Το δημοψήφισμα του 2015
Στις 27 Ιουνίου του 2015 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη μία εβδομάδα αργότερα, στις 5 Ιουλίου.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε το εάν θα έπρεπε να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας που προτάθηκε στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η αποτυχία επίτευξης της συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την ψήφο του λαού. Οι δύο πλευρές είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν από πλευράς Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης έναντι του ελληνικού χρέους.
Το δημοψήφισμα ήταν το πρώτο από το 1974 και το μοναδικό στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία που δεν αφορούσε τη μορφή του πολιτεύματος. Το αποτέλεσμα έγειρε συντριπτικά υπέρ της καταψήφισης της σχετικής πρότασης, αφού το «όχι» συγκέντρωσε ποσοστό 61,31%. Το ποσοστό του «ναι» συγκέντρωσε 38,69%, ενώ το ποσοστό εκείνων που ψήφισαν άκυρο έφτασε το 5,79%. Η προσέλευση των πολιτών στην κάλπη έφτασε το 62,50%. Όσον αφορά το εκλογικό σώμα, υπέρ του «όχι» τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, ενώ υπέρ του «ναι» η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ δήλωσε την καταψήφιση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τέτοιου ερωτήματος.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Από την ημέρα της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος μέχρι και την ημέρα της διεξαγωγής του πραγματοποιήθηκαν πολλές συγκεντρώσεις από ομάδες υποστηρικτών του «όχι», με αποκορύφωμα τη μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 3 Ιουλίου 2015. Στη συναυλία συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Αφροδίτη Μάνου, Σωκράτης Μάλαμας, Ραλλία Χρηστίδου και Κώστας Θωμαΐδης.
Παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου, αλλά με όρους ενός τρίτου μνημονίου. Η αμφισβήτηση των νέων όρων οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες ανέδειξαν ξανά νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, που σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1824: Η περίφημη «9η Συμφωνία» του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1915: To γερμανικό υποβρύχιο U20 τορπιλίζει και βυθίζει το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Λουζιτάνια» στις ακτές της Ιρλανδίας, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 1.198 από τους 1.962 επιβαίνοντες χάνουν τη ζωή τους.
1946: Ιδρύεται από τους Μασάρο Ιμπούκα και Ακίο Μορίτα η Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών του Τόκιο με προσωπικό 20 υπαλλήλων. Σήμερα είναι γνωστή με το όνομα Sony και απασχολεί περισσότερους από 150.000 υπαλλήλους.
1946: Ο Γάλλος μηχανικός Λουί Ρεάρ επιδεικνύει το πρώτο μαγιό μπικίνι σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι.
1956: Παρασύρεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από λεωφορείο της γραμμής Πατησίων - Ερυθρού Σταυρού και σκοτώνεται ο 22χρονος Παναγιώτης Μαυραγάνης, δρομέας του Πανελληνίου ΓΣ, νικητής των εφηβικών αγώνων Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας στα 800 μ. την αμέσως προηγούμενη μέρα.
1959: Ο Ολυμπιακός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, κερδίζοντας στον τελικό 2-1 τη Δόξα Δράμας.
1964: Παρουσιάζεται το Σχέδιο Άτσεσον για τη λύση του Κυπριακού. Προβλέπει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα έναντι ανταλλαγμάτων για την Τουρκία (παραχώρηση της Χερσονήσου της Καρπασίας στην Τουρκία ή μίσθωση της Χερσονήσου της Καρπασίας και παραχώρηση του Καστελόριζου στην Τουρκία). Θα απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
1965: Η Μαρία Κάλλας δίνει την τελευταία της παράσταση, τραγουδώντας «Τόσκα» στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.
1982: Επεισόδια και 14 αυτοκτονίες στους δρόμους του Σάο Πάουλο και του Ρίο ντε Τζανέιρο με αφορμή την ήττα της Βραζιλίας από την Ιταλία με 3-2 στη Βαρκελώνη, στο 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.
1991: Ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται Πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.
1999: ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος βομβαρδίζει κατά λάθος την πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν είκοσι υπάλληλοι της πρεσβείας.
2004: Λαμπρή υποδοχή επιφυλάσσουν η πολιτεία και χιλιάδες φίλαθλοι στους Έλληνες διεθνείς που επιστρέφουν από την Πορτογαλία μετά την κατάκτηση του Γιούρο. Μια μεγάλη γιορτή στήνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου οι διεθνείς μας αποθεώνονται από χιλιάδες Έλληνες.
2009: Ο Ρότζερ Φέντερερ κατακτά το Γουίμπλεντον νικώντας στον τελικό τον Άντι Ρόντικ. Έτσι, έφτασε τους 15 Γκραν Σλαμ τίτλους (6 Γουίμπλεντον, 3 Αυστραλιανά Όπεν, 1 Ρολάν Γκαρός, 5 Αμερικανικά Όπεν) ξεπερνώντας τους 14 του Πιτ Σάμπρας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ