Ο Ελληνικός Στρατός στην Κορέα

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1951 συγκροτείται στην περιοχή της Λαμίας, κατόπιν διαταγής του ΓΕΣ, το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος (ΕΚΣΕ) για να συμμετάσχει στη σύγκρουση της Κορέας. Η συγκρότησή του πραγματοποιήθηκε από τμήματα της Α’ και της Β’ Μεραρχίας και κυρίως της 42ης Ταξιαρχίας Πεζικού, τμήμα της ΙΧ ΜΠ.

Ο Ελληνικός Στρατός στην Κορέα

Αρχικά σχέδια για την αποστολή μιας ολόκληρης ταξιαρχίας (3.500 άνδρες) αναθεωρήθηκαν, σε μόλις ένα ενισχυμένο τάγμα 849 ανδρών. Διοικητής του ορίστηκε ο αντισυνταγματάρχης Διονύσιος Αρμπουζής. Το Τάγμα περιελάμβανε Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους τυφεκιοφόρων, διμοιρία όλμων των 81 χιλ., διμοιρία πολυβόλων 0,30”, διμοιρία διαβιβάσεων, διμοιρία σκαπανέων, διμοιρία τραυματιοφορέων, διμοιρία διαχειρίσεως, συνεργείο επισκευών και τμήμα ενισχύσεων.

Το ΕΚΣΕ, που στελεχώθηκε κατά βάση (95%) από εθελοντές, μετά από μια περίοδο εκπαίδευσης, έλαβε οπλισμό και εξοπλισμό σύγχρονης αμερικανικής προέλευσης και αφού έλαβε την πολεμική του σημαία σε μεγάλη τελετή στην πλατεία Συντάγματος επιβιβάστηκε σε αμερικανικό οπλιταγωγό. Για να φτάσει στο λιμάνι της Πουσάν, όπου εντάχθηκε στη διοίκηση του 7ου αμερικανικού Συντάγματος Ιππικού της 1ης Μεραρχίας Πεζικού.

Ενισχύσεις ανέβασαν τον αριθμό των στρατιωτών στους 1.063, κάνοντας την Ελλάδα τον 5ο μεγαλύτερο πάροχο δυνάμεων μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών στην Κορέα και την 8η χώρα που αποφάσισε να βοηθήσει τη δοκιμαζόμενη κυβέρνηση της Σεούλ.

Το ΕΚΣΕ θα παραμείνει στην Κορέα μέχρι το 1955. Θα λάβει μέρος σε πολλές εμπλοκές και μάχες, με κυριότερες εκείνες των υψωμάτων 381, 326, του υψώματος «Σκοτς» και φυσικά του υψώματος «Χάρυ», όπου θα κερδίσει τον θαυμασμό των Συμμάχων και τον σεβασμό των εχθρών για τη μαχητικότητά του. Αποτελεί το ένα σκέλος της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο, με άλλο το 13ο Σμήνος Αερομεταφορών. Συνολικά 10.250 άνδρες θα αναπτυχθούν εκ περιτροπής στην Κορέα και θα πολεμήσουν με τα χρώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ 186 θα σκοτωθούν και 577 θα τραυματιστούν.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1669: Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο) έπειτα από πολιορκία 21 ετών και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

1822: Ο Γάλλος αιγυπτιολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν ανακαλύπτει το «κλειδί» των ιερογλυφικών, αποκωδικοποιώντας τη Στήλη της Ροζέττης.

1831: Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας.

1905: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει, σε ηλικία 26 ετών, την ειδική θεωρία της σχετικότητας και την περίφημη εξίσωσή του Ε=mc2, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής».

1972: Ο Ολυμπιακός σφραγίζει μία από τις πιο ιστορικές προκρίσεις ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη. Κερδίζει την Κάλιαρι στη Σαρδηνία με 1-0 χάρη σε γκολ του Νίκου Γιούτσου στο 8’ και σε συνδυασμό με τη νίκη του 2-1 στο Φάληρο προκρίνεται στη β’ φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ήταν η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα αποκλείει μια ιταλική.

1990: Τελευταία ευρωπαϊκή εμφάνιση του Βασίλη Χατζηπαναγή εναντίον της Βαλένθια στην Ισπανία.

1998: Ιδρύεται η Google.

1999: Αρχίζει στο Λονδίνο η δίκη του άλλοτε δικτάτορα της Χιλής, Πινοσέτ.

2000: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 2-0 τη Χέρενφεν στο ΟΑΚΑ για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ με δύο γκολ του Τζιοβάνι.

2000: Η Αναστασία Κελεσίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στη δισκοβολία με βολή 65,71 μέτρα.

2000: Ο 20χρονος Μιχάλης Μουρούτσος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στον τελικό των 58 κιλών του ταεκβοντό.

2001: Μετά από τρία χρόνια απουσίας ο Μάικλ Τζόρνταν επιστρέφει στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Οι απολαβές του για τον πρώτο χρόνο του διετούς συμβολαίου του θα δοθούν υπέρ των πληγέντων της 11ης Σεπτεμβρίου από την τρομοκρατική ενέργεια στο World Trade Center της Νέας Υόρκης.

2001: Ένοπλος μασκοφόρος εισβάλλει στο τοπικό Κοινοβούλιο στο καντόνι Τσουγκ της Ελβετίας και ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άτομα. Είναι η πρώτη δολοφονία πολιτικών στη χώρα από το 1899.

2003: Σκοτώνεται ο 25χρονος οδηγός Δημήτρης Κολιοπάνος, γιος του βουλευτή Θεόδωρου Κολιοπάνου, όταν χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι που γίνεται στην Πελοπόννησο.

2004: Επτά μαθητές του Λυκείου Φαρκαδόνας χάνουν τη ζωή τους και πάνω από 30 τραυματίζονται όταν το τουριστικό λεωφορείο που τους μεταφέρει στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες συγκρούεται με φορτηγό στο Πέταλο του Μαλιακού. Ο «ΑΘΗΝΑ 2004» ματαιώνει το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής λήξης των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων.

2008: Η Μαντόνα δίνει συναυλία στο ΟΑΚΑ παρουσία 75.637 θεατών.

2017: Πεθαίνει ο Χιου Χέφνερ, Αμερικανός εκδότης του «Πλέιμποϊ».

2022: Η 10χρονη Ευαγγελία Σίσκου, σκακίστρια του ΑΜΟ Γαλαξίας και πρωταθλήτρια Ελλάδας στα κορίτσια έως 10 ετών, κατακτά το χάλκινο µετάλλιο στους αγώνες του Παγκόσµιου Ατοµικού Πρωταθλήµατος στο Μπατούμι της Γεωργίας.

2022: Ο Γιώργος Πανταζής κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα -80 κ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ταεκβοντό Κ21 στα Τίρανα.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110