Η αυτοκτονία του Χίτλερ

Στις 30 Απριλίου 1945 ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτονούν στο Βερολίνο

Η αυτοκτονία του Χίτλερ

Μετά την αποτυχία της γερμανικής αντεπίθεσης στις Αρδέννες, στα τέλη Δεκεμβρίου 1944, και την εκδήλωση της μεγάλης χειμερινής σοβιετικής επίθεσης στον Βιστούλα, ο Χίτλερ μετέβη στο Βερολίνο, αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την πόλη.

Την ίδια στιγμή, τα πυροβόλα της 5ης Σοβιετικής Στρατιάς Κρούσης έστειλαν τα φονικά τους «δώρα» πάνω από το Βερολίνο. Η πόλη είχε περικυκλωθεί από 2.500.000 Σοβιετικούς στρατιώτες. Κανείς πλέον δεν έτρεφε αυταπάτες γι’ αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Ήδη από τη νύχτα της 29ης Απριλίου ο Χίτλερ είχε αποχαιρετήσει ένα προς ένα όλα τα μέλη του επιτελείου του, της φρουράς και του υπηρετικού προσωπικού.

Το πρωί της 30ής Απριλίου γευμάτισε με τις πιστές του γραμματείς Τράουντλ Γιούνκε και Γκέρντα Κρίστιαν. Στη συνέχεια αποχαιρέτησε τον Μπόρμαν, το ζεύγος Γκέμπελς, το οποίο λίγες ημέρες μετά θα τον ακολουθούσε στον θάνατο, και αλλά μέλη της συνοδείας του. Λίγο μετά τις 15.00 αποσύρθηκε με τη σύζυγό του στο δωμάτιό τους. Πήραν και οι δύο κάψουλα υδροκυανίου. Ταυτόχρονα ο Χίτλερ, για να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα, τοποθέτησε στον κρόταφο το πιστόλι του. Στις 15.30 ακούστηκε ένας πυροβολισμός.

Ο δρ Στούμπφεγκερ εξέτασε τα πτώματα και πιστοποίησε τους δύο θανάτους. Οι σοροί του Χίτλερ και της Μπράουν μεταφέρθηκαν στον κήπο της Καγκελαρίας, περιλούστηκαν με βενζίνη και κάηκαν. Ωστόσο, η καύση ήταν ατελής, λόγω της μικρής ποσότητας βενζίνης. Όταν οι Σοβιετικοί κατέλαβαν την Καγκελαρία, βρήκαν τις μισοκαμένες σορούς του Χίτλερ, της Μπράουν, καθώς και εκείνες του ζεύγους Γκέμπελς και των έξι παιδιών τους. Τον Ιούνιο του 1945 όλα τα πτώματα θάφτηκαν σε ένα δάσος κοντά στη γερμανική πόλη Ρατενάου. Στην τοποθεσία αυτή δημιουργήθηκε βάση του Σοβιετικού Στρατού.

Το 1970 η βάση επρόκειτο να παραδοθεί στις αρχές της Ανατολικής Γερμανίας. Τότε η ΚGB, με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, διέταξε την εκταφή και την καταστροφή των υπολειμμάτων των σορών, προκειμένου να μην ανακαλυφθούν και γίνουν τόπος προσκυνήματος για νοσταλγούς του ναζιστικού καθεστώτος. Πράγματι, στις 13 Μαρτίου 1970 οι σοροί αποτεφρώθηκαν από πράκτορες της KGB, οι οποίοι εν συνεχεία σκόρπισαν τις στάχτες στον ποταμό Μπίντεριτς.

Με μια ματιά…

311: Ο αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός εκδίδει διάταγμα, με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται επίσημα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

1841: Η νεοσύστατη Εθνική Τράπεζα εκδίδει το πρώτο της χαρτονόμισμα, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων δραχμών.

1927: Περικόπτονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των αξιωματικών του ελληνικού στρατού, για να καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

1947: Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, μία ομάδα της ΟΠΛΑ (οργάνωσης του ΚΚΕ) επιτίθεται με χειροβομβίδες κατά λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη. Από την επίθεση σκοτώνονται 5 και τραυματίζονται 8 αεροπόροι.

2005: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Πάνος Γεραμάνης, που είχε ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του στο «ΦΩΣ» το 1962.

2017: Η βολεϊμπολίστρια Άννα Ξερικού πεθαίνει στο Μπελέμ της Βραζιλίας σε ηλικία 45 ετών μετά την επιπλοκή που παρουσίασε η υγεία της από εγχείρηση στο στομάχι για την τοποθέτηση του λεγόμενου γαστρικού μανικιού. Υπήρξε από τις κορυφαίες πασαδόρους που ανέδειξε το ελληνικό βόλεϊ. Η καριέρα της περιελάμβανε ομάδες όπως οι Ολυμπιακός, ΖΑΟΝ, Μίλωνας, Δραπετσώνα και Άγιος Σώστης, ενώ το 2011 βοήθησε τον Πανναξιακό να προαχθεί στην Α2. Ακόμη, ήταν διεθνής και πρωταθλήτρια στο μπιτς βόλεϊ.