ τελειοποίησε τον πυροκροτητή.

Οι δραστηριότητές του σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, καθώς και η ιδιοκτησία πετρελαιοφόρων περιοχών στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, απέφεραν στον Νόμπελ μια τεράστια περιουσία. Το 1884 εξελέγη μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών και το 1893 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα. Πολυάσχολος, αλλά και μοναχικός ως χαρακτήρας, ο Νόμπελ βίωσε δύο φορές την απόρριψη από τις γυναίκες που αγαπούσε και παρέμεινε δεδηλωμένος εργένης μέχρι τον θάνατό του, στις 10 Δεκεμβρίου 1896 στο Σαν Ρέμο, εξαιτίας εγκεφαλικής αιμορραγίας.

Παρόλο που διαπνεόταν από φιλειρηνικά συναισθήματα και ήλπιζε ότι η καταστρεπτική δύναμη των εφευρέσεών του θα μπορούσε να συντελέσει στο να δοθεί ένα τέλος στους πολέμους, έβλεπε με απαισιοδοξία το μέλλον του ανθρωπίνου γένους. Οι διαπιστώσεις του αυτές, αλλά και σχόλια του Τύπου που τον χαρακτήριζαν «Έμπορο του θανάτου», τον οδήγησαν να φροντίσει την υστεροφημία του. Με τη διαθήκη της 27ης Νοεμβρίου 1895 διέθεσε το 94% της τεράστιας περιουσίας του για να υλοποιηθεί αυτό που θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στον κόσμο: το Βραβείο Νόμπελ.



ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1862: Το απομεσήμερο ο αθηναϊκός λαός συγκεντρώνεται στην πλατεία Όθωνος για να πανηγυρίσει την έξωση του Όθωνα. Μετά τη δοξολογία, ο πρόεδρος της προσωρινής κυβερνήσεως, Δημήτριος Βούλγαρης, απευθύνεται προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Ανάμεσα στα άλλα ακούγονται και τα εξής: «Ας ορκισθώμεν επί της πλατείας ταύτης, της λαβούσης ήδη το ωραίον της Ομονοίας όνομα, και ας είπη έκαστος εξ ημών: Ορκίζομαι πίστιν εις την πατρίδα και υπακοήν εις τας εθνικάς αποφάσεις».
1914: Ο Ελληνικός Στρατός ανακαταλαμβάνει τη Βόρεια Ήπειρο.
1944: Ο Γερμανός αρχιστράτηγος Έρβιν Ρόμελ, γνωστός και ως «αλεπού της ερήμου» για τις επιχειρήσεις που είχε κάνει στη Βόρεια Αφρική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτοκτονεί πίνοντας δηλητήριο. Είχαν αποκαλυφθεί οι επαφές του με τους συνωμότες που είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν τον Χίτλερ και του είχε δοθεί η επιλογή μεταξύ δίκης και αυτοκτονίας.
1951: Στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας η Ελλάδα χάνει 1-0 από τη Β’ Γαλλίας σε φιλικό αγώνα. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από παίκτες της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού και έχει προπονητή τον Γιάννη Χέλμη. Την ίδια στιγμή μία άλλη ομάδα της Εθνικής, βασισμένη σε παίκτες του Ολυμπιακού, κερδίζει 4-0 τη Συρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
1960: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καθιερωθούν στο ποδόσφαιρο ο ημιεπαγγελματισμός και οι ελεύθερες μεταγραφές από την περίοδο 1961-1962.
1990: Δημοτικές εκλογές διενεργούνται στην Ελλάδα. Στην Αθήνα εκλέγεται δήμαρχος ο Αντώνης Τρίτσης, στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και στον Πειραιά ο Στέλιος Λογοθέτης.
1998: Το Νόμπελ Οικονομίας απονέμεται στον Ινδό καθηγητή του Πανεπιστημίου Τρίνιτι του Κέμπριτζ, Αμάρτια Σεν, για τη συμβολή και το έργο του στις οικονομικές αναλύσεις για το Κράτος Πρόνοιας.
2004: Πεθαίνει ο Βλάσης Μπονάτσος, ένας από τους πλέον αγαπητούς Έλληνες καλλιτέχνες.
2017: Η 27χρονη χρυσή ολυμπιονίκης του Ρίο, πρωταθλήτρια Κόσμου και Ευρώπης στο επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη, ανακηρύσσεται κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης για το 2017.
2018: Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών, μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη στην Αργεντινή.
2019: Πεθαίνει σε ηλικία 46 ετών η Σοφία Κοκοσαλάκη, η διάσημη σχεδιάστρια μόδας με έδρα το Λονδίνο, που είχε σχεδιάσει τα κοστούμια για περισσότερα από 7.000 άτομα στις τελετές έναρξης και λήξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μεταξύ των οποίων και της Μπιόρκ.
2022: Ο δύο φορές αργυρός ολυμπιονίκης στο ταεκβοντό, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, πεθαίνει έπειτα από μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 42 ετών.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Γερβάσιος, Ναζάριος, Ιγνάτιος.