Η συναυλία που άφησε εποχή

Στις 25 Ιουλίου 1983 και υπό το φως της πανσελήνου διεξήχθη το θρυλικό πάρτι της Βουλιαγμένης με οργανωτή τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Η συναυλία που άφησε εποχή

Η παρουσία του κόσμου πέρασε κάθε προηγούμενο ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες του ίδιου του καλλιτέχνη. Ο Λουκιανός προετοίμαζε τη συγκεκριμένη συναυλία ένα χρόνο πριν, καθώς η υλοποίηση του εγχειρήματός του ήταν αρκετά δύσκολη για εκείνη την εποχή.

Συγκεκριμένα ήθελε η πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη να μεταμορφωθεί σε συναυλιακό χώρο. «Πηγαινοερχόμουν έξι μήνες. Μέτρησα τα πάντα. Το μόνο που δεν προέβλεψα ήταν η μεγάλη προσέλευση του κόσμου» είπε λίγο καιρό αργότερα σε μια συνέντευξή του. Η τιμή του εισιτηρίου έφτανε τις 300 δραχμές και συνολικά διατέθηκαν στο κοινό 25.000 μαγικά χαρτάκια.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια και σύμφωνα με τον υπολογισμό των διοργανωτών η συνολική παρουσία του κόσμου ξεπέρασε τους 50.000. Η σκηνή είχε στηθεί πάνω σε μια πλωτή εξέδρα, που βρισκόταν γύρω στα 15 μέτρα μέσα στη θάλασσα. Μέχρι να αρχίσει η συναυλία, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν το μπάνιο τους, ενώ κάποιοι άλλοι επιδόθηκαν στα αθλήματα της παραλίας, όπως οι ρακέτες και το μπιτς βόλεϊ.

Η όλη ατμόσφαιρα είχε κάτι το πανηγυριώτικο. Οι πρώτες μουσικές μελωδίες προήλθαν από την πιανίστρια Νέλι Σεμιτέκολο και στη συνέχεια εμφανίστηκε η Μαργαρίτα Ζορμπαλά. Ακολούθησε ο Βαγγέλης Γερμανός και τη σκυτάλη πήρε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Λουκιανός Κηλαηδόνης εμφανίστηκε σε ένα τρεχαντήρι μαζί με μια ψαρόβαρκα με κανταδόρους και τη μαντολινάτα του Φώτη Αλέπωρου. Μαζί με την Αφροδίτη Μάνου, ο χαρισματικός καλλιτέχνης διασκέδασε το κοινό τραγουδώντας τις μεγάλες του επιτυχίες. Η βραδιά ολοκληρώθηκε όταν στη σκηνή βρέθηκε ο Γιώργος Νταλάρας, που μαζί με τον οικοδεσπότη τραγούδησαν τα «Θερινά σινεμά».

Η τεράστια κοσμοσυρροή στη συναυλία είχε αντίκτυπο και στους δρόμους της παραλιακής, καθώς πολλοί έσπευσαν στο πάρτι μετά την ενημέρωση του ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί μία τεράστια ουρά από οχήματα στην παραλιακή. Φυσικά δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που πηδούσαν φράκτες για να εισέλθουν στη κατάμεστη πλαζ χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο. Η μικρή αστυνομική δύναμη και τα ογδόντα άτομα της περιφρούρησης του χώρου δεν ήταν αρκετά, έτσι ώστε να περιοριστεί η είσοδος των μη καλεσμένων.

Την επόμενη μέρα ο Τύπος δεν έλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική προς τους διοργανωτές εξαιτίας της μεγάλης ταλαιπωρίας που υπήρξε τόσο εντός της πλαζ, όσο και εκτός. «Δεν ξέρω αν το επιχειρήσω άλλη φορά στη Βουλιαγμένη, αλλά μία παρόμοια εκδήλωση θα ήθελα να ξαναγίνει. Δε φταίω εγώ παιδιά αν υπήρξε τέτοια μαζική κινητοποίηση προς τη Βουλιαγμένη. Αυτό που σίγουρα λυπάμαι είναι που ταλαιπωρήθηκαν πολλοί φίλοι. Τώρα που διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχουν χώροι για τόσες χιλιάδες κόσμου, την επόμενη φορά θα μαζευτούμε στον κάμπο της Θεσσαλίας», απολογήθηκε με χιούμορ ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μετά το πανδαιμόνιο που επικράτησε στην περιοχή των νοτίων προαστίων.

Ο ίδιος ήταν από τους πρωτεργάτες της διεξαγωγής συναυλιών σε αθλητικούς χώρους και κατάφερε να τις ανατάξει σε φυσικούς χώρους.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

325: Λήγουν οι εργασίες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.

1261: Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, στρατηγός του αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ 8ου του Παλαιολόγου, ανακτά την Κωνσταντινούπολη που κατέλαβαν το 1204 οι Σταυροφόροι.

1920: Πεθαίνει ο Ιωάννης Κονδυλάκης, έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος.

1929: Ψηφίζεται από τη Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Είναι γνωστός ως Ιδιώνυμο και είχε στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.

1967: Ο πάπας Παύλος VI επισκέπτεται τον πατριάρχη Αθηναγόρα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα στο ορθόδοξο πατριαρχείο, μετά το Σχίσμα του 1054.

1967: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Παρθένης, διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος.

2011: Πεθαίνει ο διακεκριμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Μιχάλης Κακογιάννης.

2017: Ο Γιώργος Πιλίδης ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ευρώπης στους Νέους όταν στον τελικό της κατηγορίας του στα -58 κιλά νικά τον Ρώσο Ορζάκ στα σημεία.

2019: Το χάλκινο μετάλλιο με φοβερό πανελλήνιο ρεκόρ Κ18 κατακτά η Αναστασία Ντραγκομίροβα στο έπταθλο στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας στο Μπακού. Η μόλις 16 ετών αθλήτρια συγκέντρωσε 5.817 βαθμούς. Το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ Κ18 ήταν 5.336 βαθμοί και ανήκε στη Μαργαρίτα Τσουκαλά από τις 19/4/2018.