Το τέλος του Μουσολίνι και της ερωμένης του

Την 28η Απριλίου του 1945 ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του, Κλαρέτα Πετάτσι, συλλαμβάνονται και εκτελούνται από μέλη του Ιταλικού Κινήματος Αντίστασης, ενώ επιχειρούν να διαφύγουν από την Ιταλία.

Το τέλος του Μουσολίνι και της ερωμένης του

Ο κλοιός γύρω από την φασιστική Ιταλία και τον Μπενίτο Μουσολίνι άρχισε να στενεύει μετά την κατάρρευση της γερμανικής άμυνας στη χώρα. Τα συμμαχικά στρατεύματα ξεκίνησαν την προέλαση και στις 3 Ιουνίου 1944 μπήκαν στη Ρώμη. Μερικούς μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα την 27η Απριλίου του 1945, προσπαθώντας ο Μουσολίνι να διαφύγει στην Αυστρία, μεταμφιεσμένος σε Γερμανό στρατιώτη, αναγνωρίζεται από κομμουνιστές παρτιζάνους και συλλαμβάνεται. Την επομένη ο ίδιος και η Πετάτσι, που τον συνόδευε και επέμενε να παραμείνει μαζί του μέχρι το τέλος, εκτελέστηκαν στο Τζουλίνο της επαρχίας του Κόμο. Δύο ημέρες αργότερα τα πτώματά τους εκτέθηκαν σε κοινή θέα στην κεντρική πλατεία του Μιλάνου.

Η επίσημη εκδοχή για τον θάνατό του βασίζεται στην αφήγηση του Βάλτερ Οντίσιο, πρώην κομμουνιστή αντάρτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο 1947. Σύμφωνα με αυτήν, ο Μουσολίνι εκτελέστηκε από Βρετανούς πράκτορες πριν παραδοθεί στους αντάρτες. Την εκδοχή αυτή επιβεβαιώνει ένας πρώην Βρετανός πράκτορας, ο Πίτερ Τόμκινς. Αυτό φέρεται ότι έγινε κατά διαταγή του Τσόρτσιλ, ο οποίος αγωνιούσε να μην έρθουν στο φως έγγραφα που κατείχε ο Μουσολίνι και αποδείκνυαν την επικοινωνία τους. Δεν έχουν βρεθεί έγγραφα που να επιβεβαιώνουν τέτοια επικοινωνία, εκτός από δύο επιστολές με τις οποίες ο Τσόρτσιλ ζητά από τον Μουσολίνι να μην εισέλθει στον πόλεμο. Η θεωρία αυτή διατυπώνεται και από τον ειδικό στον φασισμό Πιέρε Μίλζα στο βιβλίο του «Οι τελευταίες μέρες του Μουσολίνι».

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1826: Ο διάσημος Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Ροσίνι διευθύνει συναυλία στο Παρίσι για την ενίσχυση της ελληνικής επανάστασης.

1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «World» της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε ένα τηλέφωνο τσέπης, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πρόδρομος του κινητού τηλεφώνου.

1908: Γεννιέται ο Όσκαρ Σίντλερ, Γερμανός επιχειρηματίας, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η λίστα του Σίντλερ».

1928: Η πόλη της Κορίνθου, που καταστράφηκε από τον τρομερό σεισμό της 22ης Απριλίου, κατεδαφίζεται ολόκληρη για να ανοικοδομηθεί από την αρχή.

1967: Ο Μοχάμεντ Άλι αρνείται να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό λόγω Βιετνάμ και τιμωρείται με πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολαρίων. Επίσης, του αφαιρούνται η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή.

1971: Ο Παναθηναϊκός νικάει τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0 στον επαναληπτικό ημιτελικό του 1-4 και παίρνει το εισιτήριο για το «Γουέμπλεϊ».

1974: Η Εθνική Ελλάδας παίρνει λευκή ισοπαλία από τη Βραζιλία στο «Μαρακανά» μπροστά σε 100.000 θεατές.

1993: Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, εκρήγνυται στον αέρα, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Και οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

1993: Οκτώ λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα μπάσκετ Πανιώνιος – Παναθηναϊκός, και αφού χρεώνεται με το πέμπτο του φάουλ (επιθετικό), ο 30χρονος Μπόμπαν Γιάνκοβιτς χτυπά με σφοδρότητα το κεφάλι του στην μπασκέτα και καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι για τα υπόλοιπα 13 χρόνια της ζωής του.

1997: Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος βαφτίζει στο Παραλίμνι της Κύπρου, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, την κόρη του Κύπριου αγωνιστή και θύματος της αγριότητας των «Γκρίζων Λύκων», Τάσου Ισαάκ.

1998: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκλέγει αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τον σεβασμιώτατο Δημητριάδος Χριστόδουλο, κατά κόσμον Χρήστο Παρασκευαΐδη.

2012: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 2-1 τον Ατρόμητο στην παράταση του τελικού Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ και προσθέτει ακόμη ένα νταμπλ στο παλμαρέ του.

2016: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Όσκαρ Αλβαρέζ που είχε αγωνιστεί με τον ΠΑΣ Γιάννινα (1972-1976), τον Παναθηναϊκό (1976-1980) και τον Ατρόμητο (1980-1981).

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο παλιός διεθνής παίκτης της Λίβερπουλ, Μάικλ Ρόμπινσον.