Ο πόλεμος της Κορέας

Ένας από τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα του Ψυχρού Πολέμου είναι η σύρραξη των δύο κρατών της Κορέας από τον Ιούνιο του 1950 έως τον Ιούλιο του 1953.

Ο πόλεμος της Κορέας

Στη μακραίωνη Ιστορία της η Χερσόνησος της Κορέας, που βρίσκεται ανατολικά της Κίνας και βορειοδυτικά της Ιαπωνίας, αποτέλεσε το… μήλον της Έριδος μεταξύ των δύο αυτών μεγάλων δυνάμεων της περιοχής. Το 1895 η Κορέα απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Κίνα, αλλά στις αρχές του 20ού αιώνα Ρωσία και Ιαπωνία ενεπλάκησαν σε έναν αιματηρό πόλεμο για τη διεκδίκησή της. Οι Ιάπωνες επικράτησαν και με τη Συνθήκη του Πόρτσμουθ κατόρθωσαν να θέσουν υπό την κυριαρχία τους την Κορέα.
Η Συνδιάσκεψη της Γιάλτας αποτέλεσε κομβικό σημείο στην Ιστορία της χώρας. Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ, ως σύμμαχοι και νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποφάσισαν να αναλάβουν τις τύχες της Κορέας από την ηττημένη Ιαπωνία. Η χερσόνησος χωρίστηκε τεχνητά στον 38ο παράλληλο και δημιουργήθηκαν δύο κράτη: η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ή Βόρεια Κορέα με ηγέτη τον κομμουνιστή Κιμ Ιλ Σουνγκ και η Δημοκρατία της Κορέας ή Νότια Κορέα με επικεφαλής τον αυταρχικό δεξιό Σίνγκμαν Ρι.

Στην πορεία του χρόνου τα δύο κράτη, που εκπροσωπούσαν δύο διαφορετικούς κόσμους, επιζητούσαν την επανένωση της Κορέας, το καθένα προς όφελός του. Η Σοβιετική Ένωση είχε καταστήσει πανίσχυρο τον βορειοκορεατικό στρατό με σύγχρονα άρματα μάχης και αεροπλάνα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν παραμελήσει σημαντικά τον στρατό των Νοτιοκορεατών.

Στις 04.00 της 25ης Ιουνίου 1950 ο βορειοκορεατικός στρατός πέρασε τη μεθόριο του 38ου παραλλήλου από έντεκα σημεία, αιφνιδιάζοντας πλήρως Νοτιοκορεάτες και Αμερικανούς. Μέσα σε τρεις μέρες τα στρατεύματα του Κιμ Ιλ Σουνγκ είχαν καταλάβει τη Σεούλ και σχεδόν όλο το νοτιοκορεατικό έδαφος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέταξε την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας στον 38ο παράλληλο. Με αμερικανική παρέμβαση, κάλεσε τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στη Νότια Κορέα. Η Σοβιετική Ένωση έχασε την ευκαιρία να ασκήσει βέτο, αφού εκείνη την περίοδο απείχε από τις εργασίες του Οργανισμού.

Δεκαπέντε κράτη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΟΗΕ και έστειλαν δυνάμεις τους στη Νότια Κορέα για την απόκρουση της «ερυθράς απειλής» (Ελλάδα, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Κολομβία, Αιθιοπία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ). Πέντε αρκέστηκαν στην παροχή ιατρικού και υγειονομικού υλικού (Δανία, Ιταλία, Σουηδία, Νορβηγία, Ινδία), ενώ η γειτονική Ιαπωνία παρείχε στρατιωτικές διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις που στάθμευαν στο έδαφός της.
Υπολογίζεται ότι οι απώλειες των δύο στρατοπέδων έφτασαν τα δύο εκατομμύρια ψυχές, ενώ, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ο αριθμός φτάνει τα τέσσερα εκατομμύρια σε μία σύρραξη με μεγάλη διάρκεια.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1678: Η Ενετή μαθηματικός Έλενα Κορνάρο Πισκόπια γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει διδακτορικό δίπλωμα.

1826: Αποτυχημένη εκστρατεία του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης, ο οποίος γνωρίζει διπλή ήττα στις μάχες της Βέργας και του Διρού.

1852: Γεννήθηκε ο Αντόνι Γκαουντί, Ισπανός εκκεντρικός αρχιτέκτονας. Πιο χαρακτηριστικό δημιούργημά του η εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη.

1912: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Στοκχόλμη με επίδοση 3,37 μ.

1913: Δολοφονείται ο μητροπολίτης Μελενίκου Κωνσταντίνος Ασημιάδης στο Ντεμίρ Ισάρ από Βούλγαρους στρατιώτες.

1936: Η Εθνική ανδρών στο μπάσκετ δίνει τον πρώτο διεθνή αγώνα της Ιστορίας της. Αντιμετωπίζει στην Κωνσταντινούπολη την Τουρκία, από την οποία ηττάται 49-12.

1978: Η Αργεντινή νικά 3-1 την Ολλανδία στο Μπουένος Άιρες και κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου της Ιστορίας της και 11ο από την καθιέρωση του θεσμού.

1991: Η Γιουγκοσλαβία διασπάται. Σλοβενία και Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

2000: Ο Πάτρικ Κλάιφερτ της Εθνικής Ολλανδίας σημειώνει 4 γκολ στον αγώνα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (5-1) για το Γιούρο 2000, ρεκόρ για τα τελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης από έναν παίκτη.

2009: Πέθανε ο Μάικλ Τζάκσον, πολύ σπουδαίος Αμερικανός τραγουδιστής της ποπ και της σόουλ.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110