Η αρχή της Κρητικής Επανάστασης

Η Κρητική Επανάσταση ήταν μία από τις πιο σημαντικές του 19ου αιώνα απέναντι στην κυριαρχία των οθωμανικών δυνάμεων. Στις 21 Αυγούστου του 1866 ξεκίνησε επίσημα η Επανάσταση των Κρητικών, η οποία προκλήθηκε για τρεις λόγους.

Η αρχή της Κρητικής Επανάστασης

Ο πρώτος αφορούσε τον διακαή πόθο των Κρητών για την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό και την ενσωμάτωση της Κρήτης με το ελληνικό κυρίαρχο κράτος, το οποίο απείχε πλέον μόλις μερικά ναυτικά μίλια μετά την ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων, που είχε πραγματοποιηθεί δύο χρόνια πριν. Ο δεύτερος αφορούσε την εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μερική αθέτηση των όρων του μεταρρυθμιστικού Χαττ-ι Χουμαγιούν ή άλλως «Ισλαχάτ Φερμάν», περί ισονομίας των θρησκευτικών μειονοτήτων, που είχε θεσπιστεί δέκα χρόνια πριν, με την επιβολή νέων βαρύτερων φόρων, και ο τρίτος το λεγόμενο «μοναστηριακό ζήτημα», το οποίο αποτελούσε τον απόηχο ομοίου μεγάλου ζητήματος, που είχε ξεσπάσει την ίδια εποχή στη Ρουμανία και αφορούσε την ιδιαίτερα υψηλή φορολόγηση των μοναστηριακών περιουσιών, με συνέπεια κλήρος και λαός να εξεγερθούν. Μετά την επίσημη έναρξη της εξέγερσης, το ελληνικό κράτος εξέφρασε τη στήριξή του προς τα μέλη της, ενώ το ίδιο έγινε και στις ΗΠΑ, απ’ όπου προήλθε σημαντική βοήθεια σε χρήματα και όπλα. Τη διαχείριση των χρηματικών ποσών που προέρχονταν από αμερικανικούς εράνους, προκειμένου να διατεθούν για την αγορά τροφίμων και ενδυμάτων και αποστέλλονταν με αμερικανικά κυρίως πλοία στην Κρήτη, είχε αναλάβει ο Αμερικανός φιλέλληνας Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάουι, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα.

Ένα από τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Κρητική Επανάσταση σημειώθηκε στις 8 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Η Μονή Αρκαδίου υπήρξε το αρχηγείο των επαναστατών και οι οθωμανικές δυνάμεις αποφάσισαν να την πολιορκήσουν. Εντός της μονής είχαν βρει καταφύγιο 700 γυναικόπαιδα, ενώ μέσα βρίσκονταν ήδη 259 πολιορκημένοι. Ύστερα από αρκετές μέρες συγκρούσεων, οι Οθωμανοί έσπασαν τον αμυντικό κλοιό και εισήλθαν στη μονή. Ο ηγούμενος είχε σκοτωθεί πολεμώντας στις επάλξεις. Την κρίσιμη εκείνη ώρα ο Κωστής Γιαμπουδάκης ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη και η μονή τυλίχθηκε στις φλόγες. Το εν λόγω περιστατικό έγινε γνωστό και στη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία καταδίκασε την τουρκική ηγεσία εκφράζοντας την απέχθειά της.

Η Κρητική Επανάσταση διήρκεσε έως το 1869 και ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία. Από το 1868 αναγνωρίστηκαν κάποια δικαιώματα στους Κρητικούς, όπως να οπλοφορούν, καθώς και σειρές κανονισμών σχετικά με το χριστιανικό δίκαιο και την απόλυτη ελευθερία στην άσκηση της θρησκείας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1911: Ένας Ιταλός σερβιτόρος αφαιρεί από το μουσείο του Λούβρου τον διάσημο πίνακα «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Θα βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, με τον δράστη να καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

1914: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: μάχη του Σαρλερουά. Οι Γερμανοί πραγματοποιούν επιτυχημένη επίθεση κατά μήκος του ποταμού Σαμπρ, προλαβαίνοντας τους Γάλλους που σχεδίαζαν επίθεση στην ίδια περιοχή.

1926: Εκδηλώνεται το κίνημα Κονδύλη και ανατρέπεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1940: Πεθαίνει ο Λέων Μπρονστάιν, γνωστότερος ως Τρότσκι, Ρώσος πολιτικός, ηγετική μορφή της Οκτωβριανής Επανάστασης.

1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: η σημαία της ναζιστικής Γερμανίας τοποθετείται στην κορυφή του όρους Ελμπρούς, την υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καυκάσου.

1957: Η Σοβιετική Ένωση διεξάγει με επιτυχία μία μεγάλου βεληνεκούς δοκιμαστική πτήση του R7, του πρώτου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

1967: Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης.

1970: Ιδρύεται ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), καταργουμένων των ΣΕΚ και ΣΠΑΠ.

1971: Τρεις φρουροί και τέσσερις κατάδικοι των φυλακών Σαν Κουέντιν στις ΗΠΑ σκοτώνονται κατά τη διάρκεια απόπειρας ομαδικής απόδρασης κρατουμένων.

1991: Ο Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δηλώνει ότι επανέκτησε τον πλήρη έλεγχο μετά από πραξικόπημα 60 ωρών, το οποίο εκδηλώθηκε από σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές και το οποίο κατέρρευσε μετά την έντονη λαϊκή αντίδραση.

2004: Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στα σκάφη τύπου 470 της ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Την ίδια μέρα η Τασούλα Κελεσίδου στέφεται αργυρή ολυμπιονίκης στη δισκοβολία, ενώ ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 85 κιλά της άρσης βαρών.

2022: Ο 31χρονος Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά τον τίτλο του κορυφαίου όλων των εποχών, όταν με 15.133 βαθμούς κερδίζει το έκτο του χρυσό μετάλλιο (μετά το 2015, το 2016, το 2017, το 2018 και το 2021) σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στο Μόναχο, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ούγγρου Κρίστιαν Μπέρκι, με τον οποίο είναι οι μόνοι με έξι χρυσά μετάλλια στο ίδιο όργανο, τους κρίκους.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110