Η Γαλλία στην κορυφή του κόσμου

Η Γαλλία κερδίζει 3-0 τη Βραζιλία στο Παρίσι και κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της, με τον Ζινεντίν Ζιντάν να πραγματοποιεί μεγαλειώδη εμφάνιση.

Η Γαλλία στην κορυφή του κόσμου

Μία «χρυσή» σελίδα στην ποδοσφαιρική της ιστορία έγραψε η Γαλλία σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, όταν στις 12 Ιουλίου του 1998 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του κόσμου, κατακτώντας το παρθενικό της Μουντιάλ.

Η ομάδα του Εμέ Ζακέ έφτασε στην τελευταία φάση του θεσμού έχοντας νωρίτερα αποκλείσει στα νοκάουτ τις Παραγουάη, Ιταλία και Κροατία, ενώ αντίπαλός της στον τελικό ήταν η Βραζιλία του Μάριο Ζαγκάλο με παίκτες όπως οι Ντούνγκα, Ρομπέρτο Κάρλος, Καφού, Ριβάλντο, Μπεμπέτο και φυσικά του θρυλικού Ρονάλντο, ο οποίος εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε δαιμονιώδη φόρμα. Η ανυπομονησία για το συγκεκριμένο παιχνίδι στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού ήταν τεράστια, ειδικά για τους Γάλλους που φιλοξενούσαν και την τελική φάση της διοργάνωσης. Με τον Ρονάλντο ωστόσο να αποτελεί «σκιά» του εαυτού του, το άστρο του Ζινεντίν Ζιντάν έλαμψε στην πρωτεύουσα της χώρας και έδειξε τον δρόμο στους «μπλε» για το πολυπόθητο τρόπαιο. Η υπόθεση πάντως του Ρονάλντο μαγνήτισε την προσοχή εκείνη την περίοδο, με διάφορες ιστορίες συνωμοσίας να βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τους λόγους της κακής του εμφάνισης στον τελικό. Στο αγωνιστικό κομμάτι, υπό το βλέμμα 80 χιλιάδων θεατών, οι Γάλλοι άνοιξαν το σκορ στο 27’ με κεφαλιά του «Ζιζού», ενώ λίγο πριν από το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου (45’) ο ίδιος παίκτης κατά τον ίδιο τρόπο έγραψε και το 2-0, βάζοντας έτσι τις βάσεις για τον θρίαμβο των διοργανωτών. Παρά την αποστολή του Ντεσαγί στο 68’ με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ο Πατί διαμόρφωσε στο 93’ το τελικό 3-0, με τον αρχηγό της εθνικής, Ντιντιέ Ντεσάν, να σηκώνει στον «ουρανό» του Παρισιού το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ένα τρόπαιο μάλιστα το οποίο κατέκτησε αργότερα και το 2018 από τη θέση όμως του ομοσπονδιακού προπονητή του συγκροτήματος. Πρώτος σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης ανακηρύχθηκε ο Κροάτης ΝταβόρΣούκερ με έξι γκολ, που σκόραρε το νικητήριο γκολ και στον μικρό τελικό εναντίον της Ολλανδίας (2-1).

Διαιτητής: Σαΐντ Μπελκόλα (Μαρόκο)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ:Ταφαρέλ, Καφού, Αλνταΐρ, ΖούνιορΜπαϊάνο, Ρομπέρτο Κάρλος, Σέζαρ Σαμπάιο (75’Εντμούντο), Ντούνγκα, Ριβάλντο, Λεονάρντο (45’Ντενίλσον), Μπεμπέτο, Ρονάλντο.

ΓΑΛΛΙΑ:Μπαρτέζ, Τουράμ, Ντεσαγί, Λεμπέφ, Λιζαραζού, Ντεσάν, Καρεμπέ (57’Μπογκοσιάν), Πετί, Ζιντάν, Τζορκαέφ(75’Βιεϊρά), Γκιβάρς (66’Ντουγκαρί).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1827: Ο τσάρος Νικόλαος Α’ αποδέχεται την παραίτηση του Ιωάννη Καποδίστρια από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, προκειμένου εκείνος να αναλάβει κυβερνήτης της Ελλάδας.

1843: Με Βασιλικό Διάταγμα παρέχεται το δικαίωμα εκδόσεως τραπεζογραμματίων στην Εθνική Τράπεζα.

1904: Γεννιέται ο Πάμπλο Νερούδα, Χιλιανός ποιητής και διπλωμάτης, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971, δημιουργός του «ΚάντοΧενεράλ», που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη.

1912: Γεννιέται ο Έλληνας κωμικός ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

1944: Αρχίζει η μάχη της Αμφιλοχίας μεταξύ του ΕΛΑΣ και γερμανικών δυνάμεων.

1974: Γεννήθηκε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Στέλιος Γιαννακόπουλος.

1976: Διεξάγεται στο κλειστό της Γλυφάδας ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ Ανδρών. Το κατακτά o Ολυμπιακός, που νικά την ΑΕΚ με 81-69.

1991: Η Ελλάδα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο ποδόσφαιρο Ανδρών στους Μεσογειακούς Αγώνες, νικώντας την Τουρκία με 3-1 στο ΟΑΚΑ.

1991:Γεννήθηκε ο Κολομβιανός μεσοεπιθετικός ΧάμεςΡοντρίγες

1993: Αρχίζει τη λειτουργία του το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα.

2014: Η Ολλανδία κερδίζει τη Βραζιλία με 3-0 και ο 34χρονος Ζούλιο Σέζαρ γίνεται ο τερματοφύλακας της Βραζιλίας που έχει δεχτεί τα περισσότερα τέρματα (17 σε 12 συμμετοχές) στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, καταρρίπτοντας το αρνητικό ρεκόρ που κρατούσε ο Ταφαρέλ με 15 σε τρία Μουντιάλ (1990, 1994, 1998).