Όταν «πάγωσε» το Μαρακανά

Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1950 που διεξήχθη στο Μαρακανά στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν ένας αγώνας που έμεινε χαραγμένος στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Όταν «πάγωσε» το Μαρακανά

Με έναν πληθυσμό 200.000 θεατών να παρακολουθεί τον αγώνα, η Βραζιλία θεωρείτο αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη νίκη.

Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη με προσμονή και αγωνία. Οι Βραζιλιάνοι πίστευαν ότι η νίκη ήταν απλά μια μορφή επιβεβαίωσης της ποδοσφαιρικής τους υπεροχής. Ωστόσο, η Ουρουγουάη είχε διαφορετικά σχέδια.

Στον αγώνα, η Βραζιλία προηγήθηκε στο 47ο λεπτό με το γκολ του Φρίντεν, προκαλώντας ενθουσιασμό και ελπίδες για τη νίκη. Ωστόσο, η Ουρουγουάη δεν πτοήθηκε. Στο 66ο λεπτό, ο Χουμπέρτο Σχίαβονε σκόραρε με έναν υπέροχο πλασέ για την «σελέστε», ισοφαρίζοντας τον αγώνα.

Όσο περνούσαν τα λεπτά, η Ουρουγουάη γίνονταν ολοένα και πιο επικίνδυνη. Στο 79ο λεπτό, ο Άλμπερτο Τζάμπαλα πέτυχε το καθοριστικό γκολ για την Ουρουγουάη, σκορπώντας τον θρίαμβο και την απογοήτευση στους Βραζιλιάνους οπαδούς.

Ο τελικός τελείωσε με σκορ 2-1 υπέρ της Ουρουγουάης, αφήνοντας τους Βραζιλιάνους σε απόλυτα σοκαρισμένη κατάσταση. Οι Ουρουγουανοί πανηγύρισαν αυτήν την ανατροπή ως μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της ποδοσφαιρικής τους ιστορίας.

Ο αγώνας αποτέλεσε το κορυφαίο επίτευγμα για την Ουρουγουάη, καθώς κατέκτησε τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο. Από την άλλη πλευρά, η Βραζιλία έπρεπε να αντιμετωπίσει τον προσωπικό της εφιάλτη, αποκτώντας το παρατσούκλι «Maracanazo», που σημαίνει «η καταστροφή του Μαρακανά».

Το απόσταγμα του τελικού ήταν αποκαρδιωτικό. Η Βραζιλία ζούσε για αυτό το τρόπαιο. Ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου. Πολλοί φίλαθλοι, μην αντέχοντας το ψυχολογικό βάρος πήδηξαν από τις κερκίδες του σταδίου και αυτοκτόνησαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των αγγλικών εφημερίδων, οι γιατροί του γηπέδου αναγκάστηκαν να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε 169 άτομα. Ο επίσημος τραγικός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται στους 90 ανθρώπους, δείχνοντας μία κοινωνία που στήριζε πολλά, σίγουρα παραπάνω από όσα έπρεπε, σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Ο τελικός του 1950 συνεχίζει να θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Συμβόλισε τη δύναμη της αντοχής και της προσπάθειας, καθώς και την απροσδόκητη φύση του αθλήματος. Η Ουρουγουάη απέδειξε ότι ο πραγματικός νικητής είναι αυτός που παλεύει μέχρι το τέλος, ενώ η Βραζιλία αποδέχθηκε μια πικρή ήττα που την ενέπνευσε να οικοδομήσει μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου στα επόμενα χρόνια.

Με μια ματιά…

1054: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριος επισημοποιεί το Σχίσμα των Εκκλησιών και αφορίζεται από τους απεσταλμένους του Πάπα.

1906: Οι Βούλγαροι καταστρέφουν ελληνικά ιδρύματα, εκκλησίες και σχολεία της Φιλιππούπολης. Με τις μεθόδους αυτές εξοντώνεται ο Ελληνισμός της Ανατολικής Ρωμυλίας.

1969: Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο Apollo 11, με τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς, με προορισμό τη Σελήνη.

2015: Με 229 «ναι» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, έναντι 64 «όχι», ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας. Σημαντικές απώλειες μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού 32 βουλευτές είπαν «όχι» (μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί) και 6 «παρών», ενώ η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα απουσίαζε.

2016: Τουρκικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο, ζητά άδεια και προσγειώνεται στην Αλεξανδρούπολη. Σ’ αυτό επιβαίνουν οκτώ άτομα με χαρακτηριστική αεροπορική φόρμα, χωρίς διακριτικά. Πρόκειται για δύο ταγματάρχες, ένα λοχαγό, τέσσερις στρατιώτες κι έναν πολίτη. Οδηγούνται στην αστυνομική διεύθυνση, όπου ζητούν πολιτικό άσυλο. Πρόκειται για στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, που στήριξαν το πραξικόπημα. Αργά το βράδυ το ελικόπτερο παραδίδεται στην Τουρκία.