Η Επιχείρηση «Μύτικας»

Σε βάθος αιώνων έγιναν πολλές απόπειρες για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου, του Μύτικα (2.918 μ.), αλλά μόλις το 1913 ευοδώθηκαν.

Η Επιχείρηση «Μύτικας»

Θρυλείται ότι σε αυτό έπαιξε αποτρεπτικό ρόλο η παρουσία και η δράση πολλών και γνωστών λήσταρχων (Γιαγκούλας, Μπαμπάνης, Λιόλιος) στο «Βουνό των Θεών». Πάντως, μέχρι τον Οκτώβριο του 1912, το μεγαλύτερο μέρος του βουνού και η κορυφή Μύτικας ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ιστορία αναφέρει τον Άγιο Διονύσιο ως τον πρώτο σύγχρονο εξερευνητή και οδοιπόρο του Ολύμπου στις αρχές του 16ου αιώνα. Τον τίτλο διεκδικεί και ο σουλτάνος Μεχμέτ Δ' ο Κυνηγός, σύμφωνα με άλλους ιστορικούς. Τον Ιούλιο του 1780 ο Γάλλος αξιωματικός του ναυτικού Σονινί προσπάθησε ανεπιτυχώς να φτάσει στις ψηλότερες κορφές του Ολύμπου. Από τότε οι προσπάθειες ήταν συνεχείς, μέχρι τις 2 Αυγούστου 1913, όταν δύο Ελβετοί, ο Φρεντ Μπουασονά και ο Ντανιέλ Μπο-Μποβί, με οδηγό τον ντόπιο κυνηγό Χρήστο Κάκαλο, πάτησαν την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα.

Ο Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) ήταν πολύ γνωστός φωτογράφος με έδρα τη Γενεύη. Με τον φακό του αποτύπωσε την Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα μέσα από μια συλλογή 7.000 φωτογραφιών. Ο Ντανιέλ Μπο-Μποβί (1870-1958) ήταν ποιητής και ζωγράφος, πατέρας του ελληνιστή μουσικολόγου Σαμιέλ Μπο-Μποβί. Οι τρεις ορειβάτες ξεκίνησαν την προσπάθειά τους στις 29 Ιουλίου 1913, ακολουθώντας την κλασική διαδρομή προς το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Στις 30 Ιουλίου φτάνουν στον προορισμό τους και αντικρίζουν τον Μύτικα, αλλά αποφασίζουν να επιστρέψουν στη βάση τους, επειδή νυχτώνει. Την επομένη, έχοντας πάρει τον δρόμο της επιστροφής, το μετανιώνουν και αποφασίζουν να επιχειρήσουν το μεγάλο κατόρθωμα.

Περνούν τη νύχτα μέσα σε θύελλα και την 1η Αυγούστου φτάνουν σε μια καλύβα στον Μαυρόλογγο, όπου διανυκτερεύουν. Τα χαράματα της 2ας Αυγούστου ξεκινούν την τελική τους προσπάθεια και μέσα σε ομίχλη φτάνουν στις 9 το πρωί σε μία κορυφή, την οποία θεωρούν την πιο ψηλή. Τη βαφτίζουν «Κορυφή της Νίκης», προς τιμήν της Μάχης του Σαρανταπόρου (5 Οκτωβρίου 1912), και σε μια πρόχειρη κατασκευή τοποθετούν τις κάρτες τους και την ελβετική σημαία. Ξαφνικά η ομίχλη διαλύεται και ανακαλύπτουν ότι η πραγματική κορυφή βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά. Η επιμονή του Χρήστου Κάκαλου, ο οποίος αναρριχάται ξυπόλυτος, οδηγεί τους ορειβάτες στις 10.25 το πρωί στην ψηλότερη κορυφή, τον Μύτικα. Ο Χρήστος Κάκαλος συνέχισε τις αναβάσεις έως το 1972. Προς τιμήν του, ένα καταφύγιο στον Όλυμπο, στα 2.660 μέτρα, φέρει το όνομά του.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

338 π.Χ.: Η μάχη της Χαιρώνειας: ο Φίλιππος Β’ ο Μακεδών νικά τις ενωμένες δυνάμεις Αθηναίων και Θηβαίων και καθίσταται κυρίαρχος του τότε ελληνικού χώρου.

216 π.Χ.: Η μάχη των Καννών: ο στρατηγός των Καρχηδονίων, Αννίβας, συντρίβει τις ρωμαϊκές λεγεώνες. 50.000 Ρωμαίοι πέφτουν στο πεδίο της μάχης. «Hannibal ante portas» αναφωνούν οι Ρωμαίοι.

46 π.Χ.: Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον βασιλιά του Πόντου Φαρνάκη Γ’ και αναφωνεί «Veni,vidi, vici» («Ήλθον, είδον, ενίκησα») για την ευκολία της επικράτησής του.

1903: Επαναστατούν οι βουλγαρόφωνοι πληθυσμοί στη Μακεδονία, ανήμερα της γιορτής του Προφήτη Ηλία (Παλαιό Ημερολόγιο). Η επανάσταση, την οποία έχει σχεδιάσει η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (VMRO), καταπνίγεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Το γεγονός αυτό γίνεται αφορμή για να ξεκινήσει ο Μακεδονικός Αγώνας. Στην Ιστορία θα μείνει ως η «Επανάσταση του Ίλιντεν» (Ίλιντεν = Ημέρα του Αϊ-Λιά).

1969: Το διαστημόπλοιο «Μάρινερ 7» περνάει από τον πλανήτη Άρη και τον φωτογραφίζει.

1970: Πεθαίνει ο Γιάννης Ντεσσές, διάσημος Ελληνοαιγύπτιος μόδιστρος τις δεκαετίες ’40, ’50 και ’60, γνωστός ως ο «βασιλιάς της μουσελίνας».

1980: Θάνατος 85 ανθρώπων από έκρηξη βόμβας στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια.

1985: Συντριβή αεροσκάφους στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντάλας με 137 νεκρούς.

1990: Το Ιράκ εισβάλλει και καταλαμβάνει το Κουβέιτ (Α’ Πόλεμος του Κόλπου).

2013: Ο 66χρονος επιχειρηματίας Νίκος Σαλευρής, μεγαλομέτοχος της Καλλιθέας για περίπου 25 χρόνια, βρίσκεται νεκρός σε βράχια στην παραλία του Αλίμου.

2019: Η Bugatti γίνεται η πρώτη εταιρεία που κατασκευάζει αυτοκίνητο το οποίο πιάνει ταχύτητα 490 χλμ./ώρα.

2021: Ο Μίλτος Τεντόγλου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με 8,41 μέτρα στην τελευταία του προσπάθεια. Πρόκειται για το πρώτο χρυσό της Ελλάδας στα χρονικά του αγωνίσματος.

2021: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους με 15.200 βαθμούς και γίνεται ο δεύτερος Έλληνας γυμναστής που είναι κάτοχος δύο ολυμπιακών μεταλλίων, μετά τον Δημοσθένη Ταμπάκο.