Οι θάλαμοι αερίων στο Άουσβιτς

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1942 άρχισαν πειραματικά στο Άουσβιτς οι εκτελέσεις Εβραίων με θανατηφόρα αέρια.

Οι θάλαμοι αερίων στο Άουσβιτς

Αρχικά δημιουργήθηκε το Άουσβιτς 1, στρατόπεδο συγκέντρωσης για πολιτικούς κρατούμενους, κυρίως Πολωνούς και Γερμανούς. Τον Οκτώβριο του 1941 άρχισε να χτίζεται ένα δεύτερο στρατόπεδο, το Άουσβιτς 2 (γνωστό και ως Μπίρκεναου), με τέσσερις θαλάμους αερίων. Εκεί πραγματώθηκε η «τελική λύση» του εβραϊκού λαού (1942-1944), ως αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Βάνζεε, φτάνοντας σε κάποια στιγμή τον αριθμό των 20.000 αποτεφρώσεων την ημέρα.

Καθώς τα θύματα «ξεφορτώνονταν» από τα βαγόνια που προορίζονταν για τη μεταφορά ζώων, τους έλεγαν ότι θα έπρεπε να απολυμανθούν στα «λουτρά». Οι ναζί και Ουκρανοί δεσμοφύλακες συχνά κακοποιούσαν λεκτικά και σωματικά τα θύματα, που λάβαιναν τη διαταγή να μπουν στα «λουτρά» με τα χέρια σηκωμένα προκειμένου να χωρέσουν στον θάλαμο αερίων όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Όσο πιο γεμάτος ήταν ο θάλαμος αερίων τόσο γρηγορότερα επερχόταν η ασφυξία των θυμάτων. Οι ναζί διαρκώς αναζητούσαν αποτελεσματικότερους τρόπους εξόντωσης.

Στο στρατόπεδο Άουσβιτς της Πολωνίας πραγματοποιήθηκαν πειράματα με το Zyklon B (ένα αέριο που προηγουμένως είχε χρησιμοποιηθεί για ψεκασμό). Τον Σεπτέμβριο του 1941 το Zyklon B χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία 600 Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου και 250 άρρωστων κρατουμένων. Τα σφαιρίδια του Zyklon B μετατρέπονταν σε θανατηφόρο αέριο με την έκθεσή τους στον αέρα. Λόγω της ταχύτερης δράσης του, το Zyklon B επιλέχθηκε ως το μέσο μαζικής εκτέλεσης στο Άουσβιτς.

Στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως το Στούτχοφ, το Μάτχαουζεν, το Σαξενχάουζεν και το Ράβενσμπρουκ, αν και δεν είχαν σχεδιαστεί ειδικά ως κέντρα εξόντωσης, επίσης διέθεταν θαλάμους αερίων. Αυτοί οι θάλαμοι αερίων ήταν σχετικά μικροί σε μέγεθος και προορίζονταν κυρίως για την εκτέλεση των αιχμαλώτων που οι ναζί έκριναν ακατάλληλους για εργασία. Τα περισσότερα από αυτά τα στρατόπεδα χρησιμοποίησαν το αέριο Zyklon B στους θαλάμους αερίων τους.

Παρόλο που οι Γερμανοί κατέστρεψαν τμήματα του στρατοπέδου προτού το εγκαταλείψουν, μεγάλο μέρος του Άουσβιτς 1 και 2 (Μπίρκεναου) παρέμεινε άθικτο και αργότερα μετατράπηκε σε μουσείο και μνημείο. Το 1979 το Άουσβιτς-Μπίρκεναου κηρύχτηκε από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1821: Η Τριπολιτσά (Τρίπολη) πέφτει στα χέρια των Ελλήνων επαναστατών. Τριάντα δύο χιλιάδες Τούρκοι και Εβραίοι πέφτουν νεκροί, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. «Το άλογό μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη» αναφέρει χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματά του. Οι Αλβανοί έρχονται σε συμφωνία με τον «Γέρο του Μοριά» και αποχωρούν χωρίς να υποστούν το παραμικρό.

1863: Η Ιόνιος Βουλή τάσσεται ομόφωνα υπέρ της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

1932: Το Βασίλειο Νατζντ και Χετζάζ συγχωνεύεται με τις οάσεις Αλ Χασά και Αλ Κατίφ και υπό τον βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ σχηματίζεται η Σαουδική Αραβία, το μοναδικό κράτος του κόσμου που φέρει το όνομα του ηγεμόνα του.

1939: Πεθαίνει ο Σίγκμουντ Φρόιντ, Γερμανοεβραίος ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης.

1952: Ο Ρόκι Μαρτσιάνο σημειώνει την 43η συνεχόμενη νίκη του και γίνεται ο πρώτος λευκός πρωταθλητής βαρέων βαρών από το 1937 νικώντας τον Τζέρσι Τζο Γουόλκοτ στον 13ο γύρο. Ο αγώνας μεταδίδεται μέσω κλειστών κυκλωμάτων σε 49 γήπεδα, σε 31 πόλεις. Το 1956 θα γίνει ο μόνος παγκόσμιος πρωταθλητής που αποσύρεται αήττητος.

1959: Ο Απόλλων Αθηνών επικρατεί 23-0 του ΠΑΟ Νέας Μελανδίας στον α' γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας, σκορ-ρεκόρ στα χρονικά του θεσμού.

1973: Απεβίωσε ο Πάμπλο Νερούδα, Χιλιανός ποιητής και διπλωμάτης, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971, δημιουργός του «Κάντο Χενεράλ», που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη.

1974: Νομιμοποιείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).

1980: Ο Μπομπ Μάρλεϊ δίνει την τελευταία του συναυλία στο Πίτσμπεργκ.

1993: Το Σίδνεϊ αναλαμβάνει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000.

1999: Αρχίζει η πτώση της τιμής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που θα οδηγήσει στο αποκληθέν «Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου».

2000: Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

2002: Το Βέλγιο γίνεται η δεύτερη χώρα του κόσμου που νομιμοποιεί την ευθανασία (ως υποβοηθούμενη αυτοκτονία - υπό προϋποθέσεις).

2004: Πεθαίνει από πνευμονία, σε ηλικία 95 ετών, η Διδώ Σωτηρίου, Ελληνίδα συγγραφέας, δημοσιογράφος και αντιστασιακή ενταγμένη στο αριστερό κίνημα.

2022: Ο Ελβετός τενίστας Ρότζερ Φέντερερ αποχωρεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 41 ετών. Στην καριέρα του κατέκτησε συνολικά 20 τουρνουά γκραν σλαμ.

2022: Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας, στην κατηγορία σκιφ ελαφρών βαρών.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110