Το τροχαίο δυστύχημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Στις 31 Αυγούστου του 1997 η πριγκίπισσα Νταϊάνα έχασε τη ζωή της ύστερα από τροχαίο δυστύχημα σε δρόμο του Παρισιού. Μετά τα μεσάνυχτα η ίδια μαζί με τον αγαπημένο της, Ντόντι Αλ Φαγέντ, αναχώρησαν από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου όπου είχαν επισκεφτεί, προκειμένου να επιστρέψουν στο διαμέρισμά τους στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Το τροχαίο δυστύχημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Οι δυο τους επιβιβάστηκαν στη μαύρη Μερσεντές της πριγκίπισσας, όπου τους περίμεναν ο οδηγός Ανρί Πολ και ο Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μέλος της προσωπικής της φρουράς. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής και ενώ έτρεχε με 105 χλμ./ώρα, ο Πολ έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε μία τσιμεντένια κολόνα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου και ο Αλ Φαγέντ που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού πέθαναν ακαριαία.

Ο Τζόουνς είχε χάσει τις αισθήσεις του εξαιτίας ενός χτυπήματος στο κεφάλι, σε αντίθεση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα που είχε ακόμα τις αισθήσεις της και ενώ βρισκόταν στην πίσω δεξιά πλευρά του οχήματος. Ύστερα από αρκετή ώρα κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν και αμέσως τη μετέφεραν στο νοσοκομείο. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες των γιατρών η πριγκίπισσα ξεψύχησε τα ξημερώματα έπειτα από πολλές καρδιακές προσβολές. Υπήρξαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας για το δυστύχημα, το οποίο όμως φαίνεται πως προκλήθηκε από την ακραία καταδίωξη των παπαράτσι και την ποσότητα αλκοόλ που βρέθηκε στο αίμα του οδηγού.

Στο άκουσμα της είδησης τηλεοπτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο Λονδίνο για να καλύψουν την κηδεία της Νταϊάνα, η οποία έγινε επτά ημέρες μετά το τροχαίο δυστύχημα. Πάνω από τρεις εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου και με λουλούδια στα χέρια φώναζαν «Νταϊάνα σε λατρεύουμε». Την κηδεία παρακολούθησαν περίπου 2.5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ γύρω στους 8.000 ανθρώπους είχαν διανυκτερεύσει σε διάφορα σημεία της διαδρομής απ’ όπου θα περνούσε η πομπή. Τουλάχιστον εξήντα άτομα, μεταξύ των οποίων και οκτώ ξένοι, είχαν καταλάβει τις θέσεις τους δύο ημέρες πριν από την κηδεία για να έχουν την καλύτερη δυνατή θέση.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1895: Ο Γερμανός κόμης, Φερδινάνδος φον Ζέπελιν, κατοχυρώνει το αερόπλοιο.

1897: Ο Τόμας Έντισον πατεντάρει το κινητοσκόπιο, την πρώτη κάμερα

1922: Η ελληνική και η αρμενική συνοικία της Σμύρνης καταστρέφονται από πυρκαγιά που σκόπιμα έβαλαν οι τουρκικές αρχές της πόλης. Η 11η Μεραρχία, υπό τον υποστράτηγο Νικόλαο Κλαδά, αφού κυκλώνεται στην περιοχή των Μουδανιών, παραδίδεται στους Τούρκους.

1923: Οι Ιταλοί βομβαρδίζουν και καταλαμβάνουν την Κέρκυρα.

1933: Εγκαινιάζεται το Λαϊκό Νοσοκομείο στο Γουδή, δύναμης 300 κλινών, για την εξυπηρέτηση κυρίως των απόρων.

1969: Παραμονή των 46ων γενεθλίων του, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα στην Αϊόβα ο Ρόκι Μαρτσιάνο, ο μοναδικός παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών που αποσύρθηκε αήττητος, στα 32 του χρόνια, με 49-0 νίκες, από τις οποίες οι 43 ήταν με νοκ άουτ.

1980: Ιδρύεται στο Γκντανσκ της Πολωνίας το πρώτο ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο σε κομμουνιστική χώρα με την ονομασία «Αλληλεγγύη», το οποίο υπό την ηγεσία του ηλεκτρολόγου Λεχ Βαλέσα θα συμβάλει καθοριστικά στην πτώση του κομμουνισμού στη χώρα.

1986: Σύγκρουση εν πτήση δύο αεροσκάφη πάνω από την Καλιφόρνια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 82 άτομα.

1990: Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία υπογράφουν τη συνθήκη ενοποίησής τους.

1991: Επιστήμονες της ΝΑSΑ δηλώνουν ότι, μια τεράστια γεωλίσθηση στον πλανήτη Αφροδίτη, που προκλήθηκε από σεισμό, είναι η πρώτη απόδειξη ότι πρόκειται για γεωλογικά ενεργό πλανήτη.

2002: Τίθεται σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος Κύπρου-Ελλάδας.

2004: Πραγματοποιείται με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση αστραγάλου στην Ευρώπη από τον Ιταλό χειρουργό Σάντρο Τζανίνι στον ραλίστα Σιλβάνο Μπόρντον.

2005: Από πανικό σε γέφυρα στη Βαγδάτη χάνουν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι.

2006: Βρέθηκαν από την αστυνομία του Όσλο οι πίνακες του Έντβαρντ Μουνκ «Η κραυγή» και «Μαντόνα» που εκλάπησαν από το μουσείο Μουνκ το 2004.

2013: Ο Έλληνας πρωταθλητής Μιχάλης Ζαμπίδης κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο της Superkombat στα -71 κιλά, νικώντας τον τουρκικής καταγωγής Χαρούν Κίνα στο Βουκουρέστι.

2017: Ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού, Παναγιώτης Ρέτσος, γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής, όταν μεταγράφεται στη Λεβερκούζεν έναντι ποσού που θα φτάσει τα 22 εκατ. ευρώ. Το ρεκόρ θα αντέξει λίγες ώρες μόνο, αφού ο Μήτρογλου θα μεταγραφεί από την Μπενφίκα στη Μαρσέιγ έναντι 27,5 εκατ. ευρώ.

2020: Η Αλεξάνδρα Ασημάκη, κορυφαία πολίστρια στον κόσμο το 2011 και μοναδική Ελληνίδα με αυτήν τη διάκριση, βάζει τέλος στην τεράστια καριέρα της, αποχωρώντας από τη δράση σε ηλικία 32 ετών.