Το χρυσό του Κεντέρη στο Σίδνεϊ

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000 ο Κώστας Κεντέρης έγραψε ιστορία.

Το χρυσό του Κεντέρη στο Σίδνεϊ

Ο σπουδαίος σπρίντερ, σε ηλικία 27 ετών, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων με χρόνο 20.09. Η Ελλάδα είχε να κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε ανδρικό αγώνισμα στον στίβο από το 1912, όταν ο Κωστής Τσικλητήρας είχε πρωτεύσει στο μήκος άνευ φοράς.

Στον τελικό ο Κεντέρης φαινομενικά δεν ξεκίνησε καλά, αφού στη στροφή των πρώτων 100 μέτρων ήταν πέμπτος. Όπως αποδείχθηκε, όμως, ήταν μέρος της τακτικής του. Στην τελική ευθεία άνοιξε τον διασκελισμό του και με νέο πανελλήνιο ρεκόρ (20.09) ταπείνωσε τους αντιπάλους του. Δεύτερος έμεινε ο Βρετανός Ντάρεν Κάμπελ με χρόνο 20.14 και τρίτος ο τρομερός Άτο Μπόλτον από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο με 20.20.

Η Ελλάδα ακόμη θρηνούσε τα θύματα που άφησε πίσω του το «Εξπρές Σάμινα» και ο Κώστας Κεντέρης στις δηλώσεις του είπε πως «αφιερώνω τη νίκη μου στην Ελλάδα και, αν είναι δυνατόν, το χρυσό μου μετάλλιο να αποτελέσει μικρό βάλσαμο στον πόνο όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στο ναυάγιο. Είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Στα τελευταία μέτρα δεν θυμάμαι αν σήκωσα τα χέρια μου, αλλά ήξερα ότι το χρυσό μετάλλιο είναι δικό μου. Στον αγώνα δεν φοβήθηκα κανέναν, μπήκα και πάλεψα σε όλες τις κούρσες. Άλλωστε, αυτό ήταν και το πλάνο μου, να βελτιώνομαι από κούρσα σε κούρσα μέχρι τον τελικό».

Τα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων τον αποθέωναν! «Ο χρυσός Έλληνας έσβησε τα αστέρια» ήταν την επόμενη μέρα ο τίτλος της εφημερίδας «Australian», που χαρακτήρισε «σοκ» τη νίκη του Έλληνα σπρίντερ και ως «μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των Ολυμπιακών Αγώνων». Η «Daily Telegraph» κυκλοφόρησε με μια τεράστια φωτογραφία του Κεντέρη τη στιγμή του τερματισμού, την οποία συνόδευε με τον εντυπωσιακό τίτλο «ελληνική αστραπή». Τι κάνει σήμερα ο παλαίμαχος αθλητής; Η σταθερή του βάση είναι στο Μικρό Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια, μαζί με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά τους, όπου διατηρούν ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο.

ME MIA MATIA..

480 π.Χ: Ο ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή καταναυμαχεί τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Ο αρχηγός των Περσών, Ξέρξης, παρακολούθησε την τραγωδία του ναυτικού του από το όρος Αιγάλεω.

551 π.Χ: Γεννήθηκε ο Κομφούκιος, εξελληνισμένη ονομασία του Κουνγκ Φου Τζου, Κινέζος φιλόσοφος.

1538: Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Πρέβεζας. Ο τουρκικός στόλος υπό τον Χαϊρεντίν Πασά, γνωστότερο ως Μπαρμπαρόσα, καταναυμαχεί τον συμμαχικό στόλο με επικεφαλής τον Γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια.

1864: Ιδρύεται στο Λονδίνο η Διεθνής Ένωση Εργατών, που αποτέλεσε την Πρώτη Διεθνή.

1893: Γεννήθηκε ο Γιάννης Σκαρίμπας, ιδιότυπος ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας, που χρονικά μόνο τοποθετείται στη γενιά του ‘30.

1924: Γεννήθηκε ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, καταξιωμένος Ιταλός ηθοποιός, ένας από τους σπουδαιότερους που ανέδειξε ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος. Προσωποποίηση του Λατίνου εραστή, απασχολούσε συχνά τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου με τις πάμπολλες κατακτήσεις και απιστίες του, αλλά αυτό που τελικά έμεινε να μας θυμίζει τον εμβληματικό Ιταλό ηθοποιό είναι οι δυνατές ερμηνείες του σε σημαντικές δημιουργίες της χρυσής εποχής του ιταλικού κινηματογράφου, αλλά και σε δύο ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

1934: Γεννήθηκε η Μπριζίτ Μπαρντό, Γαλλίδα ηθοποιός και μία από τις ομορφότερες και πιο γοητευτικές παρουσίες στην Ιστορία του σινεμά. Οι Γάλλοι διανοούμενοι την ύμνησαν. Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ στο δοκίμιό της «Το σύνδρομο της Λολίτας» (1959) περιέγραψε την Μπαρντό ως την «ατμομηχανή της γυναικείας Ιστορίας» και τη χαρακτήρισε ως την πρώτη και πιο απελευθερωμένη γυναίκα της μεταπολεμικής Γαλλίας.

1964: Η πρώτη απόπειρα εορτασμού της επετείου της ίδρυσης του ΕΑΜ σε ανοιχτό χώρο μετά το 1949 παρεμποδίζεται από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος τη χαρακτηρίζει «πρόκληση προς το έθνος».

1981: Γεννήθηκε ο σπουδαίος Ισπανός πλέι μέικερ Χοσέ Καλντερόν, ο οποίος κατέκτησε όλους τους διεθνείς τίτλους και τα μετάλλια με την εθνική ομάδα μπάσκετ της χώρας του, ενώ αγωνίστηκε και στο ΝΒΑ.

1991: Πέθανε ο Μάιλς Ντέιβις, σπουδαίος Αμερικανός συνθέτης και τρομπετίστας της τζαζ.

2003: Πέθανε ο Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου), ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου («Λεωφορείον ο πόθος», «Αμέρικα Αμέρικα», «Ανατολικά της Εδέμ», «Το λιμάνι της αγωνίας»).

2013: Συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός κ.ά.). Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή.