Η απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από τους Γερμανούς

Ήταν 12 Οκτωβρίου 1944, ένα ηλιόλουστο πρωινό Πέμπτης, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής. Ως τις 3 Νοεμβρίου ο τελευταίος Γερμανός (και Βούλγαρος) στρατιώτης είχε αποχωρήσει από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από τους Γερμανούς

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των Γερμανών και των συμμάχων τους Βουλγάρων από την Ελλάδα είχε σημάνει λίγους μήνες νωρίτερα, στις 6 Ιουνίου, όταν οι Σύμμαχοι αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία και άρχισαν να περισφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Γερμανία μαζί τους προελαύνοντες Σοβιετικούς από την ανατολική πλευρά. Ήταν φανερό ότι οι ημέρες της ναζιστικής Γερμανίας ήταν μετρημένες.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι την απελευθέρωση είχαν ενταθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις για τη μετακατοχική κατάσταση στην Ελλάδα. Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί έψαχναν παρασκηνιακά τρόπους ασφαλούς αποχώρησής τους από τη χώρα μας. Από τις 26 Απριλίου 1944 της ελληνικής εξόριστης κυβέρνησης ηγείτο ο Γεώργιος Παπανδρέου, οι Άγγλοι όμως ήταν αυτοί που κινούσαν τα νήματα. Με τις συμφωνίες Λιβάνου (17-20 Μαΐου 1944) και Καζέρτας (26 Σεπτεμβρίου 1944) οι αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ είχαν τεθεί υπό τις διαταγές της κυβέρνησης Παπανδρέου, που είχε εμπλουτιστεί και με στελέχη του ΕΑΜ.

Οι Γερμανοί άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά από την Αθήνα από το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου με κατεύθυνση προς Βορρά. Στις 8 το πρωί της 12ης Οκτωβρίου οι ελάχιστοι Γερμανοί που είχαν απομείνει στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί, σε μία πρόχειρη όσο και βιαστική τελετή, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι, συνοδευόμενος από τον κατοχικό δήμαρχο Αθηναίων Άγγελο Γεωργάτο, κατέθεσε στεφάνι.

Το μόνο που απέμενε ήταν η υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ένας Γερμανός στρατιώτης κατέβασε τη σβάστικα χωρίς καμία επισημότητα στις 9:15 το πρωί τη 12η Οκτωβρίου, την πήρε υπό μάλης και αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι, σηματοδοτώντας το τέλος της γερμανικής κατοχής που διήρκεσε 1.625 μέρες και την αρχή ενός τρελού πανηγυριού στους δρόμους της Αθήνας. Χιλιάδες κόσμου με τη γαλανόλευκη στα χέρια αλληλοασπάζονταν, αναφωνώντας «Χριστός Ανέστη», παιδιά σκαρφάλωναν στις οροφές των τραμ, ενώ απ' άκρη σ' άκρη αντηχούσε ο εθνικός ύμνος.

ME MIA MATIA...

1810: Διοργανώνεται η πρώτη «Οκτόμπερφεστ», για να εορταστούν οι γάμοι του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας με την πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας. Αργότερα, η γιορτή θα γίνει θεσμός ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας στον κόσμο.

1918: Μία τεράστια δασική πυρκαγιά σκοτώνει 453 άτομα στη Μινεσότα.

1847: Ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βέρνερ φον Ζίμενς ιδρύει στο Βερολίνο την εταιρεία Siemens & Halske AG.

1862: Ο Όθωνας εγκαταλείπει οριστικά την Ελλάδα με το αγγλικό ατμόπλοιο «Σκύλλα».

1960: Οι τηλεθεατές στην Ιαπωνία γίνονται απροσδόκητα μάρτυρες της δολοφονίας του Ινεγίρο Ασανούμα, αρχηγού του ιαπωνικού σοσιαλιστικού κόμματος, σε ζωντανή μετάδοση.

1967: Εξήντα έξι άτομα, από τα οποία 59 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος, σκοτώνονται σε συντριβή αεροσκάφους της ΒΕΑ κοντά στο Καστελόριζο. Το αεροσκάφος (Κυπριακές Αερογραμμές, Πτήση 284) κατευθυνόταν στην Κύπρο.

1968: Τελετή έναρξης των 19ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Πόλη του Μεξικού.

1970: Είκοσι Αθηναίοι καταθέτουν αίτηση ίδρυσης «Σωματείου ταλαιπωρημένων συζύγων» στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

1990: Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο χωριό Όπεναου της Βάδης - Βυτερμβέργης.

2000: Ψηφίζεται στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Φλωρίδη περί εκπτώσεως από την προεδρία των αθλητικών ομοσπονδιών των προέδρων που έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν. Η ΕΠΟ και η ΕΠΑΕ διαμαρτυρόμενες αναβάλλουν για 2 αγωνιστικές το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

2002: Σφοδρότατη έκρηξη πλήττει την τουριστική περιοχή Κούτα Μπιτς του Μπαλί. Τρομοκράτες πυροδοτούν βόμβες σε δύο κέντρα διασκέδασης με αποτέλεσμα 202 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 300 να τραυματιστούν, στην πλειονότητά τους νεαροί Αυστραλοί τουρίστες. Οι αρχές της χώρας, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία βλέπουν την Αλ Κάιντα πίσω από την επίθεση.

2003: Ο Μίχαελ Σουμάχερ γίνεται ο πρώτος πιλότος που κατακτά έξι πρωταθλήματα της Φόρμουλα 1.

2019: Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε, χρυσός ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Ρίο, γίνεται ο πρώτος αθλητής που τερματίζει σε Μαραθώνιο σε λιγότερες από δύο ώρες.

2022: Η Λίβερπουλ συντρίβει 7-1 εκτός έδρας τη Ρέιντζερς, με τον Μοχάμεντ Σαλάχ να σκοράρει τρία γκολ σε έξι λεπτά και δώδεκα δευτερόλεπτα (75’, 80’ και 81’), σημειώνοντας το πιο γρήγορο χατ τρικ στην Ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ.